Masy plastyczne do stylu angielskiego oraz wykrawaczki

Status
Ten wątek został zamknięty.

Spes

Member
Kwi 20, 2010
349
0
0
ha, ha....to było pierwsze co pomyslałm jak próbowałam cos z tym zrobić, ale wydawało mi sie to tak banalne, że powiedziałam, że chyba do czegos "mądrzejszego":) niz podpieranie książki to mozna stosować!!
rofl.gif

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Kiedy masa mi wciąż nie wychodzi. Zagniatam - wydaje się dobra, wałkuję - jest ok. zaczynam wycinać i fiasko. Wczorajsza masa cała wylądowała w kuble bo się kruszyła. Dziś miałam próbować masę illly, ale jest tak gorąco, że zacząć się nie chce.

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
A z którego przepisu robisz? Jeśli z tego od Dorotaxx, to być może za dużo wsypujesz cukru pudru. Ostatnio jak robiłam masę cukrową, to zostawiłam nawet taką lekko klejącą się. Nie przeszkadzało to w dalszym lepieniu, ewentualnie dopiero później po oderwaniu kawałka dodawałam albo cukru pudru, albo nieco oleju. Innym powodem może być też za duży odstęp czasowy między wyrobieniem masy a jej wałkowaniem, wycinaniem itd. Może po prostu za bardzo obsycha? Można w międzyczasie włożyć do szczelnie zamkniętego woreczka foliowego, wtedy jest lepsza. Jeszcze jedna rzecz mi przychodzi do głowy - za pierwszym razem jak robiłam masę, wsypałam od razu cukier puder i się nie udało. Dopiero później zaczęłam dosypywać go stopniowo.

Jeśli to żadna z tych rzeczy, to naprawdę nie wiem, jaka może być przyczyna
icon_sad.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
popieram to, co napisała ania-magda. Dużo osób róbi najróżniejsze cudeńka z przepisu podanego przez Dototaxx, widziałam na innym forum - rewelacja. A mnie wciąż nie wychodziło
icon_sad.gif
Później doszłam dlaczego - dokładnie tak jak pisze ania-magda.
Mimo wszystko spróbuj z masą illy, zobaczysz róznicę. Przynajmniej ja jestem z niej baaardzo zadowolona
icon_smile.gif

illy - raz jeszcze
bussi.gif

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Dziękuje h-elen
icon_smile.gif

Jeśli dobrze zrozumiałam, to masz porównanie pomiędzy masą Dorotaxx a illy? A po udanym wykonaniu obu mas która jest lepsza?

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
myślę, że na długo zapomnę o innych i będę robiła z przepisu illy (zobacz na mój tort: dama w kapeluszu - właśnie z niej jest wszystko, bardzo byłam zadowolona z tego, że mogłam zrobić takie róże, jak tam widzisz. Litery też z tej samej masy). A tort ogromny. Dodam, że nie lepiłam z niej figurek. Być może gruba kulka inaczej schnie, tego nie wiem.
Wiesz, może podziel podaną porcję przez 4 albo nawet prze 6 i zrób trochę, na próbę. Jak nie wyjdzie, to nie będzie żal wyrzucić.

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Pomimo upału zdecydowałam się na zrobienie masy. Przepis Illy to marzenie. Masa zrobiła mi się plastyczna i miękka. Wyszła mi o wiele lepiej niż masa Dorotaxx. Ale, ja jak zwykle muszę mieć jakieś ale, gdy zaczęłam lepić kwiatki to płatki mi się trochę kruszyły. Spróbowałam lepić figurki. Pies i ludzik wyszły rewelacyjnie.
Powiedzcie mi proszę czym podsypujecie blat do wałkowania, mąką ziemniaczaną czy pudrem. Ja sypałam pudrem i tak myślę czy to nie za dużo cukru i przez to mi się rwało.
Dziękuję Wam bardzo za kolejne rady. Macie do mnie anielską cierpliwość. Ale ja już naprawdę niedługo dzięki Wam się naumię i będę trzaskać angliki jeden po drugim ( a co pomarzyć nie można...)
Ania-magda napisała, że zostawiła masę klejącą a ja niestety dosypywałam puderku aż przestało się kleić. I już mam jeden błąd.
dump.gif

iza-gr

Member
Sie 26, 2009
213
0
0
sabinal - dobrze, ze mnie oświeciłaś do czego to służy, bo ja stosowałam to jako linijki do wycinania
rofl.gif
wink.gif
ale ciemna masa ze mnie.
ja zwykle robie ozdoby z masy podanej przez dorotaxxx, a gdzie jest zamieszczony przepis illy?
kupiłam jeszcze takie silikonowe wzorniki do ozdabiania ciast i myślę, ze do odbijania wzorków na torcie tez się nadadzą, ale jeszcze nie próbowałam, a okazji już brakuje

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Iza-gr, wcale się nie dziwię,ja też pomysłów do zastosowania tego miałam bez liku, a każdy następny był głupszy od poprzedniego. Dopiero szanowny małżonek popatrzył, złożył to i gra.
Przepis na masę illy jest w tym w tym samym wątku tylko na poprzedniej stronie. Spes go nam tam ładnie wpisała.

