Delikatny mleczny chleb na zakwasie (AgusiaH)

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Sinistra @ 5 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=406348Caritko, nacięcia prima sort.
daumen.gif

Ja się z cięciem nie patyczkuję i robię dość głębokie. Nie powiem- ładnie wychodzi.
Dzieki, Sini
bussi.gif

No wlasnie- musze sobie to zapamietac, bo zbyt delikatnie podchodze do naciec
icon_mrgreen.gif

Wczoraj pieklam znowu francuskiego i ten sam "blad zrobilam- za plytko nacielam
icon_smile.gif
No..- ale wyszlo
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif



Akulko
icon_smile.gif
Dzieki za mile slowa
bussi.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Agusiu...chlebek wg Twojego przepisu jest ogromnie popularny w moim domu, robie go najczesciej gdy mam nadmiar ktoregos z zakwasow
icon_biggrin.gif
Pokazywalam kiedys jego zewnetrze...teraz pokaze jak wyglada w srodku...nie dodaje drozdzy (dwa razy zdarzylo mi sie jednak dodac, ale byla to ociupinka) i chleb wyrasta nieco dluzej...za to rekompensuje smakiem! Jest doskonaly! Lekki i bardzo uniwersalny...

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Bardzo dziekuje...zauwazylam, ze jest tez Twoim faworytem, Caritko...
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Oj tak
icon_lol.gif

Zdziwilam sie, ze wyszedl tak smaczny
icon_smile.gif

Za niedlugo znow go zrobie, bo zostalo po nim tylko wspomnienie
icon_mrgreen.gif
 

postri

Member
Gru 20, 2006
23
0
0
Johasia @ 20 Sep 2004 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1148Delikatny mleczny chleb na zakwasie
Mięciutki i wilgotny miąższ, chrupiąca cienka skórka.
liczba porcji: 2 okrągłe bochenki

1 szkl zakwasu pszennego lub żytniego
2/3 szkl mleka
1/4 szkl wody źródlanej
2 łyżki roztopionego masła
1 płaska łyżka cukru
1 łyżka soli gruboziarnistej
3 i 1/4 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka drożdży
Na wierzch:
1 jajko
2 łyżki słodkiej śmietanki
pestki dyni i słonecznika
sposób przygotowania
Doprowadzić zakwas do temperatury pokojowej. Wymieszać z ciepłym mlekiem.
METODA MANUALNA:
Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl ciepłej wody, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki.
Resztę mąki wymieszać z solą, miksturą drożdżową i zakwasem. Wyrabiać, pod koniec dodając roztopione masło. Zostawić na 1 godz. do wyrośnięcia w cieple, przykryte wilgotną ściereczką.
MASZYNA DO CHLEBA:
Wlać do maszyny zakwas z mlekiem. Nastawić na program: wyrabianie ciasta. Dodać resztę składników w/g instrukcji dołączonej do maszyny. Zostawić w maszynie do końca programu (rośnięcie trwa ok. 1 godz.).
NASTĘPNIE:
Natłuszczonymi rękami wyjąć ciasto, lekko wyrobić. Na posypanej mąką powierzchni uformować 2 okrągłe bochenki. Zostawić do wyrośnięcia na 1 godz. na blasze pokrytej papierem do pieczenia, przykryte natłuszczoną folią.
Nagrzać piekarnik do 240 stopni, spryskać wodą. Posmarować bochenki jajkiem roztrzepanym z odrobiną słodkiej śmietanki. Jeden bochenek posypać pestkami dyni, drugi pestkami słonecznika.
Piec 10min w 240 stopniach, potem jeszcze 20min w 190 stopniach.
dodatkowe informacje
Smaczny i ze słodkim i ze słonym, bo smak samego chleba jest bardzo delikatny i neutralny. Ale u mnie w domu przynajmniej 1 bochenek jest pochłaniamy jeszcze ciepły z samym masłem.
Witam, to mój pierwszy post.

Zrobiłem ten chlebek z tego przepisu-wyszedł super

UWAGI:

Zmieniłem nastepujące rzeczy:
-wstawiłem wodę do piecyka aby było wilgotniej

-czas:240C-10' 190C-30' 150C-10' wyłączyłem piecyk i odwróciłem chlebki aby dupka odparowała

-dodałem 3 łyżki mąki-mieszane było w maszynie do chleba i nie chciało się odklejać od formy

-jeden chlebek na chwile przed piecem zrolowałem i jest ok, aczkolwiek powinien być dłużej pozostawiony na rośnięcie-czyli około 30 min, drugi zaś znowu za długo leżał i się rozlazł-wiec może więcej mąki albo forma???
20_grudnia_2006.jpg20_grudnia_2006__3_.jpg20_grudnia_2006__4_.jpg20_grudnia_2006__5_.jpg20_grudnia_2006__6_.jpg
 

Załączniki

  • 20_grudnia_2006.jpg
    20_grudnia_2006.jpg
    37.2 KB · Wyświetleń: 4
  • 20_grudnia_2006__3_.jpg
    20_grudnia_2006__3_.jpg
    82.6 KB · Wyświetleń: 4
  • 20_grudnia_2006__4_.jpg
    20_grudnia_2006__4_.jpg
    53.2 KB · Wyświetleń: 4
  • 20_grudnia_2006__5_.jpg
    20_grudnia_2006__5_.jpg
    94.2 KB · Wyświetleń: 4
  • 20_grudnia_2006__6_.jpg
    20_grudnia_2006__6_.jpg
    77.3 KB · Wyświetleń: 4

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Postri, witaj na forum
wink.gif
Udzielaj sie jak najczęściej
icon_wink.gif


Śliczne te twoje chlebki
mniam.gif
 

postri

Member
Gru 20, 2006
23
0
0
Hej, dzieki za przywitanie. Żona wprawdzie niezadowolona (ale chlebkiem to zajadała się...
icon_smile.gif
) -bo robie lekki syf w kuchni, ale to chyba zrozumiałe-kuchnia jest do używania, a nie bycia tylko piękną.


Dzisiaj robie inny chlebek: RAZOWIEC

Na tamtym dziale wstawię zdjęcia i uwagi.

Pozdrawiam świątecznie
anbetung.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0

postri

Member
Gru 20, 2006
23
0
0
Witam przed wigilijnie!

Zrobiłem wczoraj jeszcze raz ten chlebek, ale wsadziłem go do formy keksówki i tam wyrósł i się upiekł.

Dodałem do niego łyżkę kakaa i zrobił się trochę ciemniejszy niby razowy z wyglądu. Smakuje super i jest przaśny

Dodaje fotki.Pierwsza to moja trzecia ręka UNOLD do pieczenia chlebka-jeszcze nie udało mi się w nim nic upiec-same gnioty wyłaziły, ale używam do mieszania:)

Spokojnych Świąt !!!

Obraz_001.jpgObraz_007.jpgObraz_011.jpgObraz_014.jpgObraz_016.jpgObraz_018.jpg
 

Załączniki

  • Obraz_001.jpg
    Obraz_001.jpg
    45.3 KB · Wyświetleń: 4
  • Obraz_007.jpg
    Obraz_007.jpg
    57.2 KB · Wyświetleń: 4
  • Obraz_011.jpg
    Obraz_011.jpg
    54.1 KB · Wyświetleń: 4
  • Obraz_014.jpg
    Obraz_014.jpg
    34.2 KB · Wyświetleń: 4
  • Obraz_016.jpg
    Obraz_016.jpg
    49.3 KB · Wyświetleń: 4
  • Obraz_018.jpg
    Obraz_018.jpg
    39 KB · Wyświetleń: 4

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Długo szukałam chleba, który będzie mi odpowiadał. To jest ten.
Bochenki bez formy wychodziły jednak dość plaskate.
Upiekłam w glinianym garnku
DSC08077.JPG DSC08080.JPG
 

Załączniki

  • DSC08077.JPG
    DSC08077.JPG
    146.4 KB · Wyświetleń: 4
  • DSC08080.JPG
    DSC08080.JPG
    139.5 KB · Wyświetleń: 4

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,352
1,435
113
Piękny chleb, Maryno.
Kiedyś go zrobiłam, ale coś mi nie pasowało. Już nie pamiętam co. Może mleko
icon_question.gif
bo go z natury nienawidzę. Spróbuję kiedyś zamienić ilości wody i mleka. Zobaczę co mi z tego wyjdzie.
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
eek2.gif