Kiełbasa wieprzowa biała*

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,783
4,841
113
Resztę przełóż do słoika, przesyp obficie niejodowaną solą, zakrętki mocno nie dokręcaj i schowaj do lodówki. Zachowują świeżość nawet do pół roku.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,783
4,841
113
Witaj, Rafale
wink.gif
i witaj w klubie domowych kiełbasożerców. Nazwa może mało precyzyjna, ale wiemy o co chodzi.
icon_mrgreen.gif

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
Zrobiłam kaszankę !!! jest bardzo smaczna, tylko za mało napychałam jelita i mi troche sflaczała ;)

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Jednak trzeba sporo tłuszczu dodać do tej kiełbasy. Pierwsza, którą robiłam byla smaczna ale trochę zbyt twarda i zbyt "mięsna", za mało było tłustych części, ten boczek przecież jak nie boczek wyglądał
icon_wink.gif
No i wody jednak trzeba sporo dolac do masy, żeby nie była ścisła i zbita, tylko luźniejsza. Kiełbasa smakowała bardzo tym, którzy wolą chudsze wędliny/przetwory mięsne, tradycjonaliści trochę jednak narzekali
icon_wink.gif

Druga jaką robiłam była zdecydowanie bardziej tłusta i dolałam naprawdę sporo wody, nie znam jeszcze recenzji ale mam nadzieję, że była znacznie lepsza niż ta moja. Piszę to tak na przyszłość, dla siebie i dla tych, którzy będą robić to pierwszy raz tak jak ja. W sumie udane to było ale tak nie do końca
icon_wink.gif
Chociaż i tak poszło łatwiej niż przypuszczałam na początku
icon_smile.gif

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
jeszcze dodam, że jelit szukałam w wielu sklepach i masarniach bez skutku, bo okazuje się, że jest to produkt sezonowy przedświąteczny. Dostałam je, bo jedna ze sprzedawczyń odsprzedała mi paczkę swoich z domu
icon_smile.gif

Ta kiełbasa jest wspaniała! Zmniejszyliśmy jedynie ilość soli z 7 na 5g i nie dawaliśmy saletry. No i całą paczuszkę majeranku wsypałam, doskonała jest.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Podbijam, bo już czas na kiełbasę na święta
fiesgrins.gif
Ja juz zakupiłam jelita i zamówiłam boczek dla tłustości, produkcja prawdopodobnie w weekend
icon_smile.gif

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,783
4,841
113
Też się szykuję, ale zrobię dopiero w wielką środę lub czwartek.
lecker.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Moja już zamrożona. W tym roku nauczona ubiegłorocznym doświadczeniem
icon_wink.gif
zakupiłam więcej tłustego, czyli na 10 kg mięsa 3,5 kg to był boczek, a w zasadzie słonina z cienkim płatem mięsa z jednej strony. Do tego dokupiłam łopatkę 5,5 kg (akurat dorwałam w promocji po 6,90 zł/kg) oraz 1 kg wołowiny gulaszowej. Dodałam więcej soli - 25 dkg, więcej czosnku - 6 dkg, majeranku całą paczkę czyli 16 g oraz pieprzu 1 dkg. W trakcie wyrabiania dolałam w sumie prawie 5 litrów zimnej wody, a masa i tak była dośc ścisła. Kiełbasa wyszła pyszna, nie twarda jak w zeszłym roku ale miękka i sprężysta, w smaku idealna. Niestety jelita mimo całodziennego moczenia pękały mi dość często mimo, że starałam się nie nabijac ich ścisło, chyba się takie trafiły po prostu.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
No własnie wbrew pozorom nie wyszło dużo więcej, mimo tej dość dużej ilości dolanej wody, w sumie ok. 12,5 kg gotowej kiełbasy. A hurtowo, bo to na dwa domy, jak zwykle robiłam dla nas i dla koleżanki, u nas 14 osób na świeta jest, a u niej tez coś koło tego jak nie więcej. A i tak zawsze troche zostaje, wszystkiego nie zjedzą, ale jak już robię to nie opłaca się z mniejszej ilości, choc przyznaję, że te 10 kg mięsa to za duzo dla jednej osoby, musiałam robotę na dwa dni rozłozyć.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,783
4,841
113
Dziuniu, nie pomyliłaś się w tej ilości wody? Naprawdę 5 litrów?
icon_eek.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Buko, mogłam się pomylić o 1/2 litra na niekorzyśc wody
icon_wink.gif
czyli 4,5 l wlałam. To może się dużo wydawać, ale po wyrobieniu woda się wchłania ładnie i dzięki niej kielbasa nie będzie twarda. W misce w której leżała już nadziana kielbasa, na dnie zebrało się trochę tej wody, więc ciut uciekło
icon_wink.gif
Samej kiełbasy tez wyszło trochę więcej niż 12,5 kg, bo ogonów gramowych nie liczylam, tylko tak z grubsza dodawałam (ważyłam partiami).

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Przypadkiem odkryłam w lodówce ok. 6 metrów jelita z ubiegłego roku.
zahnlos.gif
Znaczy od świąt, czyli rok leży.
Kiszka jest zasolona, nie śmierdzi podejrzanie (no pachnie flakiem).
Myślicie, że się nada czy inwestować 15 zł w nową?
gruebel_2.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy