Makowiec wg Zofii Nasierowskiej

pepsi

Member
Mar 17, 2007
321
0
0
już się nie mogę doczekać pieczenia
mniam.gif

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Joanno, piekłam jakiś czas temu - nie wyszło
zahnlos.gif
Mówię to z takim uśmiechem, bo nie wyszło z wyglądu, ale w smaku bardzo dobre
icon_wink.gif
, po prostu pierwszy raz robiłam makowiec i kompletnie nie umiałam go kształtnie zwinąć, źle rozwałkowałam, źle zawinęłam, i wyszło jak wyszło
dump.gif
W dodatku zostało mi trochę ciasta, a dałam zbyt dużo masy makowej przy brzegach i wyciekało, więc rozwałkowałam pozostałe ciasto i przykleiłam w miejscy kraksy
icon_mrgreen.gif

Piekłam bez keksówki, więc strucla nie urosła w górę, a na boki, co spotęgowało upiorny efekt ciasta zwijanego, a o wysokości tarty
biggrinflip.gif

Co tam, zamieszczę zdjęcie jako humorystyczną dokumentację mojej dzielnej walki.

Oto jak NIE powinien wyglądać makowiec:

Załączniki

• IMG_6095.JPG
    IMG_6095.JPG
    26.9 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ila 45

Member
Kwi 22, 2008
98
0
0
A mnie się tam podoba grunt że smakuje to najważniejsze a tak apropo to ja też sie przymieżam do tego makowca tylko przyznam sie szczerze że sie troche boje bo to mój pierwszy makowiec by był bo do tej pory to była działka mojej mamuśki, acha a masa makowa ta gotowa to dobra by była do tego makowca Kochane Cinki?

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Lud_ @ 10 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=787475O to jak NIE powinien wyglądać makowiec:
Wcale nie wygląda źle. Najważniejsze, że sobie poradziłaś. Następnym razem na pewno będzie jeszcze ładniejszy.
icon_smile.gif

Ila 45 @ 10 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=787539masa makowa ta gotowa to dobra by była do tego makowca
Dobra.
Warto przeczytać cały temat, bo sporo jest tam informacji na ten temat.
icon_smile.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Jak piekę strucle makowe, to po zwinięciu owijam je dość ściśle natłuszczonym papierem pergaminowym, zostawiając z obu końców po kilka centymetrów wolnej przestrzeni, żeby ciasto mogło rosnąć wzdłuż, a nie na boki. Końce pergaminu zwijam, albo spinam szpilkami do mięsa, żeby papier nie rozwinął się podczas wypełniania go ciastem. Przepraszam, że wtrącam się z moją uwagą, ale strucle Lud_ na pewno zachowałyby odpowiedni kształt przy zastosowaniu tego prostego zabiegu. Pozdrowienia.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Arabesko, o zawijaniu strucli w pergamin też już tu dyskutowałyśmy...
icon_smile.gif

Mało tego, teorię wprowadzałyśmy w czyn...
icon_wink.gif

Taki to los długich wątków, że się ich nikomu nie chce czytać....

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Seniorko ale nikt się na Ciebie nie gniewa
icon_smile.gif
Dobrze, że przypomniałaś o tym, bo tak jak wspomniała Joanna nie każdemu się chce (albo nie ma czasu) żeby przeczytać cały wątek, przyda się Twoja rada debiutantkom makowcowym w tym roku
icon_smile.gif

le_soleil

Member
Lis 18, 2008
26
0
0
Przeczytałam cały wątek i na samą myśl o nim ślinka mi cieknie
icon_razz.gif

Mam tylko 2 pytania:
1. Czy moge kupić już zmielony mak i później go przygotować wg przepisu? Nie mam czym go zmielić i jakoś za dużo roboty mi się wydaje z tym mieleniem.
2. Mam zamiar zawinąć te makowce ciasno w papier. Czy mam je dodatkowo smarować czymś po wierzchu?

Z góry baaardzo dziękuję za udzielone odp
anbetung.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Przyznaję, ja nie jestem debiutantką a pergaminową metodę źle stosowałam... Ot, jak dobrze znaleźć dobrą radę
icon_biggrin.gif
Owijałam w pergamin i owszem, ale luźno i nie zostawiałam wystarczająco dużej przestrzeni na końcach no i zawsze miałam zastrzeżenia...(rozlazły kształt).
Pozdrawiam.

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Le_soleil można kupić mak mielony na sucho, ale trzeba uważać, żeby za bardzo nie nasiąkł mlekiem podczas parzenia, bo później masa będzie zbyt wodnista i może popłynąć podczas pieczenia. Z tego co wiem takiego mielonego maku już się nie gotuje, z resztą sposób użycia powinien być na opakowaniu
icon_smile.gif

Ja swoich makowców niczym nie smaruję po wierzchu, rumienią się i bez tego, a lukrów nie uznaję
icon_mrgreen.gif

le_soleil

Member
Lis 18, 2008
26
0
0
Izolda, dziękuję za ekspresową odpowiedź
icon_mrgreen.gif
anbetung.gif

Jakoś się postaram poczarować z tym makiem, żeby wszystko ładnie pięknie wyszło
icon_smile.gif

I jeszcze jedno, mam to owijać w papier do pieczenie czy pergamin?? Mam w domu papier d/p i jest on dosyć śliski, stąd się zastanawiam, czy nie będzie się rozchodzić przy pieczeniu.

Już się nie mogę doczekać kiedy makowce będą już gotowe
mniam.gif

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Do juz zmielonego maku radze dodac mniej mleka i ewentualnie potem go dodac jesli masa wydaje sie sucha, gdyz taki zmielony mak inaczej 'nasiaka'.
Mowie (pisze) z perspektywy ostatniego doswiadczenia
icon_wink.gif

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Le_soleil ja też używam takiego śliskiego, brązowego papieru do pieczenia, żeby się nie rozjechało trzeba tak wycyrklować, żeby po zrolowaniu koniec papieru znalazł się pod makowcem, wtedy będzie przygnieciony jego ciężarem i nic się nie rozjedzie
daumen.gif

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
seniorka @ 11 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=787837Jak piekę strucle makowe, to po zwinięciu owijam je dość ściśle natłuszczonym papierem pergaminowym, zostawiając z obu końców po kilka centymetrów wolnej przestrzeni, żeby ciasto mogło rosnąć wzdłuż, a nie na boki. Końce pergaminu zwijam, albo spinam szpilkami do mięsa, żeby papier nie rozwinął się podczas wypełniania go ciastem. Przepraszam, że wtrącam się z moją uwagą, ale strucle Lud_ na pewno zachowałyby odpowiedni kształt przy zastosowaniu tego prostego zabiegu. Pozdrowienia.
Dziękuję Seniorko, na pewno następnym razem tak zrobię. Ale myślę, że moja strucla nie miałaby idealnego kształtu po zawinięciu w papier - po prostu nieumiejętnie ją zwinęłam. Choć pewnie wyglądałaby lepiej.

Joanna @ 11 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=788302
Joanno, czytałam cały wątek. Zawsze tak robię
icon_smile.gif
I przyznaję, że po prostu ZAPOMNIAŁAM o zawinięciu strucli w papier
icon_redface.gif

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Joanna @ 11 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=788302Arabesko, o zawijaniu strucli w pergamin też już tu dyskutowałyśmy...
icon_smile.gif

Mało tego, teorię wprowadzałyśmy w czyn...
icon_wink.gif

Ja robiłam makowiec po raz pierwszy dawno temu - wtedy chyba jeszcze nie było o pergaminie mowy , a potem to juz z wlasnych notatek korzystałam ;)
a długie wątki mnie przerażaja - choć jak widać warto przez nie brnąć
icon_smile.gif
)

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
to mi się teraz przypomniało, jak robiłam struclę pierwszy raz, dokładnie tak jak w przepisie i wyszedł mega gigant
icon_mrgreen.gif
, ale że chciałam mieć takie piękne i kształtne strucle następnego roku przed świętami się zawzięłam, przeczytałam wszystkie możliwe makowcowe wątki na cinie, spisałam sobie rady dziewczyn i od tamtej pory makowce wychodzą cud miód
icon_biggrin.gif

także czasami warto się poświęcić i przebrnąć przez długi wątek, bo można w nim odnaleźć wiele cennych rad

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy