Makowiec wg Zofii Nasierowskiej

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
A gdzie zdjęcia!? się pytam
icon_smile.gif
 

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
593
113
Zrobilam i ja. Pierwszy raz i udaly sie super (przeczytalam wszystkie 35 stron
icon_smile.gif
). Dziekuje za przepis i zycze wszystkim cinkom zdrowych i wesolych swiat.
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
tmp_332-20141225_1735071046022347.jpg


Moje paskudne popękańce.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,430
3,749
113
Marg, wyglądają zdecydowanie lepiej, niż można było sobie po Twoim opisie wyobrazić.
icon_smile.gif



Kawałek z małą ilością nadzienia się dziś trafił:

makowiec_2014.jpg
 

Załączniki

  • makowiec_2014.jpg
    makowiec_2014.jpg
    68.9 KB · Wyświetleń: 3

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Paskudne?! Marg, gdzie są te paskudne, bo chyba nie te, co na zdjęciu?
Pyszne są, ponieważ lubimy makowiec , to dość szybko ciasta ubywa
icon_biggrin.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,430
3,749
113
Cinko, co tu dużo mówić - są po prostu wzorcowe! Do Sèvres z nimi!
icon_biggrin.gif


Spinasz papier? Bo ja nie spięłam i kształtne ruloniki zamieniły się w piekarniku w owalne strucelki.
icon_smile.gif

Ale i tak są pyszne.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Cinko idę się pod stół schować
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Cinko, piękne jak z obrazka. Moje nie takie okraglutkie ale bardzo dobre. Ale rodzinka stwierdziła, że za rok mają być te co zawsze, czyli Lemnis Vitry
icon_biggrin.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Dziękuję dziękuję
anbetung.gif
byłabym z nich w 100% zadowolona gdyby jeszcze końce były ładne, ale w sumie... nie jest to takie ważne już, bo najbardziej zależało mi na wielu zwojach i jak najbardziej okrągłym kształcie - a to już jest ok
icon_smile.gif


Joanno - tak, spinam papier, oraz spinam opaskę na środku - jak tu https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1388389 spinam tak od czasu jak obserwowałam rośnięcie moich makowców i rozwijanie się ich z papieru mimo 2 warstw, oraz pękanie - robiły sobie co chciały... teraz mają niewiele miejsca do rośnięcia wszerz, jedynie wzdłuż mogą. Nie jest to do końca dobre, bo ciasto z końców ścienia się aż się rwie i z tego powodu te końce są niewyględne, musiałabym jakoś zawijać je tak, żeby miały troszkę luzu i mogły podrastać również trochę na grubości. Narazie nie wiem jak to zrobić, ale może z czasem coś mi przyjdzie do głowy
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,430
3,749
113
Cinka @ 26 Dec 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1555054Na razie nie wiem jak to zrobić, ale może z czasem coś mi przyjdzie do głowy
icon_smile.gif
Grubsze ciasto na końcach?



Ciekawy pomysł z tymi opaskami, jakoś mi wcześniej umknął.
Choć nie przeszkadza mi kształt moich makowców, Twoje są zdecydowanie piękniejsze, więc warto eksperymentować dalej.
icon_smile.gif


samanta @ 26 Dec 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1555041Ale rodzinka stwierdziła, że za rok mają być te co zawsze, czyli Lemnis Vitry
icon_biggrin.gif
icon_lol.gif

https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1382912
A jakie to ciasto Lemnis Vitry?
EDIT:
Już wiem, bardzo podobne, tylko mniej aromatyczne, bo bez wanilii i cytryny:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=17608&hl=makow*
Jako, że daję mniej cukru, jest zbliżone do tego, które robię.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Mnie się zdaje że nie chodzi ani o wanilie ani o cytryne, tylko ... Wigilia to wigilia i ma być zawsze taka, jak w dzieciństwie
icon_biggrin.gif

Im chyba bardziej chodziło o kształt, bo moje dotychczas były z foremek, czyli raczej kanciaste a nie okrągłe. Dla moich dzieci takie okrągłe to są kupne, ze sklepu czy z cukierni, a prawdziwe, domowe, jak babcia i mama piekła, to są takie właśnie z foremek
icon_biggrin.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0