Masy plastyczne do stylu angielskiego oraz wykrawaczki

Status
Ten wątek został zamknięty.

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Łoj, wsiąkaj Jo_anno, wsiąkaj, Ja dziś ugrzęzłam w tych filmach na dobre 5 godz. całe szczęście,że jestem na zwolnieniu lekarskim to mogłam se oglądać bez wyrzutów.
banana.gif

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Oj lepiej nie Jo_anno. Nie życzę. Na zwolnieniu jestem od czasu jak robiłam tort jednym okiem. Zaliczyłam już tydzień pobytu w szpitalu i nadal jestem na zwolnieniu. Mam już dość a wy w tym czasie takie pikne torty tworzycie.
cry_1.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
sabinal @ 9 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1000259Oj lepiej nie Jo_anno. Nie życzę. Na zwolnieniu jestem od czasu jak robiłam tort jednym okiem. Zaliczyłam już tydzień pobytu w szpitalu i nadal jestem na zwolnieniu. Mam już dość a wy w tym czasie takie pikne torty tworzycie.
cry_1.gif
Ja tak tylko z powodu braku czasu, kurcze że tez ciągle mam tak daleko do emerytury
icon_mrgreen.gif

Trzymam
daumen.gif
za szybki powrót do zdrowia i szybciutko do działania w słodkiej sferze.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
W grudniu będzie w rodzinie 18-tka. Główkuję, co by dla Oli wykombinować...chyba to będzie but/szpilka. Z formą buta powinnam sobie poradzić, gorzej będzie chyba z dopasowaniem szpilki...

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Ja też kliknęłam... i rozwiane zostały moje wątpliwości, co do obcasów
icon_smile.gif

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Dziękuję bardzo, kuruję się a na razie mam dużo wolnego czasu i mogę wam tortów szukać.
chachu już pisałam, ,ze to livia91 jest niesamowita. Zobacz co znalazłam i oczywiście z boku jeszcze parę innych:
tort but

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Może ktoś pamięta gdzie illy zamieściła swój przepis na masę. Pamiętam,że wiele osób ją chwaliło i chciałabym spróbować a nie mogę jej znaleźć.
Ja dziś znów walczyłam z masą i jak zwykle mi nie wyszło. Może teraz spróbuję masy illy.
cry_1.gif

Spes

Member
Kwi 20, 2010
349
0
0
Sabinal! Zapamiętaj....nie ma lepszego....
ILLY fondant!! Najlepsze!!
(skopiowany tekst Illy)

przepis na fondat:
9 g zelatyny mielonej
6 lyzek stolowych wody
20 g glukozy(traubenzucker-nie wiem czy dobrze przetlumaczylam, w Niemczech kupujesz traubenzucker w kartonikach)
20 ml wody
750 g cukru pudru
90 g tluszczu roslinnego(taki w kostkach, w niemczech sa kilogramowe, wyglada jak smalec-bialy)

zelatyne zalac 6 lyzkami wody i odstawic na 10 min. pozniej podgrzac ale nie gotowac. Glukoze wymieszac z reszta wody i podgrzac, ale nie gotowac. Glukoze wymieszac z zelatyna, do tego wsypac 250ng cukru pudru, wlac roztopiony tluszcz roslinny i dosypywac reszte cukru pudru, az masa bedzie sie jak plastelina ugniatac.
Mi nigdy nie trzeba cale 750 g cujru pudru ale lepiej miec w zapasie. Najlepiej dodawac farbki w proszku, jak sie doda farbke w plynie to przewaznie trzeba jeszcze domieszac cukru pudru. Masa jest swietna, latwo sie ja modeluje, wychodzi jej duuuzo, wystarczy na duzy tort.
pozdrawiam
zelatyne zalewam zimna woda, podgrzewanie-tak zeby zelatyna byla calkiem rozpuszczona, zeby pozniej nie bylo grudek w masie. Ciepla zelatyne wlewam do miski, do tego dodaje ciepla glukoze, mieszam to razem, dodaje pierwsza porcje cukru pudru, znow wszystko mieszam(drewniana lyzka to wszystko robie, ale mysle , ze mikser tez jest ok), wtedy dodaje do masy tluszcz-mieszam-i znow cukier puder, tak dlugo , az masa jest jak plastelina. Wszytko to robie w misce, ale stolnica tez moze byc.
zycze powodzenia, trzymam kciuki i mam nadzieje, ze Ci wszystko pojdzie gladko, masa jest naprawde latwa do zrobienia

Ostatnią edycję dokonał moderator:

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Spes, dziękuję bardzo. Szukałam dziś tego przepisu, ale nie pamiętałam w którym był wątku i nie mogłam znaleźć. Teraz będzie pod ręką. Jutro próbuję od nowa.
anbetung.gif

Spes

Member
Kwi 20, 2010
349
0
0
Wiesz, ja nawet nie probuje robic innej masy. Kupiłam wczesniej pianki marschmallow...ale jak widze na YOU TUBE to większe papranie jest z nimi.
Masa Illy- to jest TO!! Zobaczysz!!
icon_smile.gif

Daj znac jak zrobisz!!
Zapisz sobie ją od razu na stałe w komputerze...u mnie ma juz swoje miejsce! Nawet nie chcę innej. Illy...jestes wielka!:)
Jeszcze mam zamiar popróbowac z czekoladą i syropem kukurydzianyn... Bardzo mi sie podobaja czekoladowe róże...a są smaczniejsze niz sam cukier...

Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Potwierdzam, wg moich doświadczeń, masa illy jest rewelacyjna!!!
Co do róż z czekolady, wcale to nie takie trudne. Trzeba samemu zrobic i będzie się wiedziało czy to jest to
icon_smile.gif

Rzeczywiście, czekoladowe mają lepszy smak
icon_smile.gif

Spes

Member
Kwi 20, 2010
349
0
0
Jak tylko zrobię...to natychmiast pokażę..obiecuję.
A tu na forum jest taki owalny czekoladowy tort....Eli (z Wilna? ).Dzieło sztuki...to było pierwsze co zobaczyłam na Cincin..i dlatego tu jestem!! Pomyslałam sobie, że jeżeli TAKIE artystki tu są, to i ja leworęczny człek też się czegos od mistrzyn nauczę!!:)

iza-gr

Member
Sie 26, 2009
213
0
0
Zgodnie z obietnicą pokazuję moje zabawki
icon_smile.gif
kupione na allegro
P1020174.JPG

Załączniki

• P1020174.JPG
    P1020174.JPG
    125.1 KB · Wyświetleń: 0

Spes

Member
Kwi 20, 2010
349
0
0
Dokładnie to!! Czy wiesz do czego służą te dwie leżące na niebiekiej podkładce biale części? Brak mi wyobrazni:).

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Mam ten sam komplet i też długo się zastanawiałam do czego to ma być. Składałam je na różne sposoby, aż mój małżonek złożył je na krzyż i wyszła mu podpórka na której stawiam książkę jak lepię kwiatki. Takie się to okazało proste.
cluebat.gif

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Oj troche techniki i człowiek sie gubi. Też bym na to nie wpadła. No ale naszczeście jest twój mąż
anbetung.gif

No ale teraz z takim sprzetem to pewnie nas zaskoczysz jakimś dziełem. Czekam, czekam niecierpliwie
wink.gif

Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy