Makowiec wg Zofii Nasierowskiej

basiak

Well-known member
Kwi 11, 2006
267
314
63
java script:emoticon(':blume:', 'smid_8')
cvety.gif

I ja upiekłam makowce - wyszły trzy piękne sztrucle - pyszności. Joanno dziękuję za przepis a wszystkim za rady z których skorzystałam. Życzę wszystkim Wesołych Świąt.

letti

Member
Kwi 4, 2006
1,370
0
0
cvety.gif
Dołączam się do podziękowań za przepis.Do środka zawinęłam gotowe masy makowe,jedną Bakalland,drugą z Biedronki.Wyrobiłam w mikserze,potem trochę rękoma.Ładnie się zawinęły,tyko trochę popękały.Ale to nic,smaku to nie zabrało.Przepraszam,ale chcę się upewnić,w jakim stanie daje się masło?Ja nie rozpuszczałam,ale chyba tak ma być?

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
letti @ 24 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=420723
cvety.gif
Dołączam się do podziękowań za przepis.Do środka zawinęłam gotowe masy makowe,jedną Bakalland,drugą z Biedronki.Wyrobiłam w mikserze,potem trochę rękoma.Ładnie się zawinęły,tyko trochę popękały.Ale to nic,smaku to nie zabrało.Przepraszam,ale chcę się upewnić,w jakim stanie daje się masło?Ja nie rozpuszczałam,ale chyba tak ma być?
Masła nie trzeba rozpuszczać - wręcz przeciwnie, powinno być zimne, prosto z lodówki. Sieka się je z mąką, by uzyskać drobne grudki, tak samo jak przy każdym kruchym cieście, a potem krótko zagniata z resztą składników. Raczej nie używałabym do tego miksera, by za bardzo nie rozdrobnić i nie rozpuścić grudek masła. Powinny się rozpuścić dopiero w trakcie pieczenia, co nada ciastu charakterystyczną kruchość.

Ciekawość zwyciężyła - nie czekając do jutra "zajrzałam" do moich strucli....
icon_redface.gif
Na szczeście nie popękały, choć wałkowałam bardzo cienko.
Makowa jest tradycyjnie pyszna, a orzechowa tak dobra, że wchodzi do stałego świątecznego repertuaru....
icon_smile.gif

Załączniki

• strucle__wi_teczne__makowa.jpg
    strucle__wi_teczne__makowa.jpg
    44.3 KB · Wyświetleń: 1
  • strucle__wi_teczne___orzechowa1.jpg
    strucle__wi_teczne___orzechowa1.jpg
    35.4 KB · Wyświetleń: 1
  • strucle__wi_teczne3.jpg
    strucle__wi_teczne3.jpg
    36.5 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
Layla @ 23 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=419926Dzisiaj popełniłam rolady makowe z Twojego przepisu. Zastosowałam się do Waszych wskazówek tzn.: zrobiłam z cienkiego ciasta, dużo nadzienia i wyszły mi pewnie dlatego 4 rolady i to całkiem spore, piekłam w folii aluminiowej i są zwarte i nic się nie rozpada,(może to kwestia tego, że całkiem posmarowałam nadzienie z wierzchu i jak zwijałam to ładnie się przyklejało do ciasta, hmm sama nie wiem). Aha miałam gotowa masę tej firmy Helio, ale ją jeszcze ulepszyłam bo na mój gust za mało miała bakalii, więc dodałam siekane orzechy i rodzynki i skórkę pomarańczową i 1/4 szkl. miodu i całe 100 ml koniaku
icon_mrgreen.gif
icon_redface.gif
icon_lol.gif
Zrobiłam pyszny lukier i posypałam z wierzchu jeszcze skórką pomarańczową dla ozdoby. No i oczywiście zjedliśmy już wszystkie tzw. "dupki". I czekam na opinię mojego Taty, bo zrobiłam to głównie dla Niego (dla siebie też ;)), ale to dopiero w święta.
Ponieważ nam "dupki" smakowały śmiem twierdzić, że całość jest równie smaczna.Polecam !!!!!!!!!!!!
I są wyborne makowce, prawie takie jak mojej Babci, a Ona robiła najlepsze. Tata się dzisiaj nimi zachwycał.I ze wszystkich moich wypieków wyszły najlepsze. Rewelacja! Polecam z czystym sumieniem ten przepis !!!!!!!!!!
Dzięki Ci wielkie Joanno
cvety.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Bardzo się cieszę, Laylo, że dzięki makowcom zapunktowałaś u taty.
icon_smile.gif
Na drugi rok usłyszysz, że są jeszcze lepsze, jak Babci.
icon_smile.gif

letti

Member
Kwi 4, 2006
1,370
0
0
icon_smile.gif
Dzięki Joanno,właśnie nie wiedziałam jak najlepiej wykonać to ciasto,więc już wiem.Następnym razem to wykorzystam,a myślę,że teraz strucla zagości częściej na moim stole.Ale mimo,iż ciasto wyrobił mikser-na szczęści krótko,jest pyszniaste.

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
A ja składam reklamację
baa.gif

Niech ktos mnie oderwie od tej strucli, bo sama zeżrę. Najlepiej łomem, albo czym
gruebel_2.gif
Ciasto jest superanckie, mieciutkie, wilgotne, no miodzio. Jeszcze raz ukłony uwielbienia
anbetung.gif

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
Ja u mojego tatusia też zapunktowałam bo "makowczyk" bardzo mu smakował i dostał w nagrode jeden zamrożony do domu
fiesgrins.gif

Dzięki za przepis
icon_lol.gif

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
Joanna @ 25 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=420736Bardzo się cieszę, Laylo, że dzięki makowcom zapunktowałaś u taty.
icon_smile.gif
Na drugi rok usłyszysz, że są jeszcze lepsze, jak babci.
icon_smile.gif
Może, może ...
icon_wink.gif
ja w końcu też kiedyś będę babcią
icon_lol.gif
rofl.gif

Akulka @ 25 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=420821A ja składam reklamację
baa.gif

Niech ktos mnie oderwie od tej strucli, bo sama zeżrę. Najlepiej łomem, albo czym
gruebel_2.gif
Ciasto jest superanckie, mieciutkie, wilgotne, no miodzio. Jeszcze raz ukłony uwielbienia
anbetung.gif
Skąd ja to znam ??
icon_lol.gif
gruebel_2.gif
.... mam to samo
icon_redface.gif
rofl.gif

szachownica

Member
Kwi 18, 2006
702
0
0
o kurna felek, a ja z rozpędu dodałam rozpuszczone masło:] ale jak pisałam wyżej i tak wyszły super:D teraz jak nic musze jeszcze na sylwestra upiec, już z masłem w stanie stałym, 'żeby poczuć różnicę' ;D

GosiaM

Member
Mar 23, 2005
3,267
0
0
Piekłam!!! Strucle wyszły 3, pokaźnych rozmiarów, z dużą ilością maku. Ładnie się upiekły, goście stwierdzili, że wyglądają jak z cukierni. Przepis na stałe wejdzie do mojego repertuaru, tym bardziej, że jak na makowiec nie jest bardzo kłopotliwy i czasochłonny (mak kupiłam zmielony).

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Kamień mi spadł z serca, jak przeczytałam wszystkie pozytywne opinie dotyczące polecanego przez mnie makowca.
icon_smile.gif
Dzięki, że znalazłyście czas, by je przekazać.
anbetung.gif
Bardzo przyjemnie mi się je czytało!
icon_smile.gif
Cieszę się, że zaufałyście moim kubkom smakowym i się na nich nie zawiodłyście...
icon_mrgreen.gif

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
1
0
Joanno,
Makowcem była zachycona cała moja rodzina. Konecznie wszyscy chieli ode mnie wyciągnąc przepis i uratowało mnie przed jego dyktowaniem podczas wigilii tylko to, ze na pamięc go nie wkuwałam
icon_smile.gif
. Dostała jedynie prikaz, zeby w przyszłym roku zrobic słodsze nadzienie. Dla mojej mamy ciasto musi być jak ulepek
icon_rolleyes.gif

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,953
2,883
113
Struclę piekłam pierwszy raz. Robiłam z połowy składników i wyszły mi dwa piękne ciasta. Strucle zwijałam ciasno i wyszły kształtne strucle. Przepis jest super a ja z siebie zadowolona. Dzięki !!!

elmagra

Member
Lis 5, 2004
574
0
0
Joanno, i ja dolaczam do grona tych, co ciasto zrobili. mnie wyszly 4 strucle, dosc malych rozmiarow(w przekroju, bo tak byly dlugie na cala blache z piekarnika), moze nastepnym razem zrobie grubsze ciasto i wyjda wyzsze. zjadaczom maku baaardzo smakowaly. ja sama za makiem nie przepadam, ale to bylo super. a oto co mi wyszlo (ten kubek to tak dla porownania rzeczywistej wielkosci):

alisia

Member
Sie 21, 2006
515
0
0
Uwielbiam wszelkie makowce, toteż pokusiłam się na te strucle i jestem zachwycona. Wyszły mi 4 strucle niewielkich rozmiarów, ale za to jakie równiutkie
icon_smile.gif
Mój małżonek stwierdził, że są jak z cukierni. Fakt, że troszeńkę mi popękały, ale to nie miało wpływu na jej smak. Za radą dziewczyn z forum piekłam je owinięte w papier (zresztą 1 raz w życiu) i wyszły idealnie gładkie. Przyrumieniły się idealnie pod papierem, nawet za bardzo się przypiekły, ale to sprawa piekarnika-mój piecze idealnie, następnym razem skróce czas pieczenia, a to już niedługo, bo na Nowy Rok
icon_mrgreen.gif
Joanno wielki ukłon w Twoim kierunku
anbetung.gif
cvety.gif

Tak mi wyszły:
img0171hz9.jpg

obraz075bw4.jpg

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Dołączam do Fan Clubu, zrobione, pożarte, na Nowy Rok zamówienie. Kocham takie ciasto, szybko się robi, pyszne, jeszcze szybciej znika
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy