Buka
Well-known member
- Wrz 19, 2004
- 28,763
- 3,016
- 113
Agatko, jesli na nosa sa ok, to się nadadzą. Moje z lodówki tez miały rok.
dziunia @ 20 Apr 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1121292Buko, mogłam się pomylić o 1/2 litra na niekorzyśc wodyczyli 4,5 l wlałam. To może się dużo wydawać, ale po wyrobieniu woda się wchłania ładnie i dzięki niej kielbasa nie będzie twarda. W misce w której leżała już nadziana kielbasa, na dnie zebrało się trochę tej wody, więc ciut uciekłoSamej kiełbasy tez wyszło trochę więcej niż 12,5 kg, bo ogonów gramowych nie liczylam, tylko tak z grubsza dodawałam (ważyłam partiami).Wiesz, zaskoczyła mnie podana przez Ciebie ilość wody, bo w przepisie BeatySz, jak również w innych recepturach na te kiełbasę, np. na stronie Wędlin Domowych podają, że dodatek wody to ok. 10-15% wagi mięsa. W Twoim wyrobie to prawie 50 %, dlatego zapytałam, czy to nie pomyłka. Skoro twierdzisz, że kiełbasa ma odpowiednią konsystencję, to ja już nic nie rozumiem. Wybacz, że drążę, ale jestem w przededniu produkcji.
Ostatnią edycję dokonał moderator: