Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

fabia1

Member
Maj 20, 2009
99
0
0
Dziewczyny mam pytanie jak robicie figurki to czym kleicie raczki nóżki uszka bo już nie wiem czym mam kleić cały czas coś odpada.
baa.gif

próbowałm na kleju ,wodzie i woda z cukrem nie wiem co robie nie tak.

Kobitki wszystkie torty same cuda

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
fabia1 @ 7 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1407392Dziewczyny mam pytanie jak robicie figurki to czym kleicie raczki nóżki uszka bo już nie wiem czym mam kleić cały czas coś odpada.
baa.gif

próbowałm na kleju ,wodzie i woda z cukrem nie wiem co robie nie tak.

Kobitki wszystkie torty same cuda
ja kleję na klej,ale też mi często coś odpada i muszę X razy poprawiać i też mnie to denerwuje i też szukam rozwiązania...

a jeśli chodzi o dzidziusia to jak tylko dostanę zlecenie na takie coś to na pewno kupię formę... To jest jednak raz dwa i dzidziuś gotowy, nie wyobrażam sobie lepić takiego dzidziusia (tyle czasu? I jeszcze zdolności nie te). Ale ja mam właśnie takie podejście, dlatego jeszcze nie zaczęłam zarabiać, hihihihi. Np wczoraj przyjechała do mnie forma silikonowa na aniołka (40PLN), który nie wiem czy mi się jeszcze kiedyś przyda (bo wg mnie jest brzydkie to to), ale no cóż... ;) ręcznie bym tego nie wykonała, a "klient nasz pan"

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
Hajastan @ 7 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1407383(...)

a tu dzidziuś robiony ręcznie a wygląda jak z formy sikonowej

http://eva.ru/house-and-hobby/read-2265.htm
ale on jest robiony z jakiejs "polimernoj gliny". nie wyobrazam sobie masy cukrowej ktora tak trzyma forme podczas rzezbienia, ale moze to dlatego ze nei mailam do czynienia z kupną "gum paste" czy jak to sie tam nazywa

ja tez jestem zdania ze lepienie tak wycyzelowanego kształty zajeloby tyle czasu ze oplaca sie kupic foremke

ola_wroclaw

Member
Lis 20, 2012
496
0
0
a swoją drogą to podpowiedźcie mi jak używać tej formy silikonowej. Wciskam do niej masę i od razu wypycham czy czekam aż stwardnieje??

Dodatkowo mam pytanie o tort globus, albo pół-globus ;)
gdybym chciała zrobić coś takiego:
http://kreatywnycukier.pl/galeria/torty/to...kuli-ziemskiej/
to maluję wykrojoną masę, która już jest przyklejona do tortu czy nie? I jak to malować? barwnikami w proszku czy je rozcieńczyć??

Karolina794

Member
Lut 15, 2013
42
0
0
Jak na moje to trzeba dobrze wypełnić foremkę masą i poczekać aż stwardnieje,a potem usuną foremkę.Silikonowa powinna łatwo dać się zdjąć.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylkag66

Member
Sty 20, 2011
399
0
0

Karolina794

Member
Lut 15, 2013
42
0
0
ola_wroclaw @ 7 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1407439ale proszkiem czy rozmieszanym z wodą/alkoholem?
Ja maluję barwnikiem rozmieszanym z odrobina alkoholu ;-)Kochane muszę sie Wam pochwalić ,bo nie wytrzymam.W kooooońcu zrobiłam idealną masę,wreszcie ona ze mną współpracuje.Do tej pory jednak przegrzewałam żelatynę i dlatego nie szło,al teraz jest rewelacja.Normalnie się Wam pochwalę,tak się cieszę jak głupia
icon_wink.gif
DSC00905.JPG DSC00906.JPG

Załączniki

• DSC00905.JPG
    DSC00905.JPG
    2.2 MB · Wyświetleń: 0
  • DSC00906.JPG
    DSC00906.JPG
    2.4 MB · Wyświetleń: 0

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Hajastan @ 7 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1407383a tu dzidziuś robiony ręcznie a wygląda jak z formy sikonowej

http://eva.ru/house-and-hobby/read-2265.htm
Zbieram szczękę... mistrzostwo po prostu - cos pieknego
anbetung.gif

A co do klejenia elementów - dziewczyny a próbowałyście namoczyć trochę żelatyny w zimnej wodzie (tyle co potrzeba do napęcznienia) i podgrzac do rozpuszczenia, ostudzić i w takiej formie uzywać jako kleju?
Ja nie próbowałam, ostatnio niewiele w ogóle z masą cukrową miałam do czynienia - ale wiem że roztwór żelatyny klei się jak jasny gwint, jak się coś pobrudzi to klajster - może by sie sprawdziło do przyklejania elementów?

Karolina794

Member
Lut 15, 2013
42
0
0
Podstawowy błąd jaki robiłam to rozpuszczałam żelatynę nad kapielą wodną,a teraz wsypałam ją do zimnej wody i na chwilę zostawiłam.Jak napęczniała to delikatnie mieszałam do rozpuszczenia i sie udało
icon_wink.gif
)))Bardziej trzeba chyba na wyczucie
icon_wink.gif
Jak mnie sie udało to Tobie też się uda,trzymam kciuki
icon_wink.gif

o.laz @ 7 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1407569Ha, a więc jednak! Karolina794 skąd wiesz ze przgrzewałaś? I jak to teraz kontrolujesz zeby nie przegrzac? No i gratuluję udanej masy, moze i mi się uda w końcu...

docia

Member
Lis 11, 2007
142
0
0
Ostatnia mase robilam w pospiechu.Namoczylam zelatyne w wodzie ale nie zauwazylam i nie byla calkiem napuchnieta.W kapieli wodnej nie chciala sie rozpuscic.W masie byly zauwazalne grudki ale udalo mi sie je powyciagac.
Do klejenia mam zrobiony bardzo gesty syrop z cukru.
sylkag66 dziekuje za link na allegro do tanszego dzidziusia tak sie sklada,ze sklep jest niedaleko mojej siostry.Siostra wysyla mi w nastepnym tygodniu paczke to kupie forme.Zastanawiam sie tylko,ktora kupic z 3 dzidziusiami czy ta z 1.

fabia1

Member
Maj 20, 2009
99
0
0
Dzięki za podpowiedzi spróbuje jeszcze na tej płynnej glukozie.

To mój dzisiejszy
P3070179.JPG

Załączniki

• P3070179.JPG
    P3070179.JPG
    731.1 KB · Wyświetleń: 0

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
ola_wroclaw @ 7 Mar 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1407406a swoją drogą to podpowiedźcie mi jak używać tej formy silikonowej. Wciskam do niej masę i od razu wypycham czy czekam aż stwardnieje??
Wyrabiasz masę, wypychasz dokładnie foremkę i wkładasz do lodówki, tak na około pół godziny, ale nie przeszkadza jeżeli zostanie w lodówce na dłużej- któregoś razu mój dzidziuś w lodówce przenocował - wiem, wiem wyrodna matka ze mnie
icon_mrgreen.gif

dziewczyny a tutaj bardzo prosty sposób na dzidziusia bez foremki, naprawdę prosty:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=34052&st=20

agnlew8009

Member
Wrz 16, 2012
62
0
0
Dziewczyny potrzebuję sprawdzonego przepisu na biszkopt kakaowy bądź czekoladowy na tortownicę 28 cm.

Może ma któraś z was sprawdzony przepis zeby wyrósł wysoki biszkopt
anbetung.gif

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
ola_wroclaw otrt wygląda naprawdę profesjonalnie. przeczytalam juz wiekszosc tego wątku i jak dla mnie to jesteś w czołówce najlepszych tutejszych tortomaniaczek
anbetung.gif

czy możesz odpowiedzieć na kilka moich pytań?
jak robiłaś kólka? wałeczek z pistoletu czy jak? jakim barwnikiem dokladnie je kolorowalas?
ten napis Audi to pewnei wycinany? czym? sklapelem czy wykrawaczkami jakimiś?
takei wycinanki płaskie robisz ze zwykłego fondantu czy wzmocnionego cmc?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy