Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
U mnie to ciasto było bardzo płynne i podsypywałam dość obficie mąką kilkakroć, ale zauważyłam, że jak ono takie surowe poleży dłużej to samo się robi po jakimś czasie twardawe. W czasie gdy walcowałam ciasto na spód to to leżące zdąrzyło stwardnieć
 

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Mozna sie było tego spodziewać - krajanka z ciasta twardawego wyszła mięciutka, a z tego mięciutkiego i lejącego - twardawa :mrgreen:
Obie pyszne.
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
kto robi w tym roku? :mrgreen:

pzdr
yenn
 

Simona

Member
Paź 27, 2004
2,528
0
0
Ja juz robilam, ale wyszlo tak jakos ... nie wiem. Nie ze nie dobre, ale spodziewalam sie wiekszej rewelacji. Moze za mala blache mialam i dlatego wyszlo zbyt grube.

Acha, i nie rozumialam czemu brzegi powinne byc sklejone.
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
ja tez mam zamiar robic... w poniedzialek nie pracuje to sobie sie pomecze... jak ktos czytal to pamieta ze mnie w zeszlym roku nie za bardzo wyszlo i niezbyt smakowalo?

otoz uchowalo mi sie jej troche do marca... i wtedy byla pyszna :mrgreen: wiec robie juz teraz zeby do swiat miala czas polezec :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

pzdr
yenn
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
W zeszłym roku robiłam tą i orzechową i wszyscy po spróbowanu obu woleli jednak orzechową :lol:
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
Nieee... tak jak ta bajaderki z pierwszej strony ale z masa orzechowa Marceliny... cyba na 3 albo 4 stronie BeataSz podawala jak sie to robi.

pzdr
yenn
 

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
chyba jeszcze sok z cytryny dziewczyny dodawaly...

pzdr
yenn
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Już zrobiłam jedną. Planuję jeszcze jedną, ale może zrobię dwie. Jedną z orzechami.
icon_smile.gif
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
To ja zamelduję, że wczoraj zrobiłam drugą.
icon_smile.gif

A w weekend wydziergam trzecią - z orzechami.
 

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
Ja zrobiłam pastę orzechową i migdałową. No i teraz pozostaje piec ciasto.
icon_smile.gif

Jaki lukier robicie na tą krajankę? Taki, jak podaje bajaderka? Czy może inny?
 

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
Cholera, nie posmarowałam powidłami, bo robiłam 10 rzeczy na raz :evil:. Czy to się wiąże z poważnym szczerbkiem w smaku krajanki?
Przy tej z pastą orzechową już się będę starała pamiętać.
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
A czy pierniczki z tego ciasta nadawałyby sie na choinke?

tzn czy bardzo się puszą podczas pieczenia i czy zostawione na powietrzu nie twardnieją na kamień??

I czy w ogóle ciasto po upieczeniu jest twarde i musi zmięknąć?
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy