- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Może być podawany na ciepło pokrojony w grubsze plastry, albo na zimno jako wędlina. Do farszu można dać dowolne mięso i dodatki.
Z kurczaka wyluzować kości, nie przecinając skóry, zostawić nóżki i skrzdełka ( chociaż można je odciąć i zaszyć powstałe dziury), zaszyć otwór po szyi.
Do farszu:
Mięso mielone ok. 0,5 kg, wieprzowe lub mieszane lub cielęce, pierś z kurczaka, po 10 dag wątróbki, żołądków i serduszek drobiowych, troszkę masła, 1-2 jajka ( białka ubić na pianę), zielona pietruszka lub majeranek, sól, pieprz, można dodać czosnek lub inne ulubione przyprawy smakowe. Można dodać rodzynki lub śliwki suszone.
Pierś z kurczaka podzielić na spore kawałki, wymieszać z mielonym mięsem i podrobami, przyprawami, żółtkiem, masłem, można dosypać trochę tartej bułki, żeby zagęścić. Na koniec delikatnie wmieszać ubite białko. Nadziać kurczaka farszem, zaszyć pozostały otwór, uformować ładnie kurczaka, można obwiązać sznurkiem delikatnie, aby nie pękł. Piec ok. 1,2- 1,5 godziny (dobrze jest w rękawie do pieczenia)
Obrazkowy pokaz luzowania-na 2 stronie
Z kurczaka wyluzować kości, nie przecinając skóry, zostawić nóżki i skrzdełka ( chociaż można je odciąć i zaszyć powstałe dziury), zaszyć otwór po szyi.
Do farszu:
Mięso mielone ok. 0,5 kg, wieprzowe lub mieszane lub cielęce, pierś z kurczaka, po 10 dag wątróbki, żołądków i serduszek drobiowych, troszkę masła, 1-2 jajka ( białka ubić na pianę), zielona pietruszka lub majeranek, sól, pieprz, można dodać czosnek lub inne ulubione przyprawy smakowe. Można dodać rodzynki lub śliwki suszone.
Pierś z kurczaka podzielić na spore kawałki, wymieszać z mielonym mięsem i podrobami, przyprawami, żółtkiem, masłem, można dosypać trochę tartej bułki, żeby zagęścić. Na koniec delikatnie wmieszać ubite białko. Nadziać kurczaka farszem, zaszyć pozostały otwór, uformować ładnie kurczaka, można obwiązać sznurkiem delikatnie, aby nie pękł. Piec ok. 1,2- 1,5 godziny (dobrze jest w rękawie do pieczenia)


Obrazkowy pokaz luzowania-na 2 stronie
Ostatnią edycję dokonał moderator: