letti @ 24 Dec 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=420723Dołączam się do podziękowań za przepis.Do środka zawinęłam gotowe masy makowe,jedną Bakalland,drugą z Biedronki.Wyrobiłam w mikserze,potem trochę rękoma.Ładnie się zawinęły,tyko trochę popękały.Ale to nic,smaku to nie zabrało.Przepraszam,ale chcę się upewnić,w jakim stanie daje się masło?Ja nie rozpuszczałam,ale chyba tak ma być?
Masła nie trzeba rozpuszczać - wręcz przeciwnie, powinno być zimne, prosto z lodówki. Sieka się je z mąką, by uzyskać drobne grudki, tak samo jak przy każdym kruchym cieście, a potem krótko zagniata z resztą składników. Raczej nie używałabym do tego miksera, by za bardzo nie rozdrobnić i nie rozpuścić grudek masła. Powinny się rozpuścić dopiero w trakcie pieczenia, co nada ciastu charakterystyczną kruchość.
Ciekawość zwyciężyła - nie czekając do jutra "zajrzałam" do moich strucli....Na szczeście nie popękały, choć wałkowałam bardzo cienko.![]()
Makowa jest tradycyjnie pyszna, a orzechowa tak dobra, że wchodzi do stałego świątecznego repertuaru....![]()
Layla @ 23 Dec 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=419926Dzisiaj popełniłam rolady makowe z Twojego przepisu. Zastosowałam się do Waszych wskazówek tzn.: zrobiłam z cienkiego ciasta, dużo nadzienia i wyszły mi pewnie dlatego 4 rolady i to całkiem spore, piekłam w folii aluminiowej i są zwarte i nic się nie rozpada,(może to kwestia tego, że całkiem posmarowałam nadzienie z wierzchu i jak zwijałam to ładnie się przyklejało do ciasta, hmm sama nie wiem). Aha miałam gotowa masę tej firmy Helio, ale ją jeszcze ulepszyłam bo na mój gust za mało miała bakalii, więc dodałam siekane orzechy i rodzynki i skórkę pomarańczową i 1/4 szkl. miodu i całe 100 ml koniaku![]()
Zrobiłam pyszny lukier i posypałam z wierzchu jeszcze skórką pomarańczową dla ozdoby. No i oczywiście zjedliśmy już wszystkie tzw. "dupki". I czekam na opinię mojego Taty, bo zrobiłam to głównie dla Niego (dla siebie też![]()
), ale to dopiero w święta.
Ponieważ nam "dupki" smakowały śmiem twierdzić, że całość jest równie smaczna.Polecam !!!!!!!!!!!!I są wyborne makowce, prawie takie jak mojej Babci, a Ona robiła najlepsze. Tata się dzisiaj nimi zachwycał.I ze wszystkich moich wypieków wyszły najlepsze. Rewelacja! Polecam z czystym sumieniem ten przepis !!!!!!!!!!
Dzięki Ci wielkie Joanno![]()
Joanna @ 25 Dec 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=420736Bardzo się cieszę, Laylo, że dzięki makowcom zapunktowałaś u taty.Na drugi rok usłyszysz, że są jeszcze lepsze, jak babci.![]()
Może, może ...ja w końcu też kiedyś będę babcią![]()
![]()
![]()
Akulka @ 25 Dec 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=420821A ja składam reklamację![]()
Niech ktos mnie oderwie od tej strucli, bo sama zeżrę. Najlepiej łomem, albo czymCiasto jest superanckie, mieciutkie, wilgotne, no miodzio. Jeszcze raz ukłony uwielbienia![]()
Skąd ja to znam ??
.... mam to samo![]()
![]()
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.