Fefernuski kociewskie.*

krasnoludka

Member
Sty 6, 2009
1,127
0
0
Gdzie się kupuje amoniak? Chciałam dziecku zrobić i się na amoniaku potknęłam
icon_sad.gif

 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0

krasnoludka

Member
Sty 6, 2009
1,127
0
0
Ja niestety w Warszawie nie widziałam. Może pojadę do Auchan w M1, może tam będzie. Dam sobie szansę, ale dopiero jutro.

Kobitki a co mogę upiec z dzieckiem tak na szybko, żeby się nie zarobić a było pycha. Mamy dół straszny bo wczoraj uśpiłam kicię
icon_sad.gif
. Muszę się czymś zająć, a dziecko jak śmierć na chorągwi po wczorajszej akcji.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Tina86

Member
Lut 1, 2009
3,200
8
38
Miałam napisać opinię i zapomniałam.
icon_smile.gif
Po upieczeniu nie smakowały mi zupełnie, czułam mocno smalec, następnego dnia polukrowałam i były troszkę lepsze, ale w dalszym ciągu czułam smalec, teraz są przepyszne i żałuję, że zrobiłam tylko połowę porcji.
icon_smile.gif
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Amoniak w auchanie kupić można.
Upiekłam dziś. Smak i konsystencja ok, nie chce mi się już dziś ich lukrować. Ciasto było okropne, ciągnace jakby gumowe, namordowałam się z formowaniem okrutnie. Nie dawało się robić wałeczków, rwałam kawałki i kulałyśmy "orzeszki w dłoniach.
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
W łeb sobie strzelę! Nie ma nigdzie amoniaku
icon_sad.gif

A można po prostu więcej sody?
Nie robię żadnych pierniköw i chciałam tylko te...
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Mam!
Upieczone. Póki co śmierdzi amoniakiem w całej chałupie
icon_lol.gif

Z 2/3 porcji robiłam. Połowę ciasta kulałam na waleczki i kroiłam jak kopytka, a drugie pół na plastry pokroilam, na paski i ukośnie na kopytka. Czyli zdaje się tak jak Dziunia pisała.
Zdecydowanie ładniejsze te pierwsze
icon_wink.gif


Tylko czas pieczenia mnie zastanawia. U mnie max 10 minut w 170 stopniach. 15-20 minut to by się na wiör wypiekły.
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Dzięki za przepis i podpowiedzi bo dzięki nim wyszły bardzo dobre.
Połowę zrobiłam z lukrem cytrynowym, a drugie pół z kawowym.
Obie wersje pyszne.
anbetung.gif
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Graz @ 20 Dec 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1554292ilez ja sie naszukałam tego amoniaku!!!!!!! ale mam, ciasto zagniecione
rofl.gif
znam temat.
icon_mrgreen.gif

Ale mam zapas na nastepne lata.

.agatka. @ 21 Dec 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1554420Mam!

Tylko czas pieczenia mnie zastanawia. U mnie max 10 minut w 170 stopniach. 15-20 minut to by się na wiör wypiekły.
Też piekłam zdecydowanie krócej, o połowę. Miałam małe, więc tym bardziej.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Jeśli macie amoniak w woreczku to szybko z niego może zniknąć, wyparować
dlatego amoniak lepiej przesypać do małego szczelnego słoiczka, wtedy nie będzie niespodzianki, że coś było i znikneło
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
TRZECIA porcja przerobiona. Mam tylko nadzieję , że im starczy.
Lukrowałam z cytryną ,a drugie z ekstraktem pomarańczowym, i te nam bardziej samkują.