Dżem wiśniowo-jagodowy

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,998
1,842
113
Dzięki Ula, będę czujna ... miałam więcej okazji w okresie mojej pracy w handlu :love:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,409
2,355
113
Usmazyłam w sumie 5 słoiczków. Tylko ja smażyłam dłużej bo z dodatkiem samego cukru bez tych fixów. Ja lubię takie rozsmażone owoce

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,998
1,842
113
U mnie też 5 i też dłużej, bo wiśnie wyjątkowo suche i słodkie były. Dodawałam soku z całej cytryny.

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
14,555
7,581
113
Zrobiłam dzisiaj pierwszy raz ten dżem. Miałam równo 2 kg owoców, 1.30 kg wydrylowanej wiśni, a reszta to mieszane jagody-leśna i borówka amerykańska.
Na tę ilość dałam dwa żelfixy 2w1 i 0.80 dag cukru. Z tego co mi zostało w małej miseczce i co spróbowałam to widzę, że będzie mi smakować :lecker:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
33,475
7,333
113
Zrobiłam kilka dni temu i już zjadłam 2 słoiczki, 1 podarowałam na zachętę, więcej niech sobie zrobią sami. ;-)
Miałam kobiałkę wiśni, prawie 2,5 kg i 1 kg jagód. Dałam 3 żelfixy, kilka goździków, sok z jednej cytryny i 1,5 szklanki erytrolu. Nie jest tak smaczny jak w zeszłym roku, kiedy wagowo owoców było po równo. Może to też wina bardzo mizernych tegorocznych jagód, małych i niesoczystych przez suszę w przyrodzie.

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
14,555
7,581
113
Zrobiłam kilka dni temu i już zjadłam 2 słoiczki, 1 podarowałam na zachętę, więcej niech sobie zrobią sami. ;-)
Ja też jutro dam koleżance 1 słoiczek dla dziecka, jak mu posmakuje to niech mu zrobi, jagody i wiśnie jeszcze dostępne (y)

Miałam równo 2 kg owoców
Owoce zblendowałam, wyszło mi 13 słoiczków tych małych po koncentracie pomidorowym.
Ja dżemy robię w małych słoiczkach, żeby na 2-3 razy zjeść, nie lubię jak mi się wala po lodówce napoczęty dżem i nikt go nie chce.

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
14,957
11,499
113
Też lubię ten dżem, ale w tym roku nie robię, mam jeszcze z ubiegłego roku, a jagody u mnie takie, jak u Buki, małe i suche.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
33,475
7,333
113
Ja też jutro dam koleżance 1 słoiczek dla dziecka, jak mu posmakuje to niech mu zrobi, jagody i wiśnie jeszcze dostępne (y)

Owoce zblendowałam, wyszło mi 13 słoiczków tych małych po koncentracie pomidorowym.
Ja dżemy robię w małych słoiczkach, żeby na 2-3 razy zjeść, nie lubię jak mi się wala po lodówce napoczęty dżem i nikt go nie chce.
Nie zrobiłam tego, ale podoba mi się taki, jaki jest. Owoce są całe, nie rozpadły się i dobrze wyglądają. Przypominają kupowany dawniej dżem wiśniowy niskocukrowy. :) To jest myśl! 👍 Zaraz po niedzieli parę słoiczków takiego wiśniowego jeszcze zrobię, z erytrolem, wtedy sumienie nie gryzie. ;-)

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,998
1,842
113
I ja zrobiłam, mam słoiczki większe, ale wyszło mi tylko 5, mniej więcej na 1 żelfixie tak mi zawsze wychodzi ... Ula, czy to erytrolu zakazywali jakieś około miesiąca temu?

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
33,475
7,333
113
Janie, nikt nie zakazywał. Były tylko doniesienia, że naukowcy z Cleveland Clinic zbadali i ogłosili w "Nature" zależność między spożyciem erytrytolu a ryzykiem sercowo-naczyniowym. Wyszło im, że spożywanie tego słodzika zwiększa wystąpienie dysfunkcji kardiologicznych, w tym zawału, udaru mózgu i zakrzepicy. Przyznali jednocześnie, że badań było mało i że nie wiedzą nawet, czy związane z tym zmniejszone spożycie cukru przewyższa ryzyko spożywania słodzików. Jak zwykłe szum informacyjny, który ma stwarzać wrażenie, że korzystają z przyznanych na badania grantów. :> Nie należy się nim przejmować i rozważnie podchodzić w ogóle do stosowania słodkości.

Ostatnia edycja:
  • Like
Reakcje: janie

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
14,957
11,499
113
Zrobiłam dzisiaj ten dżem, ale najpierw umyłam jagody, wydrylowałam wiśnie, wrzuciłam to wszystko do gara, a potem spojrzałam do przepisu 😁 I co czytam? 80 dag wiśni i 20 dag jagód. U mnie jest pół na pół, na bogato :mrgreen: Jedząc zimą ten dżem, będę się czuć tak jakby luksusowo 🤣🤣🤣

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
33,475
7,333
113
Na pewno luksusowo, Anko, i to więcej niż z jednego powodu. ;-)
Po ile u Ciebie jagody?
Mam zamówione na jutro 2 kg.

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,728
1,610
113
Zrobiłam po raz pierwszy. Z jednej porcji. Myślę, ze jutro skuszę się na kolejną. Wiśnie mam swoje. Jagody sama zrywam. Miałam zelfix 3 w 1. Cukru dałam 35 dag, jak w przepisie i jutro dam mniej.
Mam pytanie - czy słoiki rzeczywiście trzeba odwracać dnem do dolu? Macie może doświadczenie, czy wystarczająco dobrze się słoiki zamkną jak je dobrze zakręcę po napełnieniu gorącym dżemem? Może ewentualnie dodatkowa pasteryzacja w piekarniku?

• Like
Reakcje: Buka

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
33,475
7,333
113
Gorące słoiki i wrzący dżem wystarczy. Dodatkową konserwację załatwia kwas i cukier. :)
Przestałam odwracać słoiki, zamykają się i bez tego. Zauważyłam, że jak przetwór bardziej kwaśny, to po tym odwracaniu pokrywki korodują. Nie zależy mi na pokrywkach, bo za każdym razem używam nowych, ale po co bliżej mi nieznane produkty tej korozji mają się dostawać do przetworu. :)

• Like
Reakcje: gracha

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,728
1,610
113
No właśnie nie chce odwracać przez te pokrywki. Dżem kwaśny, a pokrywka od wewnątrz to jakiś plastik pewnie.
Dziękuję za odpowiedź. Jutro nie będę odwracać 👍

• Like
Reakcje: Buka

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy