Drezden Stollen - drożdżowa strucla świąteczna

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Ciesze sie!
Ale Te Wasze strucelki- powijaczki sa piekne! Wygladaja bardzo profesjonalnie! Joanno nie boj sie, nie bedzie zakalca na pewno!
Ja wczoraj tez upieklam dwie strucelki ale nie takie przyklapniete, tylko w keksowkach. Dlatego tez zadnego zdjecia nie bedzie!
Ale za to pyyyyyszne.....mniam...... Pozdrawiam!

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Piękne Joanno, mnie nie wyszły takie kształtne i śliczne
fiesgrins.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Co Ty Kasho opowiadasz- To Twoje są kształtne, a moje pieczone "luzem" - deczko przyklapnięte.
icon_smile.gif

Ale w smaku za to rewelacyjne.
mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif

Nie wytrzymałam i odkroiłam piętkę....
icon_redface.gif

Zakalca na szczęście nia ma.
icon_biggrin.gif

Polecam serdecznie - proste i stosunkowo szybkie w przygotowaniu, a niewyobrażalnie pyszne.
icon_smile.gif

dresden_stollen2.jpg

Załączniki

• dresden_stollen2.jpg
    dresden_stollen2.jpg
    34.7 KB · Wyświetleń: 31
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sunnyshine

Member
Lip 11, 2007
861
1
0
Mam w domu owoce kandyzowane - ananasy i chyba papaję. Są bardzo słodkie, ale smaczne. Nie wiem, czy wcześniej ktoś o to pytał, bo nie mam teraz czasu czytać wszystkich komentarzy, ale chciałam się zapytać czy nadają się one do tej strucli ? Chcę upiec jutro, bo mam 4 kostki drożdzy ;).

• Like
Reakcje: rysia

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
sunnyshine @ 22 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=640623Mam w domu owoce kandyzowane - ananasy i chyba papaję. Są bardzo słodkie, ale smaczne. Nie wiem, czy wcześniej ktoś o to pytał, bo nie mam teraz czasu czytać wszystkich komentarzy, ale chciałam się zapytać czy nadają się one do tej strucli ?
Ja dałam łyżkę kandyzowanych ananasów, rodzynki moczone w koniaku, migdały, orzechy włoskie, sporo suszonej żurawiny, kandyzowaną skórkę pomarańczową i wałeczek domowego marcepanu.
mniam.gif

Margot @ 22 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=640635Joanno ,Joanno ,jej jakie ładne te twoje ciasto i takie co lubię ......
Margot, chętnie bym Cię nim poczęstowała. Na pewno by Ci smakowało.
icon_smile.gif

dresden_stollen4.jpg

Załączniki

• dresden_stollen4.jpg
    dresden_stollen4.jpg
    31 KB · Wyświetleń: 5
  • Like

Martusia

Member
Cze 22, 2006
942
0
0
Nie moge jeśc orzechów, więc nie robię w tym roku, bo jak zrobię i nie zjem to wpadne w dołek niezaspokojonego apetytu.
Poptarzę chociaż i powspominam.

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Upiekłam mini-stollen, wyszło mi szesnaście rozkosznych bułeczek z marcepanem w środku. Swietny przepis, nawet jak się ma kiepskie drożdże które nie chcą się rozmnażać
icon_wink.gif

Poszły na prezenty. Nawet miałam okazję spróbować i jestem dumna z siebie
icon_biggrin.gif
icon_wink.gif

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Piekłam w tym roku ponownie. I znów ciasto jeszcze bardziej smakuje mi po świętach, juz takie wyleżałe.
icon_smile.gif
To jak z winem, im starsze - tym lepsze.
icon_wink.gif

drezden_stollen_2_.JPG

Załączniki

• drezden_stollen_2_.JPG
    drezden_stollen_2_.JPG
    90.3 KB · Wyświetleń: 29
  • Like

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,777
4,838
113
Ja tez w tym roku piekłam i coraz bardziej w niej gustuję. W przyszłym będę piekła mini, bo zbyt dużo osób jest zainteresowanych jej smakiem.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Jej, jakie pysznościowe zdjęcia
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif

Pięknie wygląda z marcepanem
lecker.gif

Myśmy ostatnią zjedli tydzień temu, mąż marudzi bym znów zrobiła takie same ciasto jak to,
które leżało zawinięte na szafce pod sufitem
icon_mrgreen.gif

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
up up
jak zrobie dopisze wiecej
icon_lol.gif

bilis1

Member
Lis 20, 2007
16
0
0
Ach, chyba skuszę się do zrobienia...No to ile trzeba tych swiežych droždžy - može ktos podpowie? Pewnie 50 g będzie malo ze względu na ilosc masla i mąki? Pozdrowienia.

MMMK3

Member
Mar 30, 2007
418
0
0
Kupiłam suszoną żurawinę, rodzynki namoczyłam w rumie w południe, migdały czekają zblanszowane - nic tylko brać się do pracy. Mam tylko wątpliwości co do tego zawijania - w co i kiedy? no bo chyba nie gorące?

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,777
4,838
113
Bilis, w zeszłym roku robiłam na świeżych, ale nie pamiętam, ile dałam.
Tu masz przelicznik: http://home.earthlink.net/~ggda/convert.htm
i dyskusja w temacie: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=77
MMK, zawijam po wystygnięciu, w papier śniadaniowy lub folię alu i wkładam do cienkiej torebki reklamówki, którą szczelnie zawiązuję.
W tym roku podzieliłam ciasto na 4, układałam w poprzek blachy, każda strucelka oddzielnie swojej "kołysce" z papieru do pieczenia, odizolowana nim od pozostałych. Lepiej trzymają formę i ładniej się pieką.
Wszystkie opakowane ciasta ułożyłam w sporym kartonie i trzymam na balkonie. Mrozu nie ma, a deszcz nie dociera.
icon_smile.gif

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Niedawno kupiłam Drezden Stollen w Lidlu. Po przekrojeniu nie wygladało tak, jak na powyższym zdjęciu - ciasto było bardziej zbite, nie było w nim dziurek. Czy Wam wszystkim z tego przepisu wychodzi takie jak na zdjeciu?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy