Lud_ @ 10 Dec 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=787475O to jak NIE powinien wyglądać makowiec:Wcale nie wygląda źle. Najważniejsze, że sobie poradziłaś. Następnym razem na pewno będzie jeszcze ładniejszy.![]()
Ila 45 @ 10 Dec 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=787539masa makowa ta gotowa to dobra by była do tego makowcaDobra.
Warto przeczytać cały temat, bo sporo jest tam informacji na ten temat.![]()
Joanna @ 10 Dec 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=787557Wcale nie wygląda źle. Najważniejsze, że sobie poradziłaś. Następnym razem na pewno będzie jeszcze ładniejszy.
Mam taką nadzieję.![]()
A jeśli chodzi o smak, to polecam![]()
Joanna @ 28 Dec 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=641940Janeczko, makowce śliczne jak z obrazka!
Zgadzam sie - makowce wygladaja przepięknie; nic dodac nic ująć![]()
a sposób seniorki wart wypróbowania![]()
seniorka @ 11 Dec 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=787837Jak piekę strucle makowe, to po zwinięciu owijam je dość ściśle natłuszczonym papierem pergaminowym, zostawiając z obu końców po kilka centymetrów wolnej przestrzeni, żeby ciasto mogło rosnąć wzdłuż, a nie na boki. Końce pergaminu zwijam, albo spinam szpilkami do mięsa, żeby papier nie rozwinął się podczas wypełniania go ciastem. Przepraszam, że wtrącam się z moją uwagą, ale strucle Lud_ na pewno zachowałyby odpowiedni kształt przy zastosowaniu tego prostego zabiegu. Pozdrowienia.Dziękuję Seniorko, na pewno następnym razem tak zrobię. Ale myślę, że moja strucla nie miałaby idealnego kształtu po zawinięciu w papier - po prostu nieumiejętnie ją zwinęłam. Choć pewnie wyglądałaby lepiej.
Joanna @ 11 Dec 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=788302
Taki to los długich wątków, że się ich nikomu nie chce czytać....Joanno, czytałam cały wątek. Zawsze tak robięI przyznaję, że po prostu ZAPOMNIAŁAM o zawinięciu strucli w papier![]()
![]()
Joanna @ 11 Dec 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=788302Arabesko, o zawijaniu strucli w pergamin też już tu dyskutowałyśmy...![]()
Mało tego, teorię wprowadzałyśmy w czyn...![]()
Taki to los długich wątków, że się ich nikomu nie chce czytać....Ja robiłam makowiec po raz pierwszy dawno temu - wtedy chyba jeszcze nie było o pergaminie mowy , a potem to juz z wlasnych notatek korzystałam
a długie wątki mnie przerażaja - choć jak widać warto przez nie brnąć)![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.