Makowiec wg Zofii Nasierowskiej

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,322
906
113
Robie jutro
icon_smile.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Dodałam białka i mam płynną masę, po raz pierwszy tak mi się porobiło.
Ale wiem, mleka dałam za dużo do suchej masy, moja wina
ugly_08.gif

nie wiem czy podasypać suchego maku czy podgrzać dodatkowy mak i dopiero dodać
gruebel_2.gif
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Ew. bułki tartej z łyżkę czy dwie.

Mak z bakaliami mam już zmielony, na pół kilo maku dałam pół kilo bakalii jak w ub roku.
Przesmazyłam i czeka na ciasto
icon_smile.gif

Wyzeram łyżką, musiałam daleko na balkon wystawić
icon_lol.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Dziękuję, dodałam, jest lepiej,
schowałam przed V. bo wyżera jak Agatka
icon_mrgreen.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Właśnie wyjęłam z piekarnika trzy piękne strucle, każda bez najmniejszego pęknięcia.
banana.gif

Piekłam z białej mąki orkiszowej; przed nałożeniem masy smarowałam białkiem, z wierzchu nakłuwałam widelcem, zawijałam w papier, wyrastałam i piekłam zgodnie z przepisem. Na gorąco polukrowałam lukrem mandarynkowym.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Myślę, że nic się nie stanie. Na wszelki wypadek chlupnij może jeszcze z łyk rumu albo jakiejś nalewki.
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
.agatka. @ 23 Dec 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1554641Przesmażyłam jeszcze dla pewności a jak wystyglo to uczciwie amaretto dolałam.
icon_smile.gif
Na pewno nic się nie stanie!


Cinka @ 23 Dec 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1554646To chyba piekłyśmy jednocześnie
icon_mrgreen.gif
bo też gdzieś tak mniej więcej o tej porze wyjmowałam swoje trzy piękne strucle
wink.gif
z tym że ja dziś nie lukrowałam - jutro umaluję je polewą z żelatyną.
Miło mi się razem piekło.
icon_smile.gif

Ja lubię lukrować na gorąco, bo powstaje wtedy cieniutka, szklista powłoka. Wydaje mi się, że zabezpiecza strucle przed wysychaniem, a poza tym za każdym razem mnie zachwyca, jak błyskawicznie zastyga.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Jak Wy to robicie, że Wam nie pękają. Mi tradycyjnie, co roku. A orzechowej to nawet wierzchnia warstwa w tym roku odstaje. Wina nowego piekarnika?? Czy kucharka do duszy?

Po głębszym zastanowieniu - pieczenie wymaga spokoju. Wstałam wczoraj o 5 rano, do domu wróciłam o 17-tej (bo oczywiście wypadek na wylotówce), za pieczenie zabrałam się o 19-stej. Za dużo skrótów po drodze było, bo musiałam znowu wstać o 5-tej
dump.gif
To już kolejna rzecz schrzaniona przez pośpiech
icon_rolleyes.gif
Nawet pierniczki w tym roku nie wyszli (miałam kurna trzy pomocnice w wieku 3-8 lat i siostrę z przystawkami w celu konsumpcyjnym %%%%). Idę się pochlastać.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Dobra, zlamalam się i zamiast Lemnis Vitry robię te
icon_biggrin.gif

Ciasno zwinąć, co to znaczy ciasno?! Dotychczas pieklam w keksowkach...
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Marg @ 23 Dec 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1554652Po głębszym zastanowieniu - pieczenie wymaga spokoju
W rzeczy samej. Też zauważyłam, że jak im spokojnie dam czas na wyrastanie, nie pękają.
Odstająca skórka to prawdopodobnie efekt zbyt wilgotnego nadzienia.

samanta @ 23 Dec 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1554676Ciasno zwinąć, co to znaczy ciasno?!
No normalnie, jak każdą struclę. Znaczy się - zaturlać.
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
To gdzie one mają rosnąć ?
gruebel_2.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Sami, zaturlane i zawinięte strucle leżą sobie parę minut, zanim piekarnik się nagrzeje, a potem zgodnie z przepisem rosną przy lekko uchylonych drzwiczkach w piekarniku. Ja zwykle wkładam tam ściereczkę.


Myślę, że ważne jest też, by dobrze odparować masę. Moja w tym roku była bardzo gęsta od bakalii, bo na koniec sypnęłam całą paczkę płatków migdałów.
A że jej nie próbowałam, zapomniałam o miodzie... Spojrzałam na pełny słoik, jak już strucle były w piecu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Zabieram sie wlasnie za makowce, a kuchnia, a raczej caly dom, nadal pachnie krajanka cytrynowa i oczywiscie piernikami. Moje duze dzieci wlasnie daly mi znac, ze wyruszaja w droge do domu. Swieta...
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
No dobra, to dziele na 3 części... Cdn
icon_biggrin.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Urosły, zamknęłam piekarniku i podnioslam temperaturę. Kto im kazał aż tak rosnąć ?!
icon_biggrin.gif

Z nerwów musiałam lyknac tego stocka co do masy makowej poszedł, po 30 latach pieczenia innego makowca czuję się jakbym popelniala zdradę
icon_biggrin.gif
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Mój piekarnik bojkotuje sposób wyrastania tych makowców - po uchyleniu drzwiczek bezczelnie się wyłącza.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy