Krajanka piernikowa z marcepanem i powidlami

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
Bo migdały maja taka gorzka skórkę i po prostu jest ona niesmaczna, potem masa takiego gorzko-cierpkiego smaku nabiera, przynajmniej ja go tak smakowo odbieram

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
lo matko, zaczynam sie bac... migdaly mam kupione, nie w platkach ale cale... ale myslalam ze jak sie je wrzatkiem zaleje i zostawi na pol godziny to ta skorka ladnie zejdzie..

nie chce obierac poltorej godziny :cry:

pzdr
yenn

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ja też chcę spróbować z masą z orzechów laskowych, a na razie ta to jest z marcepanową. Oto moje dzieło :mrgreen: :

_385442_n.jpg

_385440_n.jpg

Yenulko, mnie się udało szybko obrać po zalaniu wrzątkiem, skórki ładnie schodziły, tylko potem trzeba poczekać aż się wysuszą zanim je będziesz mielić

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
boooosze, Beata, litosci nie masz... slinotoku dostalam :mrgreen:

nie powiecie mi ze wszyscy obieraliscie migdaly po poltorej godziny??????

pzdr
yenn

joannas

Member
Wrz 20, 2004
13,025
0
0

pzdr
yenn
U mnie poszło to piorunem. Zalałam wrzątkiem, potrzymałam kilka minut i jeszcze ciepłe szybciutko obrałam. Osuszyłam, zmieliłam w bardzo krótkim czasie. Może to zależy od migdałów?

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
ufff..troche mi ulzylo
icon_smile.gif
dzieki za odpowiedz bo juz syndromu chcialam dostac :mrgreen:

jutro zalewam je tym wrzatkiem i zobaczymy, a w sobote pieke krajanke, niech sie dzieje wola nieba :mrgreen:

pzdr
yenn

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
Mam wrażenie że właśnie obróbka w temperaturze i wilgoć wydobywa gorzki smak. Takie nieobrane na zywca z woreczka również uwielbiam, natomiast jadłam raz ciasto z migdałami zmielonymi ze skórką (w kremie były) i czuć było właśnie takie cierpko- gorzki smak.

a_niusia

Member
Gru 6, 2004
375
0
0
ło matko kochana!! a czemu ja dopiero teraz na ten wątek trafiłam : :cry: błagam powiedzcie, że nie jest za późno i jak jutro zrobię to na święta będzie dobra!!
Lidqa hilfe... ile paczek migdałów w płatkach potrzeba do mielenia? bo ja jeszcze dziś pędzę po składniki tylko niech mnie ktoś utwierdzi, że to ma sens, plis :anbetung:

a_niusia

Member
Gru 6, 2004
375
0
0
Beatko ja Cie bede na rekach nosic za ta wiadomosc! hurra!
:banana:
to ja pedze na zakupy
icon_smile.gif

niech się jeszcze lidqa odezwie bo nie mam pojecia ile tych migdałów kupic? :roll:

jo_anna

Member
Paź 28, 2004
578
0
0

pzdr
yenn
yenn to tylko ja chyba tak mam
icon_sad.gif

z migdałami to całkiem szybko poszło (w 40 minutach się zmieściłam
icon_smile.gif
)
tylko, że z mieleniem to u mnie ciężko bo tylko malutki pojemnik posiadam (taki załącznik do malaksera) i stąd ta trudność!
ale się nie przejmuj;
walcz dzielnie, a się nie zawiedziesz
icon_smile.gif

jo_anna

Member
Paź 28, 2004
578
0
0
U mnie poszło to piorunem. Zalałam wrzątkiem, potrzymałam kilka minut i jeszcze ciepłe szybciutko obrałam. Osuszyłam, zmieliłam w bardzo krótkim czasie. Może to zależy od migdałów?
Od migdałów chyba nie zależy,
ale jakbyś jedną ręką obierała,
drugą w grnkach obiad mieszała,
a nogami odpędzała dzieciaki,
to by piorunem nie poszło :dump: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
jo_anna, dzieki, troche mi ulzylo
icon_smile.gif

co prawda grozi mi obieranie jedna reka a druga mieszanie w garach ale chociaz nogi bede miec wolne bo zadne dziecko mi sie jeszcze po podlodze nie placze :mrgreen:

pzdr
yenn

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
mam jeszcze jedno pytanie lajkonika... :mrgreen:

do marcepanu dodaje sie olejek migdalowy a do pasty migdalowej ekstrakt migdalowy - czym to sie rozni? i co ja mam kupic w koncu ? :cry:

pzdr
yenn

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy