Focaccia nadziewana prosciutto i serem Bajaderki

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Chciałam sie zapytać o te drożdże- teoretycznie 2 1/2 łyzeczki suchych to około 50 g świeżych, ale na tą ilość mąki zazwyczaj daje się 25 g... to ile tych świeżych naprawde powinno być?
 

arielka

Member
Kwi 6, 2005
709
0
0
Bardzo dobra ta foccaccia :!:
Ciasto idealne (wyrabiałam w maszynie). Podczas pieczenia ciasto mocno się wybrzuszyło, ale w niczym to później nie przeszkadzało.
Potrawa rzeczywiście wygodna i prosta do przygotowania. I rzecz jasna smakuje wyśmienicie
icon_smile.gif

Przepis rozdałam już koleżankom w pracy.
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Podnosze
icon_lol.gif


Wyszla taka pyszna, ze teraz umieramy z Mezem z przejedzenia
icon_rolleyes.gif
icon_mrgreen.gif
i ta mozarella taaaaka ciagnaca.. mmm
icon_lol.gif

Mam nadzieje, ze nie odpokutujemy, ze jedlismy zaraz po wyciagnieciu z pieca....
icon_wink.gif


Zrobilam ja - ze tak powiem - "w przyspieszonym tempie"
icon_wink.gif
bo szczerze mowiac - nie doczytalam, ze trzeba ja schowac na noc do lodowki,
a ze mialam ja na dzisiaj zaplanowana, to nic nie stanelo mi na przeszkodzie
icon_mrgreen.gif

Wyrastala okolo godz. i musze powiedziec, ze pieknie urosla.
Pieklam w dwoch okraglych foremkach do tart.
Bajaderko- bardzo dziekuje za przepis
bussi.gif
cvety.gif
, ktory bardzo polecam
icon_biggrin.gif
i z ktorego na pewno nie raz skorzystam
cvety.gif


PICT0014.JPG

PICT0011.JPG
 

Załączniki

  • PICT0014.JPG
    PICT0014.JPG
    92.7 KB · Wyświetleń: 2
  • PICT0011.JPG
    PICT0011.JPG
    73.2 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
bussi.gif
Dziekuje Agusiu
icon_biggrin.gif


To tak przy okazji powiem
icon_wink.gif
, ze przezylismy i nic nam nie bylo po spozyciu goracej foccaccii
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif
 

bernadek

Member
Lut 25, 2007
671
0
0
Zrobione , zjedzone. Dodałam jeszcze suszone pomidory , więc miałam środek focacci w barwach Włoch
icon_mrgreen.gif

Pyszne danko , jedynie jak dla mnie trochę za mało nadzienia, następnym razem wpakuję ze 3 mozzarelle i podwójną porcję prosciutto.

3q3cTB1Rvk2wJisfbB.jpg
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Bernadku- jaka Ci wyszla sliczna
icon_biggrin.gif
Mniam!

Magdo- tego nie wiem, bo robilam na swiezych.- ale znajac siebie pewnie dalabym 2 i pol lyzeczki instant
icon_wink.gif
 

fineska

Member
Lut 12, 2006
124
0
0
a moją właśnie wrzuciłam do lodóweczki ..będzie tam do rana siedziała...więc całe 9 godzinek
icon_smile.gif
myślę że będzie pyszniutka:) tylko dopiero teraz po zrobieniu doczytałam że ciasto nie może być za cienkie na środku i obawiam się tej skorupki na wierzchu
icon_sad.gif
może rano coś jeszcze ponaciągam.. o i żebym nie zapomniała ponakłuwać jej paluszkami
icon_smile.gif


wstawię foteczki ...a dodałam do środka bazylię suszoną, pieczareczki, ale tylko obgotowane bo nie miałam czasu na masełku lekko poddusić, do tego kawałeczki edlinki i serek żółty ale normalny ....i tak pewnie bedzie smaczne...
icon_smile.gif


dobranoc:)
 

fineska

Member
Lut 12, 2006
124
0
0
moja foccaccia:
1. etap wstepny - sobotni wieczór:
DSC00011.JPG DSC00012.JPG DSC00013.JPG

2. etap numer dwa: rano po wieczornej wizycie w lodówce:
DSC00014.JPG

3. taka foccaccia powędrowała do piekarnika - 200 stopni - 35 minut:
DSC00016.JPG DSC00018.JPG

4. i w końcu nadszedł moment na który wszyscy czekali :
DSC00019.JPG DSC00022.JPG DSC00026.JPG

5. wszyscy się zajadali - córeczka także .... dodałam do środka pieczraki, wędlinę, ser żółty w plastrach, bazylię ( oregano mi się skończyło niestety ) - następnym razem posypię jeszcze cebulką na wierchu
DSC00025.JPG

POLECAM
icon_smile.gif
PYSZNE:) i jakie syte..u mnie najadło się 5 dorosłych osób plus mała 2- letnia córeczka
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • DSC00011.JPG
    DSC00011.JPG
    327.3 KB · Wyświetleń: 2
  • DSC00012.JPG
    DSC00012.JPG
    330.4 KB · Wyświetleń: 2
  • DSC00013.JPG
    DSC00013.JPG
    343.3 KB · Wyświetleń: 2
  • DSC00014.JPG
    DSC00014.JPG
    274.5 KB · Wyświetleń: 2
  • DSC00016.JPG
    DSC00016.JPG
    247.1 KB · Wyświetleń: 2
  • DSC00018.JPG
    DSC00018.JPG
    259.2 KB · Wyświetleń: 2
  • DSC00019.JPG
    DSC00019.JPG
    321.5 KB · Wyświetleń: 2
  • DSC00022.JPG
    DSC00022.JPG
    317.3 KB · Wyświetleń: 2
  • DSC00026.JPG
    DSC00026.JPG
    259.5 KB · Wyświetleń: 2
  • DSC00025.JPG
    DSC00025.JPG
    267.9 KB · Wyświetleń: 2

fineska

Member
Lut 12, 2006
124
0
0
powiem wam że jak ją w sobotę w nocy zrobiłam to była taka mała jak płaski talerzyk deserowy..po 1,5 h podwoiła wielkość i przełożyłam ją do tortownicy, nadziałam, wstawiłam do lodówki, posmarowałam oliwką i zakryłam folią spożywczą...rano patrze a ona takla wielka urosła..jak wyjęłam z lodówki oklapła w środku..trochę ponaciągałam ją do środka bojąc się iż w środku najnormalniej sie przepiecze ...został mi taki dołek na środku więc wsadziłam jeszcze troszkę pieczarek które zostały i posypałam serem... i do pieca poszła:) urosła jeszcze większa....myślałam że nie starczy na sniadanko dla wszystkich ale najadły się osoby dorosłe w liczbie 5 i małe dziecko
icon_smile.gif
więc porcja nie była mała:)
a jeszcze jedno- zrobiłam w tortownicy bo myślałam że sie rozpłynie z okrągłego kształtu podczas pieczenia...ale nie...gdy ja już nadzianą wstawiałam do lodowki boki przyklepałam widelce - wyszly takie paski od zębów do środka ( chyba wiecie o co mi chodzi ) - i potem to sie nie rozkleiło ani trochę...jak rozkręcałam tortownicę to nawet ścianek nie dotykała bo rosła prosto do góry tak, jak wczesniej ja ulozylam..

bardzo smaczna i sycąca...do tej pory czuję sie jakaś najedzona:)
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Chyba i ja się skuszę
lecker.gif

Tylko jakieś nadzienie bym chciała żeby każdy z nas jadł
gruebel_2.gif
Czy z pieczarkami, kukurydzą i serem może być? Może jeszcze kurczak?
 

Nalle

Active member
Wrz 20, 2004
3,397
34
48
Wspaniała!!! Do nadzienia dodałam zielone pesto i suszone pomidory, posypałam farsz świezym parmezanem - no boskie to było!
 

kora09

Member
Gru 2, 2007
13
0
1
Ciekawy przepis i smaczny.Polecam !!!

cincin5_022_foccacia_2.jpg cincin5_024_fokacccia.jpg
 

Załączniki

  • cincin5_022_foccacia_2.jpg
    cincin5_022_foccacia_2.jpg
    60.9 KB · Wyświetleń: 2
  • cincin5_024_fokacccia.jpg
    cincin5_024_fokacccia.jpg
    47.6 KB · Wyświetleń: 2

fineska

Member
Lut 12, 2006
124
0
0
moja focaccia wlasnie siedzi w piekarniku ....juz mi slinka leci..tylko wlozylam drozdze instatnt i taka wielka urosla ze szok!!!
rano wlozyłam do lodókwki a jak wyjęłam o 18 to prawie folię z wierzchu tortownicy zerwało!!! szok!!!
wstawiłam do piekarnika i powiem wam ze prawie 45 min tam siedzi...zmniejszylam temp bo nie dopiekła się w 20 minut w środku ( bo za duża wyrosła)
icon_smile.gif
..ale i tak juz bym ja zjadla:)
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy