Focaccia nadziewana prosciutto i serem Bajaderki

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
a pieczecie na blasze? czy tylko na papierze rozłozonym na siatce druciane? (wyżej było takie zdjęcie)
Zielona, tylko owieczka chyba tak piekłą i jej też jednak mogłaby być grubsza

w każdym razie to ciasto jest przepyzne, dlatego naprawde radze, zeby robic grubsza- te dwa 32 cm koła są akurat.

w kazdym razie drozdzowe lubi BEZPOSREDNIE zrodlo ciepla (tak jak pizza, chleb) dlatego pieczenie na samej kratce nie jest najlepszym pomyslem moim zdaniem.

Ja pieke na kamieniu, ale gdybym go nie miala upieklabym na podwojnej blasze i wsunelabym pergamin, na ktorym w nocy rosla focaccia dopiero na rozgrzana do 220 st blachę (podwójną)
 

zielona

Member
Wrz 17, 2004
651
0
0
dzięki za rady-przymierzam sie do niej na poniedziałkowa kolację dla goscia specjalnego, który wiele lat spędził we Włoszech-musi dobrze wypaść!!! a że w poniedziałek dłużej pracuje to super wygodne , ze moge ja sobie przygotowac w niedzielę.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Kamila, ja tak wlasnie zawsze robie, bo jemy obiad o trzeciej w dni wolne
icon_smile.gif


Wsadzalam ja do maszyny koło dziewiątej, po skończonym programiue z rośnieciem wałkowałam, hyc do lodówki na noc i po sprawie. Bajaderka zreszta mówiął, że jak takei ciasto rośnie w zimnie długo, to tym lepiej! To samo się tyczyło pizzy
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Wyjdzie wyjdzie, tylko z tej ilości ciasta nie robiłabym całej blachy (bo przeciez trzeba mieć na wierzch i na górę) tylko mniej (tak jak pisalam u mnie to są dwa koła 32 cm)

i ja bym piekła na rozgrzanej blaszce a nie wsuwała zimnej blaszki z ta focaccią na wierzchu.
 

Agama

Member
Wrz 21, 2004
201
2
18
A tak troszke zmioeniajac temat - gdzie moge znalezc przepis Bajaderki na BRIAMI ??
z gory dziekuje za wskazowki.
pozdrawiam
Agama
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
na mniamie oczywiście :wink:

Mam nadzieje, ze Bajaderka wroci lada dzień i sama wklei do wegetarianskich
icon_smile.gif


Briami - czyli pieczona cukinia z ziemniakami po grecku
składniki
5 srednich cukini, pokrojonych na 1/2 cm plasterki
4 duze obrane ziemniaki, pokrojone na 1/2 cm plasterki
5 zabkow czosnku (lub wiecej) pokrojonych na cieniutkie plasterki
2 srednie pomidory, pokrojone na cwiartki
15dag parmezanu, pokrojonego w kostke* (dodatkowe informacje ponizej)
1/3 szklanki oliwki
4 lyzki wody
2 czubate lyzki swiezego oregano, posiekanego
1 1/2 lyzki swiezej miety, posiekanej
1 lyzka swiezej kolendry lub zielonej pietruszki (posiekanej)
sol i pieprz, do smaku

sposób przygotowania
Rozgrzac piekarnik do 220ºC. Wszystkie warzywa wsypac do duzego, zarodpornego plaskiego naczynia. Wlac wode, oliwke i posypac ziolami i dosc mocno przysmaczyc sola i pieprzem. Dobrze wszystko razem wymieszac i piec okolo 1 1/2 godziny lub dluzej, mieszajac od czasu do czasu, aby wszystkie warzywa ladnie sie przyrumienily. Grecy podaja te zapiekanke z plastrem zimnego sera feta i chrupiaca bagietka. Wino jak najbardziej wskazane!

dodatkowe informacje
* Parmezan powinien byc pokrojony w kostke, a nie starty - kostki sera zamienia sie w nieregularne, przyrumienione brylki, natomiast stary ser sie tylko roztopi i zmieni cala konsystencje zapiekanki.
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Kobietki, powiedzcie mi, jaką skórkę mają te focaccie? Twardą czy niekoniecznie? Bo mi ostatnio twarde skorupy wychodzą w pieczywach niesłodkich (chleb i pita, że o focacci nie wspomnę) i troszku mnie to martwi... Więc chciałabym to skorygować przy okazji następnej focacci...
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
chrupiącą ale w środku mięciutką, coś jak wysoki brzeg pizzy.
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Wysokim brzegiem pizzy też mogę zabijać... :twisted:

To chyba temperatura - za niska.... Wrrrrrrrrrrrr....
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
pewnie tak, bo jak ciabatte upieklam w 210 a nie w 250 wyszla mi zbita i twarda z nijaka skorka.

a normalnie wychodzi super.
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Czyli nagrzewać piekarnik do oporu... :roll:
No to idę zagnieść focaccię na jutro, szynki troszkę mam, tylko nie wiem, czy serek topiony się nada... A może lepiej bielucha dać? :dump: :mrgreen:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ja też w 200

lepiej topiony przepuść przez praskę do ziemniaków
 

zielona

Member
Wrz 17, 2004
651
0
0
miałam "hangar na samoloty"-wyrosło mi na środku (raczej się podniosło) ale takie cieniutkie ciasto, chrupiące i raczej twarde...czyli zaliczyłam porazkę. Nie wiem gdzie błąd-gdy wyrabiałam ciasto było mięciutkie i pieknie wyrosło w misce-może przed włozeniem do lodówy powinnam poczekac, by sobie podrosło i odpoczęlo juz jako foccacia?-nie miałam folii i przykryłam papierem do pieczenia-może za cięzki był i nie pozwolił roznąć???
szczęście, że włoski gośc nie dojechał...
ale dzieciom smakowało, oczywiscie ochrzcili to pizzą, i nawet maly w nocy sie obudził i prosiło kawałek pizzy