Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
Marcepanowej zostało mało co bo stoi od dwóch tygodni, orzechowa wczoraj robiona to moze dotrwa

Wisnie z nalewki rzeczywiście pycha i fajnie się komponuja z masa orzechową.

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Dzieki za insiracje dziewczyny
icon_smile.gif

Zrobilam jeszcze jedna krajanke, tym razem z masa orzechowa, zamiast powidel sliwkowych uzylam powidel morelowych i do masy orzechowej dodalam sam sok cytrynowy.

Ja tez przyznaje sie do podjadania :oops: Dlatego zreszta robilam nastepna, bo z tej pierwszej zostala zaledwie polowa - i nie, nie ja sama ja zjadlam :mrgreen: :mrgreen:

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
a orzechy moge zmielic w mlynku do kawy??
czy to bedzie za drobne??
dziekuje
belle

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
Bajaderko jak zrobilas mase orzechowa ??
ja chce zrobic ta krajanke po raz trzeci poniewaz mam takiego w domu lasucha co mi podjadac zaczal juz druga :dump: :mrgreen:

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
belle, to chyba pobilas rekord :mrgreen: :mrgreen:

Mase orzechowa zrobilam tak jak podala Marcelina - cos na wzor pasty migalowej, zrobilam z 2 szklanek zmielonych (w malakserze) orzechow, 1 1/2 szklanki cukru pudru i jedno bialko - reszta tak jak w przepisie na krajanke, z tym, ze nie dalam soku pomaranczowego, tylko sam cytrynowy.

Nigdy nie mielilam orzechow w mlynku do kawy, moze byc troche za maly i zrobi sie maslo orzechowe zamiast drobno posiekanych orzechow
icon_smile.gif

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
tak jutro poraz trzeci podchodze do robienia krajanki jedna zjedli za druga sie zabrali i niewiem gdzie ja mam schowac aby jej nie znalezli pod biurko chyba schowam :mrgreen: :dump: i bede tu siedziec i pilnowac jej
naprawde chcialabym jej sprobowac w swieta :wink:
jak to sie mowi do trzech razy sztuka :mrgreen: :cheers:

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
A moze schowaj u sasiada, tak jak proponowala Malinna
icon_smile.gif

Ja niestety nie moge, bo wszyscy moi sasiedzi to tylko czekaja na jakies ciasteczka i nic by sie u nich nie uchowalo :mrgreen:

lidqa

Member
Wrz 17, 2004
5,856
0
0
Niech ktos gdzies poda w watku oddzielnym konkretny przepis na masy obie bo ja sie tez boje. I niech ktos mi napisze ktora krajanka jest lepsza!

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
lidqa, wszystko jest w tym watku - przeczytaj
icon_smile.gif

Ja podalam tu przepis na mase marcepanowa, a Beata podala mase orzechowa Marceliny
icon_smile.gif

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
Lidqa obie dobre, trudno wybrać.
Migdałowa ma jednka dla mnie bardziej świąteczny smak, bo ja ciasta orzechowe czesto robie bo mam mase własnych orzechów.

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
Z drugiej strony z migdałowa wiecej zachodu bo trzeba migdały obierać.

Jednak głosuje za migdałową.

annar

Active member
Wrz 13, 2004
199
31
28
dziewczyny,zostało mi po pierniczeniu trochę ciasta Aganiok ,da się z tego zrobić krajankę??

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
Annar ja bym nie ryzkowła, ciasto na krajanke ma inna konsystencje, bardziej też rośnie i szybko robi się miękkie.

annar

Active member
Wrz 13, 2004
199
31
28
dzięki Ci wielkie ! tak właśnie przypuszczałam ,idę do pierniczków :mrgreen:

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
dziś po raz kolejny "sprawdziłam" krajankę.
Dojrzała i rozpływa się w ustach. Nie wróżę jej długiego żywota.
Powiem więcej, w weekend będę musiała zrobić drugą.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy