Buka @ 24 Nov 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1218659Piękna, i jakie spore cząstki, będzie co pokroić.
dzieliłam ta dużą na 8 części ,a te małe(choć pigwowce to też giganty były) na 6![]()
no nie mogę się doczekać świątecznych wypieków
Buka @ 26 Oct 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1361074Cinko, u nas niecałe 6 zł za kg. Właśnie skończyłam robienie marmoladki dynia + jabłka + pigwa. Pyszna, dobrze żelująca, kwaskowa (mało cukru ).
A pigwa do herbaty na surowo? Ja dadaję czasem, ale konfiturę, razem z tym bursztynowym syropem, wtedy zapach i smak ma moc
Buko,
czy mozesz podać przepis na tę marmoladkę?
sionia @ 26 Oct 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1361076Buko,
czy mozesz podać przepis na tę marmoladkę?Proporcje owoców, Sioniu, dowolne. Ja użyłam po 1 kg jabłek dyni i pigwy, a cukru 0,2 kg.
Obrane i pokrojone owoce podlałam niewielką ilością wody i rozparowałam pod przykryciem, a potem na małym ogniu podsmażałam. Pigwa jest twarda, więc przed użyciem poszatkowałam ją na cienkie plasterki omijając kamienisty środek owocu. Pod koniec smażenia potraktowałam całość blenderem, ale nie na gładko, zostały niewielkie grudki. Dodałam cukier, pół łyżeczki cynamonu, szczyptę zmielonych goździków i kardamonu i jeszcze się odparowywało kilkanaście minut. Łyżkę marmolady nałożyłam na spodek i po ostygnięciu oceniłam jej stężenie i słodycz. Moje jabłka były słodkie, więc tyle cukru starczyło, ale można dać więcej. Gorącą marmoladę przełożyłam do wyprażonych słoików, zamknęłam.
Dodatek pigwy sprawia, że marmoladka dobrze żeluje, ma ładny kolor i bogatszy smak.
Joannas, rób.![]()
Buka @ 26 Oct 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1361074A pigwa do herbaty na surowo? Ja dadaję czasem, ale konfiturę, razem z tym bursztynowym syropem, wtedy zapach i smak ma moc
Na surowo http://www.pokrojonedoprawione.sos.pl/2009...do-herbaty.html
A inne przepisy mówią o tym by wtedy jak się ten cukier już rozpuści i wyciągnie cały sok z pigwy - poprzekładać do małych słoiczków i krótko zapasteryzować.
Ja mam z jednej to ilość niewielka, więc pewnie zużyjemy na bieżąco.
Tylko naczytałam się o tym cudnym zapachu - a nic szczególnego nie wyczuwamcoś jakby podfermentowane jabłka.![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.