- Sty 3, 2009
- 27,948
- 2,293
- 113
Tak, tu dokładny opis: http://ziolowyzakatek.com.pl/pigwa_pigwowiec/
Pigwa wygląda jak gruszka, a pigwowiec jak jabłuszko

yrsa @ 26 Oct 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1361152Tak, tu dokładny opis: http://ziolowyzakatek.com.pl/pigwa_pigwowiec/
no to nie wiem, mam i nie wiem co to jest, duże jak jabłko, ale nie jabłko czy to pigwa czy pigwowiec, a może cos innego?
przekroiłam i chyba za długo leżało, ciemnawy miąższ, bez smaku
Buka @ 27 Oct 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1361893Śliczny kapsel, a piwo ciekawe i jakie mocne! Chętnie bym spróbowała. Jak spotkasz je u nas, daj koniecznie cynk.![]()
![]()
yrsa @ 26 Oct 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1361133Bo ten cudny zapach to mają owoce pigwowca, tylko większość ludzi myśli, że to to samo co pigwy. A te są mniej wyraziste. Mnie w herbacie smakuje tylko pigwowiec (mówię o wersji surowej).No popatrz a ja pigwowca wykarczowałam, dla mnie to on jest ubogim krewnym pigwy. Oba owoce wąchałam, z obu robiłam nalewkę. Moje drzewo pigwowe czuć już w pewnej odległości, pigwowiec zapachem bardzo przypomina mi jabłko, tylko dla mnie pachnie bardzo słabiutko. Zdecydowanie wolę pigwę.![]()
sionia @ 31 Oct 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1363383Piszę o tych małych, twardych potworkach. Wiem, ze to właściwa nazwa pigwowiec, ale w mojej okolicy mówimy "pigwa".
Sioniu, ja ci dam potworki!Toż to jest najnajlepszy surowiec na naleweczki i na soczek do herbaty na zime, kiedy przeziębienie chwyta. Ale po jakiego czorta Ty je obierasz?![]()
![]()
sionia @ 1 Nov 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1363556Samanto,
nie obieram. A nazywam je potworkami, bo kontakt z nimi w czasie obróbki jest okupiony z mojej strony bólem paluchów. Owszem, późniejsze walory organoleptyczne wynagradzaja mi wczesniejszą "drogę przez mękę". Bilans jednak wychodzi na plus, skoro co roku poszukuję na targu tych twardzieli i kisłotów.E, twardziele i kisłoty to tylko na surowo, bo sama przyznajesz, że w kontakcie z cukrem i alkoholem bardzo zyskują![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.