Alll

Member
Paź 9, 2008
523
0
16
iza-gr @ 11 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1001055sabinal - dobrze, ze mnie oświeciłaś do czego to służy, bo ja stosowałam to jako linijki do wycinania
rofl.gif
wink.gif
ale ciemna masa ze mnie.
ja zwykle robie ozdoby z masy podanej przez dorotaxxx, a gdzie jest zamieszczony przepis illy?
kupiłam jeszcze takie silikonowe wzorniki do ozdabiania ciast i myślę, ze do odbijania wzorków na torcie tez się nadadzą, ale jeszcze nie próbowałam, a okazji już brakuje
A może masz jeszcze linka do tego sprzedawcy z allegro?
Szukałam i tych wykrawaczek jakoś nie znalazłam.

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
sabinal @ 11 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1001051Pomimo upału zdecydowałam się na zrobienie masy. Przepis Illy to marzenie. Masa zrobiła mi się plastyczna i miękka. Wyszła mi o wiele lepiej niż masa Dorotaxx. Ale, ja jak zwykle muszę mieć jakieś ale, gdy zaczęłam lepić kwiatki to płatki mi się trochę kruszyły. Spróbowałam lepić figurki. Pies i ludzik wyszły rewelacyjnie.
Powiedzcie mi proszę czym podsypujecie blat do wałkowania, mąką ziemniaczaną czy pudrem. Ja sypałam pudrem i tak myślę czy to nie za dużo cukru i przez to mi się rwało.
Dziękuję Wam bardzo za kolejne rady. Macie do mnie anielską cierpliwość. Ale ja już naprawdę niedługo dzięki Wam się naumię i będę trzaskać angliki jeden po drugim ( a co pomarzyć nie można...)
Ania-magda napisała, że zostawiła masę klejącą a ja niestety dosypywałam puderku aż przestało się kleić. I już mam jeden błąd.
dump.gif
A może spróbuj posmarować blat olejem, ja tak robie tylko nie używam tej masy ale mysle że możesz spróbować.
A sypią różnie pudrem, mąką ziemniacz. , kukurydzianą widziałam na youtubie.

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Alll, bardzo proszę oto link:
Prosto z formy
Bardzo solidny i szybko wysyła zamówione rzeczy
Dziękuję za wszystkie rady. Jutro znów nowa próba z masą. Już na pewno illy, ale zastosuję jeszcze wasze rady.
anbetung.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Po moich eksperymentach stwierdziłam, że należy dokładnie przesiać cukier puder, poniewaz zdarzaja się wnim całe kryształy. Kiedy któregoś razu nie przesiałam cukru masa była inna w obróbce, gorsza. Moze to także zalezy od producenta cukru. Wazne tez aby nie dodawać od razu całej ilosci cukru podanej w przepisie. Czasami zdarza mi się że konsystencja jest juz dobra a odrobina cukru mi zostaje, innym razem troszeczkę za mało
gruebel_2.gif

Blat i walek smaruje plantą, wałkuje sie bardzo dobrze.

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Jutro spróbuję z tym tłuszczykiem na blacie. Dziś masa pochłonęła mi cały dokładnie odważony cukier i później też podsypywałam blat cukrem. Dlatego wydawało mi się, że od tego cukru masa przestała być plastyczna i zaczęła być zbyt krucha.
dontknow.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Ja, wolę podsypać mąka ziemniaczaną. Jak masa wchłonie zbyt dużo pudru szybciej wysycha i pęka. Taki błąd robiłam z masą Dorotaxx.

iza-gr

Member
Sie 26, 2009
213
0
0
To ja jeszcze podpowiem, że gdy masa zrobi się za sucha (przez przypadek oczywiście) to należy dolać odrobinę stopionej planty, przynajmniej działa to w przypadku masy Dorotaxxx, bo tylko taką stosowałam.

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
A ten filmik
icon_eek.gif
KLIK Normalnie czary! Wszystkiego jak prawdziwe, a tort, choć cały w kremie, jest gładziutki. Tylko zastanawia mnie, z czego robią te róże - coś za delikatny ten krem, jak na zwykły buttercream
gruebel_2.gif

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Chantiily to krem z bitej śmietany z wanilią i cukrem. Ale to musi być słodkie, tyle śmietany.
mniam.gif

Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy