Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
Zuchu - trening czyni mistrza - zanim sie obejrzysz to bedziesz smigala z tortami i masa jak sie patrzy
icon_biggrin.gif
nie zalamuj sie, w koncu jestes zuch
icon_mrgreen.gif

jaasmina

Member
Lis 11, 2010
76
0
0
Zuchu,dużo wcześniej dziewczyny pisały,że Diamant nie nadaje się do robienia masy cukrowej.Najlepszy jest Kupiec i jeszcze jakiś ,ale nie pamiętam nazwy (wydaje mi się,że z Lidla) Osobiście używałam zawsze Kupca i problemów nie miałam.Trzymam kciuki za nowe torty
wink.gif

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Taka roznica, ze diament nie jest calkiem "pudrem", to sa takie drobniutkie krysztalki i przez to , mozna je wyczuc w masie nawet po wyrobieniu i masa nie jest taka plastyczna jak powinna. Kruszy sie i rwie. Nie wiedzialam o tym, pojechalam do Polski i zaczelam robic tort na chrzest dla chrzesniaka, boszzeeee ile ja sie nawyzywalam, nie mialam czasu robic nowej masy a i innego cukru pudru mama nie miala.

Cze 30, 2010
54
0
0
Dziewczyny super torciki, pozazdrościć
icon_smile.gif

Ja używam cukru pudru firmy Melwit lub Słodka łyżeczka, jeszcze nie miałam tak żeby mi masa nie wyszła
icon_smile.gif

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
KUPIEC i KRÓLEWSKI - te dwa są najlepsze.

Diamant nie tylko ma te drobinki cukru, ale podejrzewam go o częściowe ochrzczenie mąką ziemniaczaną jak niektórzy to podobno potrafią robić. Kupuje go jedynie ze względu na niska cenę w porównaniu do pozostałych, ale używam wyłącznie do kremów i ciast.

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Akuratnie w tym momencie mam w domu z firmy Südzucker, ale bywa roznie, raz z lidla, raz z aldi innym razem z penny marketu lub netto. Wszystkie sa dobre. Nawet jest chyba podobna firma do diamantu, ale cukier sie rozni. Ten Polski diamant to tak jak bys normalny cukier elektrycznym mlynkiem do kawy zmielila, sa krysztalki. Tego sie nie spodziewalam, myslalam, ze wszystkie takie same i masa poszla prawie w calosci do kosza. Tyle, ze buciki jakos zrobilam.

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
dzisiaj się troszkę pobawiłam. muszę jeszcze duuuuuużo trenować, żeby wam dorównać. będzie to długo trwało, bo nie mam za bardzo komu piec ( dzieci daleko a mąż nie może jeść dużo słodyczy). ale to mnie nie zrazi i będę się dalej ,,bawić,,

Załączniki

• torcik2.jpg
    torcik2.jpg
    75.4 KB · Wyświetleń: 0

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
kolory nie wyszły soczyste, bo użyłam tylko tych farbek spożywczych, co można kupić w każdym markecie. ale jak dojdę do wprawy to też będę kupować te droższe
roflmao_2.gif

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Miglietta torcik sliczny, jak zrobilas tego duzego kwiatka na gorze??

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
z cukrem nie miałam problemu, kupuję sudzucker. a co do kwiatka, to nie miałam żadnej foremki. wycinałam nożykiem każdy płatek osobno i brzegi przeciągnęłam wykałaczką ( tak jak przy goździkach), a potem ułożyłam do wyschnięcia na wałku. cieszę się, że wam się podobał
dance.gif

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
sliczny torcik. A robilas z przepisu masy cinki czy masy cukrowej na bazie zelatyny?
eh dziewczyny a wy tak daleko ode mnie - co najmniej 100 km

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
jaasmina @ 5 Apr 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1115776Zuchu,dużo wcześniej dziewczyny pisały,że Diamant nie nadaje się do robienia masy cukrowej.Najlepszy jest Kupiec i jeszcze jakiś ,ale nie pamiętam nazwy (wydaje mi się,że z Lidla) Osobiście używałam zawsze Kupca i problemów nie miałam.Trzymam kciuki za nowe torty
wink.gif
gruebel_2.gif
No w zasadzie to ja tylko i wyłącznie robię z Diamantu
icon_mrgreen.gif
Zakupuję go w kauflandzie. Rzeczywiście czasami zdarzają się większe drobinki cukru, ale ja zawsze go przesiewam. Dotychczas nigdy nie miałam problemów z masą. Tylko kiedyś jak coś sobie ubzdurałam i dodawałam połowę podanej w przepisie wody
dump.gif
to troszkę się dziwiłam że do masy wystarcza mi tylko połowa cukru ale też dobrze mi się z tej masy robiło
icon_mrgreen.gif

miglietta @ 5 Apr 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1115902dzisiaj się troszkę pobawiłam. muszę jeszcze duuuuuużo trenować, żeby wam dorównać. będzie to długo trwało, bo nie mam za bardzo komu piec ( dzieci daleko a mąż nie może jeść dużo słodyczy). ale to mnie nie zrazi i będę się dalej ,,bawić,,
I bardzo słusznie baw się dalej
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy