Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,948
2,293
113
Moja krajanka jest po przejściach. Wszystko mi się pięknie wałkowało (3 szklanki mąki weszły), aż przy nakładaniu górnej warstwy jakimś cudem skleiłam niemal na pół górny placek. Ponieważ częściowo był już uwalany powidłami, to ponowne rozwałkowanie nie wchodziło w grę. Odrywałam i sztukowałam. Po upieczeniu całe w bliznach. Po polukrowaniu niewiele lepiej. A po pokrojeniu może być.

Tosiu, mnie możesz krajankę wysłać, nie zmarnuje się, obiecuję!!!

A przy tym wszystkim okazało się, że moje zeszłoroczne powidła śliwkowe są pyszne. Chyba miałam dwie partie, mnie i bardzie udaną i wczoraj natrafiłam na tę lepszą.

Edit: mieszałam najpierw łyżką, potem wyrabiałam ręką. Nie pamiętam, jak robiłam w zeszłym roku.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

joannas

Member
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
A ja właśnie zrobiłam marcepan i się zastanawiam kiedy zrobić krajankę.... może w środę
gruebel_2.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
skanna @ 17 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1380385Jestem w szoku - toć to jedno z najłatwiejszych ciast świątecznych. Jedyny warunek - nie dowalić od razu całej mąki, tylko sypać po trochu - ciasto musi mieć konsystencję plasteliny.
No niestety nie dla mnie - mogę upiec cokolwiek innego, z pieczeniem problemów nigdy nie miałam - wyjątkiem jest ta krajanka
icon_mrgreen.gif

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Cinko... a ja Ci podziękuję za rady czarną blachą i olejem pod papierem do pieczenia, bo krajanka się udała - przynajmniej od strony technicznej, bo smakowej - to się okaże
icon_wink.gif

Mąka, z problemami, ale jakoś weszła (szklanka jako 250 ml), ale jak jajko dodałam to już masa się 'maziasta' zrobiła i bardziej ciasto dawało się rozsmarowywać niż wałkować. Marcepan miedzy papierem do pieczenia rozwałkowałam i też jakoś udało się ułożyć równo. To tak z porównywania do Twoich wyników, bo nie wiem, czemu Ci nie wyszła
icon_sad.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
No to super że ci się udała
daumen.gif

Ja u siebie obstawiałam mąkę - ciasto miałam tak twarde, że mogłabym nim ulice brukować
zahnlos.gif
spulchniacze nie miały szans żeby to ruszyć, drugim razem niby mąki z tego co pamiętam dałam mniej ale klapa się powtórzyła - aaa tam
icon_razz.gif
inne pyszności piekę z powodzeniem, nie będe płakać że jedno mnie nie lubi
icon_wink.gif

Grunt że tobie się udało i się nie zrazisz jak ja
icon_smile.gif

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
Skanna, ja chcę kopytka
icon_smile.gif
)) a nie przepis ;)

ale tak w ogóle to mam na myśli ciastka o kształcie kopytek, utytłane całe w lukrze.

lemoniada

Member
Paź 5, 2011
53
0
0
Jeśli chodzi o mąkę - to użyłam tortowej z lidla, bo akurat taką miałam w szafce. I tak jak pisałam, weszło tyle ile w przepisie.
Miksowalam tymi "sprężynkami".
Aha, skórki pomarańczowej do ciasta walnęłam ze dwie czubate łychy, razem z syropem ze słoika. Może dlatego weszło mi tyle mąki?

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Zdecydowanie syrop ze skórek rozrzedził ciasto.
Robię tę krajankę od lat i jeszcze nie miałam z nią kłopotów, choć używam różnych mąk, w tym pełnoziarnistej.

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
kolejna krajanka siedzi w piecu, ma szansę być jeszcze lepsza dzięki paście migdałowej domowej

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Bardzo mnie kręciła ta krajanka,ale nie można u mnie kupić marcepanu,a sama raczaj nie zrobię bo nie mam czym rozdrobnić migdałów
icon_sad.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Sabuto a masz jakikolwiek mikser z nożami? czy tam bledner raczej... albo taki do koktajli?

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Oj to żyrafą nie wiem czy da radę, czy migdały nie zbiją się w bryłę nie dając się bardziej rozdrobnić.

Widziałam dziś w Intermarche takie mielone migdały http://www.sweetdecor.pl/149,migda-y-tarte-200g-backmit.html chyba nadałyby się idealnie - cena za 200g jakieś 8zł z groszami

edit
albo wproś się do jakiejś koleżanki co ma blender
icon_wink.gif
tylko musisz mieć migdały obrane i wysuszone
fiesgrins.gif
to jest chwila i zmielone na proszek
daumen.gif

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Cinka @ 18 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1380821Oj to żyrafą nie wiem czy da radę, czy migdały nie zbiją się w bryłę nie dając się bardziej rozdrobnić.

Widziałam dziś w Intermarche takie mielone migdały http://www.sweetdecor.pl/149,migda-y-tarte-200g-backmit.html chyba nadałyby się idealnie - cena za 200g jakieś 8zł z groszami
Pozaglądam czy u nas są takie migdały nigdy wcześniej nie widziałam tam takich.

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
jak dodasz jajko do migdałów to żyrafa też uciągnie, jak już będą zmielone dodaj cukier puder i mikserem wyrób, tymi mieszadłami do gęstych ciast
migdały sparzyć, odlać, sparzyć drugi raz, jak podstygną to jeszcze ciepłe obrać i gotowe, ja nie suszyłam przed mieleniem

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy