Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami

Moi

Member
Paź 28, 2008
4,240
0
0
Chyba nie masz wyjścia, musisz rozpakować
rofl.gif

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Ha, to jest właśnie to, co powstrzymuje mnie przed robieniem tego mazistego (jak mi wygląda ze zdjęć) marcepanu. Bo gotowa masa nie spływa i się nie rozpaćkuje
icon_smile.gif

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
1
0
Rozpakować i co dalej? Ona jest nieiwelka, pieczona specjalnie pod rozmiar puszki, ma może ze 20cm średnicy. Jak ją pokroję to nici z wyglądu

skanna @ 18 Dec 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1230461Ha, to jest właśnie to, co powstrzymuje mnie przed robieniem tego mazistego (jak mi wygląda ze zdjęć) marcepanu. Bo gotowa masa nie spływa i się nie rozpaćkuje
icon_smile.gif
To fakt, krajanka z gotową masą jest sztywna jak drut i łatwiej ją pokroić.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Amandla

Member
Cze 12, 2011
10
0
0
Jaco ja bym jej nie kroiła, zawsze większe prawdopodobieństwo, że się nie rozpaćka jak będzie w jednym kawałku,a poza tym jak sama stwierdziłaś lepiej wygląda w całości:)
ja swojej jeszcze nie pokroiłam i może wstrzymam się z krojeniem przez kilka dni, bo od wczoraj zmiękła, więc za tydzień może być rozpływająca się w ustach:)

urbasia

Member
Gru 23, 2004
2,533
0
36
Coś mi się kolebie, że Doruśce też chyba popłynęło, jak trzymała w szafie, zresztą tak, Agatka tę informację wygrzebała w tym roku (parę stron wcześniej).

Ja robiłam z gotowej masy, ale całą resztę do niej dodałam. Jak na razie jest ok. W zeszłym roku też zresztą tak robiłam i nic mi nie popłynęło.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Moja trzymana zarówno w lodówce jak i poza lodówką nie popłynęła, ale dziś piekę kolejną i będę trzymać w lodówce.
Za popłynięcie nie winiłabym marcepanu, bo nawet ten z jajkiem z proporcji wg przepisu jest po upieczeniu zwięzły. Raczej powidła mogą być przyczyną tego stanu rzeczy. Tam gdzie powideł jest więcej, od góry ciasto mięknie i lukier się rozmazuje.

Amandla

Member
Cze 12, 2011
10
0
0
ja do gotowego marcepanu ( kupowany na Wegrzech) dodałam 1 żółtko i jedno jajko i pozostałe składniki, póki co pięknie się trzyma, oby tak dalej:)

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Właśnie się piecze krajanka z podwójnej porcji na całą blachę z piekarnika
mniam.gif

Tym razem zrobiłam marcepan sama. Dałam smażone wiśnie wymieszane i zmiksowane z dżemem z czarnych i czerwonych porzeczek.

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
1
0
z przepisu na krajankę upiekłam ....pierniczki. Mniam.

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
moja w zeszłym roku popłyneła- wg mnei , z obserwacji wieloletnich, dlatego,ze trzymałam ja w kuchni w której gotwałam sporo, czyli było bardzo ciepło, (w dodatku na lodówce, wysoko) w tym roku i dwa lata temu w pokoju stała (w sypialni mam najchłodniej) i była i jest świetna.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Zapisuję tu póki pamietam, bo własnie zrobiłam krajankę z małymi zmianami. Masę marcepanową zrobiłam tę: http://mojewypieki.blox.pl/2009/12/Domowa-...arcepanowa.html z tym, że migdałów dałam ok. 350 g, nie wiem ile masy wyszło ostatecznie, bo część została wyżarta
zahnlos.gif
W każdym razie rozwałkowałam ją na prostokąt ok. 23x33, czyli na prawie całą blachę z piekarnika. Ciasto zrobiłam z 1,5 porcji ale niezupełnie dokładnie przeliczone bo wszystkie przyprawy, miód i masło razy 1,5, mąki 1 szklanka pszennej pełnoziarnistej 1850 ale tej drobno zmielonej, 4 szklanki mąki tortowej, 1/2 szklanki cukru, jedno duże jajko i pół łyżeczki soli. Zamiast powideł dałam własny dżem z moreli z dodatkiem rumu wysmażony na dość gęsto, wyszło pewnie z 8-10 dobrych łyżek. Ponieważ masa marcepanowa była dość zwarta (nie dodawałam do niej niczego) i miałam obawy, czy sklei się z ciastem podczas pieczenia, na wszelki wypadek przed położeniem jej na cieście posmarowałam je bardzo cienką warstwą dżemu. Lukier mam zamiar zrobić rumowy na rumie 80%
cheers.gif
icon_mrgreen.gif
Planowałam tu kuwerturę ale zużyję ją jednak do lebkuchen, a krajankę łatwiej będzie pokroić z lukrem, bo kuwertura może pękać.
Teraz czekam, aż krajanka się upiecze, oby wyszła dobra
fiesgrins.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy