Buka
Well-known member
- Wrz 19, 2004
- 30,783
- 4,841
- 113
Agatko, jesli na nosa sa ok, to się nadadzą. Moje z lodówki tez miały rok.
dziunia @ 20 Apr 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1121292Buko, mogłam się pomylić o 1/2 litra na niekorzyśc wodyczyli 4,5 l wlałam. To może się dużo wydawać, ale po wyrobieniu woda się wchłania ładnie i dzięki niej kielbasa nie będzie twarda. W misce w której leżała już nadziana kielbasa, na dnie zebrało się trochę tej wody, więc ciut uciekło
Samej kiełbasy tez wyszło trochę więcej niż 12,5 kg, bo ogonów gramowych nie liczylam, tylko tak z grubsza dodawałam (ważyłam partiami).
Wiesz, zaskoczyła mnie podana przez Ciebie ilość wody, bo w przepisie BeatySz, jak również w innych recepturach na te kiełbasę, np. na stronie Wędlin Domowych podają, że dodatek wody to ok. 10-15% wagi mięsa. W Twoim wyrobie to prawie 50 %, dlatego zapytałam, czy to nie pomyłka. Skoro twierdzisz, że kiełbasa ma odpowiednią konsystencję, to ja już nic nie rozumiem. Wybacz, że drążę, ale jestem w przededniu produkcji.![]()
Ostatnią edycję dokonał moderator: