- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
Focaccia nadziewana
1 1/4 szklanki cieplej wody
2 1/2 lyzeczki suchych drozdzy
1 1/2 lyzeczki soli
3 lyzki oliwki
3 1/2 szklanki maki, lub wiecej w razie potrzeby
100g prosciutto lub dobrej gatunkowo szynki
2 lyzki swiezej bazylii lub lyzeczka suchej (niekoniecznie)
100g sera mozzarella lub innego zoltego sera
Drozdze rozpuscic w wodzie i zostawic na chwilke. Dodac sol, oliwke i make (dodac tylko tyle maki, aby powstalo miekkie, ale nie klejace ciasto) i wyrobic ciasto, az bedzie gladkie.
Przelozyc do miski posmarowanej oliwka i zostawic do wyrosniecia 1 1/2-2 godzin, az podwoi swoja objetosc. Przelozyc na stolnice i lekko wyrobic, podzielic ciasto na 2 czesci. Rozwalkowac jedna czesc na prostokat (niezbyt cienki), przelozyc na wylozona pergaminem blache. Rozlozyc na ciescie plasterki prosciutto, posypac bazylia i ulozyc plasterki sera.
Rozwalkowac pozostala czesc ciasta na tej samej wielkosci prostokat i pprzykryc nim nadzienie, lekko sklejajac brzegi ciasta.
Lekko przykryc natluszczona folia i wlozyc na noc do lodowki.
Wyjac okolo 20 minut przed planowanym pieczeniem, zrobic palcami lekkie wglebienia w ciescie, posmarowac oliwka i ewentualnie posypac grubaziarnista sola (niekoniecznie).
Piec okolo 35 minut w temperaturze 200 st. C, az ciasto bedzie zlociste.
Kroic na kwadraty i podawac.
odkad jestem tu z Wami straszliwie pyszne rzeczy jem... ale ta focaccia to mistrrzostwo świata (a jak wiecie, poprzeczka jest wysoko!)
dałam ogonówkę cienko pokrojoną i ser, któryjest sprzedawany normalnie w kostkach ale nazywa sie gouda topiona. I mowie wam, ten ser jest znakomity do takich dan! Rozpuscil sie , roztopił ale nie oddzielil sie tluszcz, nie ciagnie sie za bardzo, nie wysechł)
a samo ciasto Bajaderki na tę nadziewanę focaccie jest genialne i chrupiące! polecam wszystkim! I jeszcze robi się je wieczorem a ono spokojnie czeka (już nadziane) w lodówce do następnego dnia! Idealne!
(mozna ja zrobic grubsza, zdaje sie że Malinnie wyszła bardziej bułowata. Ja wolę cienką, więc dość mocno wywałkowałam. mniammm!)
do tego była zupa brokułowo-serowa też Bajaderki i rzeczywiście jest fantastyczna! Oczywiście nie znalazłam cheddara, ale dałam moje ulubione serki do takich zup cyzli tylżycki i złoty ementaler i wyszła wspaniała!
PS Iguana, nie wpisuje pod przepisem, bo przepisu tu nie ma jeszcze
1 1/4 szklanki cieplej wody
2 1/2 lyzeczki suchych drozdzy
1 1/2 lyzeczki soli
3 lyzki oliwki
3 1/2 szklanki maki, lub wiecej w razie potrzeby
100g prosciutto lub dobrej gatunkowo szynki
2 lyzki swiezej bazylii lub lyzeczka suchej (niekoniecznie)
100g sera mozzarella lub innego zoltego sera
Drozdze rozpuscic w wodzie i zostawic na chwilke. Dodac sol, oliwke i make (dodac tylko tyle maki, aby powstalo miekkie, ale nie klejace ciasto) i wyrobic ciasto, az bedzie gladkie.
Przelozyc do miski posmarowanej oliwka i zostawic do wyrosniecia 1 1/2-2 godzin, az podwoi swoja objetosc. Przelozyc na stolnice i lekko wyrobic, podzielic ciasto na 2 czesci. Rozwalkowac jedna czesc na prostokat (niezbyt cienki), przelozyc na wylozona pergaminem blache. Rozlozyc na ciescie plasterki prosciutto, posypac bazylia i ulozyc plasterki sera.
Rozwalkowac pozostala czesc ciasta na tej samej wielkosci prostokat i pprzykryc nim nadzienie, lekko sklejajac brzegi ciasta.
Lekko przykryc natluszczona folia i wlozyc na noc do lodowki.
Wyjac okolo 20 minut przed planowanym pieczeniem, zrobic palcami lekkie wglebienia w ciescie, posmarowac oliwka i ewentualnie posypac grubaziarnista sola (niekoniecznie).
Piec okolo 35 minut w temperaturze 200 st. C, az ciasto bedzie zlociste.
Kroic na kwadraty i podawac.
odkad jestem tu z Wami straszliwie pyszne rzeczy jem... ale ta focaccia to mistrrzostwo świata (a jak wiecie, poprzeczka jest wysoko!)
dałam ogonówkę cienko pokrojoną i ser, któryjest sprzedawany normalnie w kostkach ale nazywa sie gouda topiona. I mowie wam, ten ser jest znakomity do takich dan! Rozpuscil sie , roztopił ale nie oddzielil sie tluszcz, nie ciagnie sie za bardzo, nie wysechł)
a samo ciasto Bajaderki na tę nadziewanę focaccie jest genialne i chrupiące! polecam wszystkim! I jeszcze robi się je wieczorem a ono spokojnie czeka (już nadziane) w lodówce do następnego dnia! Idealne!

(mozna ja zrobic grubsza, zdaje sie że Malinnie wyszła bardziej bułowata. Ja wolę cienką, więc dość mocno wywałkowałam. mniammm!)
do tego była zupa brokułowo-serowa też Bajaderki i rzeczywiście jest fantastyczna! Oczywiście nie znalazłam cheddara, ale dałam moje ulubione serki do takich zup cyzli tylżycki i złoty ementaler i wyszła wspaniała!
PS Iguana, nie wpisuje pod przepisem, bo przepisu tu nie ma jeszcze

Ostatnią edycję dokonał moderator: