fabia1 @ 7 Mar 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1407392Dziewczyny mam pytanie jak robicie figurki to czym kleicie raczki nóżki uszka bo już nie wiem czym mam kleić cały czas coś odpada.![]()
próbowałm na kleju ,wodzie i woda z cukrem nie wiem co robie nie tak.
Kobitki wszystkie torty same cudaja kleję na klej,ale też mi często coś odpada i muszę X razy poprawiać i też mnie to denerwuje i też szukam rozwiązania...
a jeśli chodzi o dzidziusia to jak tylko dostanę zlecenie na takie coś to na pewno kupię formę... To jest jednak raz dwa i dzidziuś gotowy, nie wyobrażam sobie lepić takiego dzidziusia (tyle czasu? I jeszcze zdolności nie te). Ale ja mam właśnie takie podejście, dlatego jeszcze nie zaczęłam zarabiać, hihihihi. Np wczoraj przyjechała do mnie forma silikonowa na aniołka (40PLN), który nie wiem czy mi się jeszcze kiedyś przyda (bo wg mnie jest brzydkie to to), ale no cóż...ręcznie bym tego nie wykonała, a "klient nasz pan"
Hajastan @ 7 Mar 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1407383(...)
a tu dzidziuś robiony ręcznie a wygląda jak z formy sikonowej
http://eva.ru/house-and-hobby/read-2265.htmale on jest robiony z jakiejs "polimernoj gliny". nie wyobrazam sobie masy cukrowej ktora tak trzyma forme podczas rzezbienia, ale moze to dlatego ze nei mailam do czynienia z kupną "gum paste" czy jak to sie tam nazywa
ja tez jestem zdania ze lepienie tak wycyzelowanego kształty zajeloby tyle czasu ze oplaca sie kupic foremke
Karolina794 @ 6 Mar 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1407237Kochane mam do was pytanie.Klientka chce na torcie taką dzidzię jak na pokazowym zdjęciu.Pomóżcie bo nie wiem kompletnie z jakiej storny się do tego zabrać.Jak wy robicie figurki dzieciaczków na tort?Z ciałkiem to nie byłoby i może problemu,ale jak zrobić buźkę?Pomóżcie ;-(
miglietta @ 7 Mar 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1407436ja bym malowała wyciętą masę, a dopiero ją później przyklejałaale proszkiem czy rozmieszanym z wodą/alkoholem?
ola_wroclaw @ 7 Mar 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1407439ale proszkiem czy rozmieszanym z wodą/alkoholem?Ja maluję barwnikiem rozmieszanym z odrobina alkoholuKochane muszę sie Wam pochwalić ,bo nie wytrzymam.W kooooońcu zrobiłam idealną masę,wreszcie ona ze mną współpracuje.Do tej pory jednak przegrzewałam żelatynę i dlatego nie szło,al teraz jest rewelacja.Normalnie się Wam pochwalę,tak się cieszę jak głupia
![]()
![]()
![]()
Hajastan @ 7 Mar 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1407383a tu dzidziuś robiony ręcznie a wygląda jak z formy sikonowej
http://eva.ru/house-and-hobby/read-2265.htmZbieram szczękę... mistrzostwo po prostu - cos pieknego![]()
A co do klejenia elementów - dziewczyny a próbowałyście namoczyć trochę żelatyny w zimnej wodzie (tyle co potrzeba do napęcznienia) i podgrzac do rozpuszczenia, ostudzić i w takiej formie uzywać jako kleju?
Ja nie próbowałam, ostatnio niewiele w ogóle z masą cukrową miałam do czynienia - ale wiem że roztwór żelatyny klei się jak jasny gwint, jak się coś pobrudzi to klajster - może by sie sprawdziło do przyklejania elementów?
o.laz @ 7 Mar 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1407569Ha, a więc jednak! Karolina794 skąd wiesz ze przgrzewałaś? I jak to teraz kontrolujesz zeby nie przegrzac? No i gratuluję udanej masy, moze i mi się uda w końcu...
ola_wroclaw @ 7 Mar 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1407406a swoją drogą to podpowiedźcie mi jak używać tej formy silikonowej. Wciskam do niej masę i od razu wypycham czy czekam aż stwardnieje??Wyrabiasz masę, wypychasz dokładnie foremkę i wkładasz do lodówki, tak na około pół godziny, ale nie przeszkadza jeżeli zostanie w lodówce na dłużej- któregoś razu mój dzidziuś w lodówce przenocował - wiem, wiem wyrodna matka ze mnie![]()
dziewczyny a tutaj bardzo prosty sposób na dzidziusia bez foremki, naprawdę prosty:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=34052&st=20
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.