Jadalne ozdoby choinkowe

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Zrobiłam dziś 'goldeny'. Bardzo fajne
icon_smile.gif

przepisu nie udało mi się na 100 % trzymać - nie znalazłam w okolicznych sklepach golden syrup - zastąpiłam go miodem, do tego spadziowym, więc są pewnie zupełnie inne.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
agnesew @ 5 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=633792A ja coś "spsułam" i mi nie wyszły... ciasto mi się hm.. kruszyło? było ciężkie w obróbce... może mąka była bardzo sucha? nie wiem, w kazdym razie namęczyłam się przy nich okrutnie
icon_smile.gif
icon_neutral.gif
szkoda...
Moje ciasto jest wyjatkowo plastyczne i bardzo latwe (nieklejace, nieprzywierajace) w walkowaniu i wycinaniu...

Made

Member
Maj 17, 2007
415
0
0
Tatter, jeszcze takie pytanie techniczne. Koleżanka chce zrobić "Goldeny" (dostała przesłane w paczce na Mikołajki ode mnie
icon_wink.gif
), ale nie ma wagi i zapytała ile to szklanek, te 350g mąki. Problem w tym, że robiąc pierniki, absolutnie nie patrzyłam na ilość szklanek, tylko wrzuciłam mąkę na wagę i gotowe
icon_neutral.gif
Pytam, bo są różne rozmiary szklanek, ja mam w domu same o poj. 200ml, więc nie wiem, co dziewczynie powiedzieć (nigdy nie myślałam, że odmierzenie kilkuset g mąki może stanowić problem, ale cóż - koleżanka "business-woman-co-piekarnika-nie-tyka", a ja nie chcę wprowadzić jej w błąd już na starcie
icon_sad.gif
).

Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Hm...w pewnym sensie sama sobie odpowiedzialas na pytanie
icon_biggrin.gif
rozne pojemnosci maja nasze szklanki...
Dawniej w PL szklanka miescila 250ml wody i o takiej objetosci uzywano do odmierzania innych skladnikow...sypkich czy nie....
Moja ang. miarka (1 cup) ma 240ml i miesci 240 g wody lub 140g maki...

nie wiem, czy Ci to w jakis sposob pomoze...

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Ufff...
icon_wink.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Witraze...bardzo piekne!

dorota_s1

Member
Mar 13, 2007
890
0
16
moje jadalne, nie tylko choinkowe ;)
IMG_4808.JPG
IMG_4809.JPG
IMG_4814.JPG

Załączniki

• IMG_4808.JPG
    IMG_4808.JPG
    430.5 KB · Wyświetleń: 1
  • IMG_4809.JPG
    IMG_4809.JPG
    611.3 KB · Wyświetleń: 1
  • IMG_4814.JPG
    IMG_4814.JPG
    625.1 KB · Wyświetleń: 1

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
tatter @ 5 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=634087
icon_neutral.gif
szkoda...
Moje ciasto jest wyjatkowo plastyczne i bardzo latwe (nieklejace, nieprzywierajace) w walkowaniu i wycinaniu...
A moje własnie trudne dośc było - krusząco-klejące - trzymałam sie przepisu jak nigdy
icon_smile.gif
golden syrup dodałam. W smaku ok, kształty cudne, bo testowałam nowiuśkie foremki - ludziki i samolot
fiesgrins.gif
dzieki tatt !
wink.gif

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Agato, pożarte! Tylko zostały figurki do szopki, które trzeba polukrowac, bo bez lukru to pomylismy owcę w pionie z królem
icon_mrgreen.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Graz @ 11 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=636230A moje własnie trudne dośc było - krusząco-klejące - trzymałam sie przepisu jak nigdy
icon_smile.gif
golden syrup dodałam. W smaku ok, kształty cudne, bo testowałam nowiuśkie foremki - ludziki i samolot
fiesgrins.gif
dzieki tatt !
wink.gif
A dostalas je w koncu! Bardzo sie ciesze, ze doszly...bylam pelna obaw
icon_rolleyes.gif

Dlaczego ciasto Twoje kruszaco-klejace bylo nie mam pojecia, jedyne co mi przychodzi do glowy to pytanie: jaka konsystencje mial Golden Syrup...bo jesli stezal nalezalo dodac do niego odrobine wody by znow stal sie gesto-plynny. Tak czy owak jedna lyzka lodowatej wody powinna poprawic konsystencje ciasta....czasem maka jest sucha...szczegolnie zima (bo ogrzewamy pomieszczenia sztucznie) i chlonie wiecej plynow...

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Nie moge napatrzec sie na wiekszosc landrynkowych wirtazykow, jakie wykonujecie. Sa zjawiskowe...
Jednak raczej to nie dla mnie, chociaz....

A tak na marginesie, to te srebrne kuleczki chyba beda 'Numer 1' tego sezonu, co ?
icon_wink.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Ej...JotHa...ja myslalam ze one zeszlego sezonu byly glowna atrakcja...
icon_wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy