Focaccia nadziewana prosciutto i serem Bajaderki

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Uff, czyli nie tylko mi coś takiego się zrobiło... 8)

P.S. Nie mam praski do ziemniaków, tylko do czosnku, więc zrobienie focacci odłożyłam na czas nieokreślony... :twisted:

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
kamila, jaki ser zolty wzielas do robienia?

pzdr
yenn

Basiuka

Member
Sty 17, 2005
81
0
0
Ja tez zrobiłam
icon_smile.gif
własnie dojrzewa w lodówce
icon_smile.gif
przez te Wasze zdjecia nie mogłam się opanować
icon_smile.gif
wieczorem wkleje zdjecia, mniam mniam.

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
lubie jak sie ciagnie :mrgreen:

w weekend sobie zrobie, znaczy sie menzowi zrobie...

pzdr
yenn

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no owieczce tez hangar wyszedl (jak wynika ze zdjęcia)

mysle, ze za cienko wywalkowalyscie ciasto po prostu (albo nierówno - na srodku cieniej niz na bokach) albo za krotko rosło, u mnie rośnie ok 13 godzin w lodówce

Basiuka

Member
Sty 17, 2005
81
0
0
No to zjedliśmy
icon_smile.gif

Nie dopiekł sie nam tylko spód. Piekłam na termoobiegu w 200C, na dwóch blachach i przez to troche pachniało drożdżami, ale i tak było PYCHA!!!! A wygladała jak na zdjęciach Kamili i Malgosimi
Polecam. My jedliśmy do zupki brokułowej
icon_smile.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
przez dwie blachy? drożdząmi? ale dlaczego?

dziwne, że Ci się no dobpiekła... a blachy były mcno rozgrzane?

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
chcę zrobić to cudo
icon_smile.gif
i mam świeże drożdże, powiedzcie czy 2,5 dag wystarczy? Kiedyś Bajaderka podawała link do tabeli z przelicznikiem i tam wychodzi że 2,5 łyżeczki suchych to 17 g świeżych ale też ziarenko podawała, że opakowanie suchych 7 g to ok. 2 łyżeczki = 25 g świerzych. Więc już nie wiem.

Acha i czy przy świeżych to trzeba zaczyn robić? czy wkruszyć czy tez w samej wodzie rozpuścić?

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
tabelka dotyczy zdaje sie suszunych zreszta rozne drozdze instant maja inna moc, wiec powinnas stosowac sie do info na opakowaniu.

jesli masz oetkera to 7g (torebeczka) odpowiada 25 g świeżych.

w torebeczcie jest troche wiecej niż 2,5 łyżeczki (przepisowe) ale ja daję całą, bo z koncówką i tak nie ma co zrobić (zresztą te przepisowe 2,5 łyzeczki to przecież dotyczy takich drożdży, jakich uzywa Bajaderka... a nei naszych...)

reasumując, ja bym dała 2- 2,5 dag swieżych

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
dzięki Malgosimi
icon_smile.gif

hmmm..... przecież mam maszynę więc wrzucę wszystko i niech się robi :mrgreen:

Czy jak nastawię na samo wyrabianie to wystarczy to rośnięcie w maszynie czy jeszcze lepiej niech sobie ciasto jeszcze dłużej rośnie?

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Aniks, najlepsza jest ta focaccia, gdy DŁUGO rośnei w ZIMNIE. Najlepiej całą noc. Była o tym rozmowa. Bajaderka potwierdział (oczywiscie można upiec szybciej, ale efekt bedzie gorszy i ryzyko uzyskania hangaru zamiast buleczki wieksze)
acha i ja bym zrobiła zaczyn

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
o rośnięciu długim w zimnie to wiem
icon_smile.gif
nieprecyzyjnie się wyraziłam bo chodzi mi o to rośnięcie przed wstawieniem do lodówki:

Przelozyc do miski posmarowanej oliwka i zostawic do wyrosniecia 1 1/2-2 godzin, az podwoi swoja objetosc.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no to mi rośnei cały program dough, potem wałkowanie na dwa placki po 32 cm średnicy, potem do lodówki.

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
Dzięki serdeczne jeszcze raz
icon_smile.gif

Juz wszystko wiem, mam nadzieję :mrgreen:
A teraz robi się ciasto.

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
ja też zrobiłam, w smaku pycha
icon_smile.gif

gdyby nie to że ciasto twarde mi wyszło jak kamień niemal i nic z tej na zdjęciu Malgosimi nie miała wspólnego (no oprócz nadzienia
icon_smile.gif
) Zrobił mi się hangar podobnie jak m.in. owieczce
icon_sad.gif
mimo że za radą Malgosimi nie rozwałkowałam tak cienko.

Ale to napewno wina mojego beznadziejnego piekarnika, bo co mogło byc innego nie tak???? Mimo iz nastawiłam go na większą temperaturę niż w przepisie, nie zarumieniła się, tylko zeschła w rezultacie.

Aaaa..... mam pytanie, bo w maszynie pieknie mi wyrosła po same brzegi. Ale po wyłączeniu maszyny, gdy program się skończył nagle opadło ciasto o połowę :shock: dlaczego się tak stało i czy tak się u was dzieje???

No i jak tu z takim piekarnikiem cos piec? A wy kusicie i kusicie :mrgreen: :cheers:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
zawsze tak jest, że wyrośnięte ciasto w maszynie tak opada w czasie wyjmowania. Po prostu ma dużo gazu. I nie chodiz tylko o ciasto focacciowe
Jelsi zależy mi na tym, żeby zachowało gaz, to wyrastam je w misce i delikatnie przekładam (z maszyny się nei da delikatnie)

czemu wychodzą hangary, to ja juz nie mam pomysłu... a jak Ci urosło w lodówce? - mi rośnie tak dwukrotnie, każda warstrwa ma grubość przed ieczeniem o 1,5-2 cm - i jakos nei wiem, jak z tego mógłby wyjść hangar...

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
ooo... w lodówce nie wyrosło mi tak jak piszesz
icon_sad.gif
hmmm...... muszę spróbować jeszcze raz z drożdżami suszonymi bo tym razem piekłam na żywych.

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
Małgosiu, zapomniałam zapytać bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam - wyrabiasz w maszynie a potem przekładasz do miski żeby wyrastało, tak?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy