ania29247 @ 2 Nov 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1594053Pierniki musza dostać jabłko do towarzystwaWcale nie muszą! Jeśli nie będziesz piec za długo i w zbyt wysokiej temperaturze, każde będą miękkie od początku do końca.
Piekę różniaste pierniki od lat i jeszcze mi się nie zdarzyło, by były za twarde i wymagały specjalnych zabiegów "zmiękczających".
Trzeba tylko pamietać, by wyjmować je z pieca, jak są stwardniałe od spodu, ale z wierzchu jeszcze miękkie, bo ostatecznie stwardnieją stygnąc. IMO 170 stopni zupełnie wystarczy. Czas zależy od grubości (8 -13 minut).
ania29247 @ 2 Nov 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1594057...małe pieke nawet 5 minut i nie wszystkie pozostają miękkie, im więcej mają miodu tym twardsze i jabłuszko jest niezbędneMoże spróbuj z innego przepisu. Moje, tak jak wyżej dziewczyny pisały, też są miękkie bez wspomagania.
Joanna @ 18 Dec 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1599577Od początku je tak piekę:![]()
https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1487551oj tam , ja nie pamiętałam tej twojej wersji , tylko pamiętałam te kamyczki![]()
p.s człowiek się starzeje skleroza szaleje
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.