Makowiec wg Zofii Nasierowskiej

bezuna

Member
Kwi 24, 2006
228
0
0
Sinistra @ 14 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=413756Zajrzyj tu:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=16442
Swietnie, teraz bede musiala zrobic z potrójnej porcji, chociaz nie wiem czy i to nie bedzie za mało
icon_smile.gif
taka strucla orzechowa na przyklad po nocach zaczyna mi sie snic...

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
BeataSz @ 15 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=413999Przyrumienia sie w pergaminie, ale jesli sa zbyt jasne to sciagam z nich papier i dorumieniam chwile bez niego. Papier jest sliski i latwo sie zdejmuje z gotowego ciasta,wysuwam troche blaszke, sciagam papier i jak za blade, to jeszcze na chwile w piekarniku zostawiam.
A co ze smarowaniem? Przecież nie da sie pod pergaminem
gruebel_2.gif
A ja mam taki dziadowski piekarnik, ze sam z siebie nie zrumieni, muszę smarować ofiarę masłem/oliwą/białkiem.

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
Przebrnęłam przez całość - ostatnio się trochę zaniedbałam w czytaniu, ale jutro je piekę, więc nadszedł czas na lekturę. Bardzo Wam dziękuję za wszystkie cenne uwagi - "do zobaczenia" po wypieku...
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Dana3

Member
Wrz 23, 2005
537
0
0
BeataSz @ 15 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=413999ja zawsze zawijam swoje strucle w pergamin, dosc scisle, z miejscem do rosniecia na koncach. Sa wtedy długie, szczuple
icon_wink.gif
i zgrabne. Strucle pieczone w keksowkach sa dla mnie nie prawdziwe i takich nie uznaje.
Przyrumienia sie w pergaminie, ale jesli sa zbyt jasne to sciagam z nich papier i dorumieniam chwile bez niego. Papier jest sliski i latwo sie zdejmuje z gotowego ciasta,wysuwam troche blaszke, sciagam papier i jak za blade, to jeszcze na chwile w piekarniku zostawiam.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Akulko, jak twierdzisz ze sie nie zrumieni pod pergaminem, to odwin go pod koniec pieczenia i wtedy posmaruj, dorumien bez papieru. Ja niczym nie smaruje i rumieni sie, chociaz nie jest blyszczacy jak smarowany, ale i tak potem lukruje albo posypuje cukrem pudrem wiec nie ma to znaczenia.

tu widac jak zrumienione jest bez smarowania i jeszcze widac jak zawijam strucle w pergamin, wyraznie widac ile miejsca im zostawiam na rosniecie wzdluz.
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...o-dro%BFd%BFowe

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Dzieki, zobaczę jak to wyjdzie
icon_mrgreen.gif
Może obejdzie sie bez smarowania
icon_wink.gif

bb-m

Member
Sty 14, 2006
16
0
0
Wam wychodzą takie piekne makowce, a ja jestem antytalentem do tego rodzaju ciast, albo mi nie wyrośnie, albo nie upiecze, albo spali.

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
Mam i ja
icon_lol.gif
zrobiłam i jak się rozwałkowałam to wyszły mi 4
icon_eek.gif
tylko troche cienkie i popękały, ale tylko na końcach, więc jak poodkrajam i polukruje to będzie miodzio.
Wyszły bardzo ładne, bardzo pyszne i ogólnie super , dzięki za przepis.
Jutro postaram się wkleić zdjęcie.

No i co? teraz moge z nimi do zamrażalnika? ... tylko gdzie ja je upchne
gruebel_2.gif

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
Ja przezornie od tygodni opróżniałam zamrażalnik
icon_smile.gif

Dziś kolej na mnie. Zaraz idę robić ciasto, zajrzalam tu, by sprawdzić czy nic nowego przez noc się nie wydarzyło...

Dana3

Member
Wrz 23, 2005
537
0
0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Jaka, Pimpek, Dana - cieszę się bardzo, że ciasta Wam się udały i smakują.
banana.gif
dance.gif

Urok tego przepisu polega głównie na tym, że przy stosunkowo niewielkim wysiłku osiąga się naprawdę wyśmienity efekt.
icon_smile.gif

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
Joanna @ 16 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=415093Urok tego przepisu polega głównie na tym, że przy stosunkowo niewielkim wysiłku osiąga się naprawdę wyśmienity efekt.
icon_smile.gif
Zgadza się Joanno!

Jedynym problemem przy moich wypiekach była właśnie długość ciasta
icon_smile.gif
Całe szczęscie, że mimo podniecenia pieczeniem,
icon_mrgreen.gif
skojarzyłam że mogą "wyjść " za blaszkę i je poskracałam przed załadowaniem do pieca. Końcóweczki wszamaliśmy, a trzy piękne strucle wskoczyły do zamrażalnika
icon_smile.gif

Końcóweczki oblałam lukrem wg Offcowej receptury i obsypałam skórką pomarańczową - wszystko razem było BOSKIE!!! Zrobiłam zdjęcia, ale drżenia rąk nie dałam rady opanować i... nic z nich NI MA (cytując Zuzu), no mam jedną fotkę... ale bez lukru...

3.jpg

Dodam tylko, że użyłam maku z Biedronki - smakował mi bardzo! Dodałam do niego ciut rodzynek, dużo orzechów, trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej, wlałam kilka łyżek Nalewki Bożonarodzeniowej (z braku rumu, ale już mam na polewę!!! schowany głęboko
icon_mrgreen.gif
) i ze dwie łyżki mąki. Wyszedł naprawdę bardzo smaczny.

Dziękuję Joannie i Wam wszystkim, którzy tyle mądrych uwag tu wpisaliście - to są moje pierwsze tak naprawdę udane makowce!
anbetung.gif
W sobotę mieliśmy gości i raczyli się tymi częściami, które poodkrawałm i nie mogli uwierzyć, że piekłam je sama - dopiero jak im pokazałam strucle czekające na zamrożenie uwierzyli
icon_lol.gif

Załączniki

• 3.jpg
    3.jpg
    57.4 KB · Wyświetleń: 4

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Jako, miód mi lejesz na serce.....
bussi.gif

Jakoś łatwiej mi się teraz będzie zabrać za sprzątanie balkonu..... Tanecznym krokiem tam dolecę!
icon_mrgreen.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Dziewczyny, czy każde drożdżowe mozna mrozić?
Sory, ze tu piszę, ale specjalistki tutaj buszują
icon_lol.gif

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
Joanna @ 18 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=416065Jako, miód mi lejesz na serce.....
bussi.gif

Jakoś łatwiej mi się teraz będzie zabrać za sprzątanie balkonu..... Tanecznym krokiem tam dolecę!
icon_mrgreen.gif
Cieszę się, że choć tak mogłam "pomóc"
icon_lol.gif

Ja właśnie skończyłam myć ściany w 2 łazienkach i toalecie... Rąki w nadgarstkach mi pękają... I ja wpadłam w szał przedświątecznych porządków, a zapierałam się...
icon_mrgreen.gif

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
1
0
Uffff.... zrobiłam
icon_smile.gif
. Nie wiem jakim cudem Wam wychodzą 3 takie maciusie makowczyki. Mi wyszły 3 olbrzymiaste
icon_eek.gif
. Na dole piekarnika mam teraz taką piękną upieczoną kupke ciasta z makiem, bo jak zaczęły mi te olbrzymy jeszcze wzdłuż rosnąć to im blachy zabrakło i sobie poszły na spacer
baa.gif
. Ale wyglądają ślicznie ( no dobra, jeden wygląda ślicznie a dwa tak sobie
icon_lol.gif
) a smakują.... jeszcze nie wiem jak
icon_mrgreen.gif
. Powiem po świętach. Na razie tak się napróbowałam masy makowej z rumem, ze mi się zdxiebko w głowie kręci
ccgb.gif

Ale jestem z siebie dumna. To moje pierwsze makowce w życiu. I nie z gotowej masy makowej tylko wszystko jak na prawdziwe domowe makowce przystało
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy