Kulki tiramisu

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Yen.. tez je mialam na blasze wylozonej papierem, a nastepnego dnia, przelozylam kulki do papiorkow ;)
Nie trzeba z papierkami wstawiac... ;)

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
wczoraj nie udalo mi sie kupic sera... dzis zajade do cerfura i bede kulac :mrgreen:

jutro mam babskie party, bedzie jak znalazl :mrgreen:

pzdr
yenn

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
zrobilam dzisiaj !!! jedna sprobowalam od razu - jest pyszna. wyobrazam sobie jakie beda jak postoja w lodowce.

Nie mam papierkow
icon_sad.gif
ale chyba im cos powycinam ozdobnego, zeby jeszcze ladniej sie prezentowaly

Dzieki Caritko za wspanialy przepis

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
:banana: :banana: :banana: Ale mi zrobilas niespodzianke, ze skusilas sie na kulki, Mirabbelko ;) :dance: :dance: :dance:
Dziekuje za milutkie slowa
icon_smile.gif
-Z Twoich ust, to wielki komplement, dziekuje ;)
Strasznie sie ciesze, ze juz ta jedna smakowala ;) :banana: :banana: :banana: A co to bedzie jutro?;)
icon_smile.gif
-> :dance: :dance: :dance:
;)

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
wiecie co... ja to jednak zdolna jestem :mrgreen:

nieudaly sie... tzn. masa sie taka zrobila, ze nijak nie mozna bylo kulek z tego zrobic.... a juz obtoczenie tego w kakao graniczylo z cudem... umeczylam sie jak dziki osiol i wwalilam do lodowki.... pojecia nie mam jak smakuje ale fajnie nie wyglada....

czemu w morde misia ja sie pytam??

:mrgreen:

pzdr
yenn

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
chyba MałgśDz. też tak się zrobilo... u mnie konsystencja było OK, ale ja sie nie trzymalam proporcji tylko wrzuciłam całą paczkę serka i cała paczkę biszkoptów. Wydaje mi się, że przez to suma sumarum wyszło wiecej biszkoptów niż w przepisie, a więc trochę bardziej stabilne się zrobiły

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
paczka biszkoptow podluznych ma dokladnie 140 g, a pudelko serka mialo 250 g

czyli to nie to

pzdr
yenn

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
upssss...
icon_sad.gif

Yen, a moze sprobuj dodac jeszcze tych herbatnikow do masy..... Mysle, ze jezeli dodasz wiecej, nic sie nie stanie, a masa bedzie "zwarta"...
Kurcze, nie wiem co doradzic.... :cheers:
- oj.... przeciez masz je w lodowce.... nie?
Moze ten serek byl jakis "inny" ? -Marghe wspominala- na ktorejs stronie, ze mascarpone- mascarpone nie rowne.... :roll: Moze dlatego wyszlo "inaczej"?
Kurde, no nie wiem :cry:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
No ja tez tak mysle, ze luźniejsze mascarpone było...
I moja paczka biszkoptów byla jednak wieksza, ze 200 g miala - byla kupiona w almie - jakies takie włoskie, w różowym kartoniku. Kupiłam je bo byly... tańsze niż polskie
icon_smile.gif

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
niestety teraz to juz musztarda po obiedzie :mrgreen: niestety, kupilam tylko jedna paczke herbatnikow, w zwiazku z czym plulam sobie w brode wczoraj zreszta :mrgreen:

a moscarpone bylo epiu czy jakos tak

caritko, Ty sie nic nie martw - to ja taka zdolna jestem :mrgreen:

pzdr
yenn

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
a słuchaj, ja iwem, u mnie to jeszcze inaczej było. Byla promocja na mascarpone Galbani - i 100 g było gratis (czyli opakowanie 350 g kosztowalo 9 zł) - czylija i sera miałam wiecej...
no, wniosek jeden: trzeba zawsze mieć więcej biszkoptów w zapasie
icon_smile.gif

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Yenulko, ja robiłam na mascarpone Epiu. I co prawda robiłam z podwójnej porcji (500 gr serka), więc podwajałam wszystkie składniki, w tym i biszkopty, ale też na początku masa wyszła mi zbyt żadka, ciężko było z niej kulki utoczyć. Bez wahania dorzuciałam więcej biszkoptów. Szczęśliwie miałam dodatkowe dwa opakowania w domu (nie ma to jak kupowanie w makro w mega - opakowaniach zbiorczych :mrgreen: ). I to pomogło.

Szkoda, że Ci nie wyszło.
A jak byś teraz dokupiła jeszcze tych biszkoptów, rozdrobiła je i razem z masą wrzuciła do miksera i na nowo kulki zrobiła? :roll:

Limonka

Member
Wrz 20, 2004
1,074
0
0
Małgoś a już zjadłaś wszystkie bo ja zaraz do Ciebie zapukam, miotła już z kąta wyjęta, bój się :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Małgoś a już zjadłaś wszystkie bo ja zaraz do Ciebie zapukam, miotła już z kąta wyjęta, bój się :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Zapukać możesz, tylko po co Ci miotła? :mrgreen:
A co do kulek, nie ma
icon_sad.gif
no nie ma już, bo dawno temu pożarliśmy.
icon_sad.gif

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Ja tez sie skusilam na te kuleczki - wyszly bardzo, bardzo smaczne, dzieki Caritko za przepis
icon_smile.gif

wiecie co... ja to jednak zdolna jestem :mrgreen:

nieudaly sie... tzn. masa sie taka zrobila, ze nijak nie mozna bylo kulek z tego zrobic.... a juz obtoczenie tego w kakao graniczylo z cudem... umeczylam sie jak dziki osiol i wwalilam do lodowki.... pojecia nie mam jak smakuje ale fajnie nie wyglada....

czemu w morde misia ja sie pytam??

:mrgreen:

pzdr
yenn
yenn, mnie tez wyszly niezbyt geste - ale nie dodawalabym wiecej biszkoptow... Ja dalam specjalnie mniej, nawet troche mniej niz Caritka podala w przepisie - wydaje mi sie, ze jezeli chcesz uzyskac smak zblizony do tiramisu to powinien tam przewazac mascarpone a nie paciaja z biszkptow nasaczona kawa... ;)

A jak czesto robisz czekoladki czy trufelki? Bo moze warto by bylo zainwestowac w malutka glakownice do lodow - ja wlasnie taka zawsze uzywam do formowania trufli czy malutkich ciasteczek, ukladam nawet najmieksza mase na blasze, schladzam kilka godzin i dopiero wtedy obtaczam w kakao czy oblewam czekolada...

tu widac jak bardzo miekkie sa po uformowaniu

img82849tv.jpg

A tu juz gotowe

img82881bj.jpg

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Ja też polecam gałkownicę, tylko koniecznie (moim zdaniem) taką grubszą, wyprofilowaną...

a mi wyszly dużo jaśniejsze niż Bajaderce, ciekawe dlaczego :denknach:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy