Zapisuję tu póki pamietam, bo własnie zrobiłam krajankę z małymi zmianami. Masę marcepanową zrobiłam tę:
http://mojewypieki.blox.pl/2009/12/Domowa-...arcepanowa.html z tym, że migdałów dałam ok. 350 g, nie wiem ile masy wyszło ostatecznie, bo część została wyżarta
W każdym razie rozwałkowałam ją na prostokąt ok. 23x33, czyli na prawie całą blachę z piekarnika. Ciasto zrobiłam z 1,5 porcji ale niezupełnie dokładnie przeliczone bo wszystkie przyprawy, miód i masło razy 1,5, mąki 1 szklanka pszennej pełnoziarnistej 1850 ale tej drobno zmielonej, 4 szklanki mąki tortowej, 1/2 szklanki cukru, jedno duże jajko i pół łyżeczki soli. Zamiast powideł dałam własny dżem z moreli z dodatkiem rumu wysmażony na dość gęsto, wyszło pewnie z 8-10 dobrych łyżek. Ponieważ masa marcepanowa była dość zwarta (nie dodawałam do niej niczego) i miałam obawy, czy sklei się z ciastem podczas pieczenia, na wszelki wypadek przed położeniem jej na cieście posmarowałam je bardzo cienką warstwą dżemu. Lukier mam zamiar zrobić rumowy na rumie 80%
Planowałam tu kuwerturę ale zużyję ją jednak do lebkuchen, a krajankę łatwiej będzie pokroić z lukrem, bo kuwertura może pękać.
Teraz czekam, aż krajanka się upiecze, oby wyszła dobra