Delikatny mleczny chleb na zakwasie (AgusiaH)

postri

Member
Gru 20, 2006
23
0
0
Piękny chlebek-wygląda iście złociście
icon_smile.gif
 

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Przepyszny chlebek
icon_lol.gif
Wszystkim bardzo smakował (jest to pierwszy chleb, który zaakceptował mój tata - typowo żytnie mu nie smakują). Tylko dla mnie trochę za słony (następnym razem dam mniej soli)

PICT2915.JPG
 

Załączniki

  • PICT2915.JPG
    PICT2915.JPG
    34.3 KB · Wyświetleń: 3

tokyoeyes

Member
Gru 7, 2006
58
0
0
czołem wszystkim amatorom mlecznych chlebów
icon_smile.gif


dziś spróbuję go zrobić, mam tylko pytanie do AgusiH: łyżeczka drożdży świeżych czy granulowanych?
 

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
ja daję w proszku - rozpuszczam je w małej (3 łyżki ) ilości ciepłej wody, po chwili dodaję do ciasta.
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
tokyoeyes @ 26 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=439504czołem wszystkim amatorom mlecznych chlebów
icon_smile.gif


dziś spróbuję go zrobić, mam tylko pytanie do AgusiH: łyżeczka drożdży świeżych czy granulowanych?
Drozdze instant granulowane
icon_smile.gif

Przepraszam za spoznienie z odpowiedzia. Ale widze ze juz Frigg dopomogla.
Takich drozdzy nie ma potrzeby rozrabiac w plynie, tak samo dzialaja jak sie je po prostu wymiesza z maka.
 

tokyoeyes

Member
Gru 7, 2006
58
0
0
dzięki frigg i Agusiu!
icon_smile.gif


właśnie tak zrobiłam, dałam właściwe pół łyżeczki.
Poniżej efekt. Smakuje bardzo dobrze, żałuję jedynie, że nie ma takich duuuuużych dziur, to zawsze dla mnie marzenie.
Wiem, ze następnym razem zrobię jeden bochenek, będzie wyrastał w koszyczku porządnie wysypanym mąką.
Może dziury lepiej wyrosną, a co ważniejsze chleb nie opadnie po wyjęciu z koszyka, kiedy mąka pozwoli mu gładko wyjść nie naruszając powierzchni, czytaj dalej: ukrytym pod nią bąblom
mniam.gif


delikatny_mleczny_chleb__1_.jpg
delikatny_mleczny_chleb__2_.jpg
 

Załączniki

  • delikatny_mleczny_chleb__1_.jpg
    delikatny_mleczny_chleb__1_.jpg
    185.5 KB · Wyświetleń: 3
  • delikatny_mleczny_chleb__2_.jpg
    delikatny_mleczny_chleb__2_.jpg
    203.8 KB · Wyświetleń: 3

tokyoeyes

Member
Gru 7, 2006
58
0
0
Akulka @ 30 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=441115Wow, slicznie ci wyszedł. Przypomina mi olbrzymią muszelkę
icon_eek.gif
icon_mrgreen.gif
W czym go "wyrastałaś"? Ja bym stawiała na makutrę
icon_lol.gif
faktycznie,, makutra to też niezły pomysł
icon_smile.gif

ale to był koszyczek
icon_smile.gif
kupiłam zbijany, jest suuuper. W przeciwieństwie do szklanych mis, które potem niweczą wyrośnięte ciasto przy wyjmowaniu. No chyba, żeby włożyć w nie ręczniczek. hmmmmm....
icon_smile.gif
 

tokyoeyes

Member
Gru 7, 2006
58
0
0
Relacja z kolejnej próby upieczenia pięknego dziurawego mlecznego...

Wyrastał w koszyku, przegapiłam moment i wyrósł za bardzo co znaczy, że wyszedł z koszyka.. Ledwo co go uratowałam, w zasadzie przelewając do naczynia żaroodpornego, w którym znów natychmiast urósł. Tym sposobem upiekłam go w formie ale wyszedł PRIMA!

Z resztek tego co zostało na stole
icon_smile.gif
upiekłam bułeczki
icon_smile.gif
Polecam!
delikatne_mleczne_bu_eczki__1_.jpg
delikatne_mleczne_bu_eczki__3_.jpg
delikatny_mleczny.jpg
delikatny_mleczny__1_.jpg
 

Załączniki

  • delikatne_mleczne_bu_eczki__1_.jpg
    delikatne_mleczne_bu_eczki__1_.jpg
    48.5 KB · Wyświetleń: 3
  • delikatne_mleczne_bu_eczki__3_.jpg
    delikatne_mleczne_bu_eczki__3_.jpg
    49.6 KB · Wyświetleń: 3
  • delikatny_mleczny.jpg
    delikatny_mleczny.jpg
    68.1 KB · Wyświetleń: 3
  • delikatny_mleczny__1_.jpg
    delikatny_mleczny__1_.jpg
    62.1 KB · Wyświetleń: 3

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Jest naprawdę bardzo piękny i widzę, że każdej z nas chlebek wychodzi nieco inaczej, nawet jeśli piecze się z tego samego przepisu. I to właśnie jest wspaniałe, bo ciągle mamy o czym pisać... Pozdrawiam - cieszę się,że pomogłam, a taki słaby jeszcze ze mnie piekarz.
wink.gif
 

agusia

Member
Lut 2, 2007
43
0
0
Zrobiłam go, jako mój pierwszy chlebek.
icon_smile.gif
Wyszedł bardzo smaczny. Delikatny z chrupiącą skórką. Zdjęcia niestety nie udało mi się zrobić, bo za szybko został zjedzony.
icon_wink.gif
Dziękuję za przepis.
bussi.gif
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Bardzo smacznyi delikatny chlebek...idealny na poranne tosty z maslem.
 

Załączniki

  • Imagem_003.jpg
    Imagem_003.jpg
    23.8 KB · Wyświetleń: 0

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Od ochów i achów nie mogę się jeszcze powstrzymać
anbetung.gif
Wybaczył mi nawet moje pogodowe zmęczenie i marudność
fiesgrins.gif
Stygł ponad 30min. a i tak się jeszcze strzępił, ale co tam
icon_mrgreen.gif
Ciasto było cudne, takie gładkie, miękkie, ale trzymające doskonale bochenek. Nareszcie zobrazowano mi to jakie to ciasto chlebowe powinno być - tak mi się przynajmniej wydaje
icon_biggrin.gif
Chyba powinnam mu pozwolić dłużej rosnąć, żeby się te dziury w nim urodziły większe
icon_mrgreen.gif
.

Tak wygląda z zewnątrz:


A tak w środku:


Jest pyszniutki, a ja tylko jeden bochenek zrobiłam z połowy porcji
icon_neutral.gif
Gnębi mnie tylko pytanie: małe czy duże dziury powinien mieć?
gruebel_2.gif
Po zdjęciach widać, że wychodzą i takie i takie.

I na końcu najważniejsze: dziękuję za przepis
bussi.gif
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Villanelle, piekny bochenek i swietna blyszczaca skorka.

Watpie, czy cie ucieszy moja odpowiedz, ale ten chleb wychodzi mi zwykle taki "sredniodziurzasty". Nie jest to na pewno wielkosc dziur z ciabatty
icon_smile.gif


U mnie sa zazwyczaj takie dziury:
 

Załączniki

  • a_1458x.jpg
    a_1458x.jpg
    45.2 KB · Wyświetleń: 1