Pandoro di Verona

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,198
2,749
113
Maryno, zawsze możesz zamówić takie. Chyba gdzieś, któraś z "włoszek" (Linn?, Asika?) pisała, że tej firmy najlepsze.
icon_mrgreen.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Maryna @ 29 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=796809To moje było maślane bardzo. Zięć twierdzi, że powinno być lżejsze. U mnie na dnie formy zebrało sie masło, tłustawe było dość mocno. I nie chciało mi sie wyrabiać, kleiło sie do rąk a bałam sie wyrabiać w KA. Trzymałam sie ściśle przepisu, mąki i tak mi weszło troche więcej.
Mnie to ciasto wychodzi zawsze leciutkie jak puszek. Ma zdecydowanie najlżejszą strukturę ze wszystkich drożdżowych ciast, które piekłam.
Staram się nie dodawać więcej mąki. Ciasto na początku się nieco klei jak każde drożdżowe, ale po kilku minutach wyrabiania robi się gładkie i elastyczne. Osobiście lubię wyrabiać je ręcznie, ale chyba można do tego użyć miksera. Piszę "chyba", bo nigdy tego sama nie próbowałam.


Maryna @ 29 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=796860Chyba masło było za twarde i w trakcie składania w kopertę a potem wałkowania nie wchłonęło sie dostatecznie.
I ja tak sądzę.
Może za delikatnie go wałkowałaś i zostało w zbyt grubych warstwach?
Nie dało się rady wchłonąć i spłynęło na dno foremki....
gruebel_2.gif

Szkoda, że Ci nie wyszło.
icon_sad.gif

Mam nadzieję, że Cię to nie zniechęci do następnej próby.
Mnie w każdym bądź razie zachęciłaś do pieczenia.
Idę nastawiać starter.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Dziś piekłam z przygodami, więc do końca nie byłam pewna, co mi z tego wyjdzie.
Otóż przez pomyłkę w II etapie dodałam dwa razy jajka .
icon_biggrin.gif
rofl.gif

Zorientowałam się bardzo szybko, bo masa była zbyt luźna, więc chcąc nie chcąc musiałam dosypać mąki.
Na szczęście ciasto okazało się odporne na moje roztargnienie i pięknie urosło.
Nie mogłam się doczekać momentu, aż na tyle wystygnie, by je rozkroić.
Wyszło cudownie! Jest chyba jeszcze bardziej puszyste niż poprzednio.
Najlepszy to dowód na to, by się go nie bać i podchodzić do niego bez nabożeństwa.
icon_wink.gif

Najważniejsze moim zdaniem jest wałkowanie z masłem. Dziś się do tego solidnie przyłożyłam, starając się je jak najdokładniej rozprowadzić, ale dzięki temu w przekroju miało mnóstwo cieniutkich maślanych warstw jak ciasto francuskie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Joanno, ale ja nie uważam, że mi nie wyszło. Wyszło, zakalca nie miało, smaczne było bardzo i ładne.
Ja juz tak mam, że podczas pieczenia po raz pierwszy z danego przepisu trzymam sie bardzo dokładnie podanych składników i sposobu wykonania i sama musze sie przekonać, jak wychodzi.
Zrobię na pewno jeszcze nie raz, mam dla kogo i wiem, co zrobiłam źle.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,198
2,749
113
I mnie perypetie Maryny zachęciły do zmierzenia się z tą babą.
icon_wink.gif

Wyrabiałam mikserem (robiłam z 1/2 porcji)
DSC02651.JPG

Potem okazało się, że nie mam odpowiednio dużej formy babkowej. Włożyłam więc go do tej, w której piekę chleby. Tu już wyrośnięte. Jest trochę nierówne, bo najpierw wsadziłam go do tej za małej i wyciągałam z niej.
icon_mrgreen.gif

DSC02653.JPG

Tak wyszło
DSC02656.JPG DSC026572.JPG

DSC02661.JPG

Moje jest bardzo lekkie i nie tłuste. Powiem szczerze, że jak się upiekło i wyjęłam z foremki to byłam bardzo zdziwiona, że to ciasto prawie nic nie waży. Smaczne (ja nie przepadam za ciastem drożdżowym), ale jak dla mnie przygotowanie zabiera za dużo czasu. Żeby je upiec trzeba poświęcić wolny dzień albo nie pracować.
 

Załączniki

  • DSC02651.JPG
    DSC02651.JPG
    43.4 KB · Wyświetleń: 4
  • DSC02653.JPG
    DSC02653.JPG
    46.4 KB · Wyświetleń: 4
  • DSC02656.JPG
    DSC02656.JPG
    52.6 KB · Wyświetleń: 4
  • DSC02661.JPG
    DSC02661.JPG
    57.4 KB · Wyświetleń: 4
  • DSC026572.JPG
    DSC026572.JPG
    63.8 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
No nie... Muszę zrobic jeszcze raz! Kupie inne masło, bo to osełkowe jest twarde chociaż cały dzień stoi poza lodówką.
Hazo, gratuluję, piekne Ci wyszło.
Nawet planowałam zrobić na sobotę dla miłych gości, ale tyle czasu niestety nie mam. Popełnię zwykłą drożdżówkę, w tym mam większą wprawę
icon_mrgreen.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Hazo, piękne ciasto i świetna forma.
Mnie też zawsze zdumiewa, jak bardzo jest leciutkie. Po prostu puszek- okruszek.
Powiem Wam, że mnie nie wydaje się szczególnie pracochłonne.
Fakt, trzeba do niego co jakiś czas zaglądnąć, ale zwykle tylko na kilka minut.
W międzyczasie można robić coś innnego.
Zawsze piekę go w wolnym od pracy dniu, kiedy i tak mam zaplanowane jakieś inne domowo - kuchenne zajęcia.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Hazo, a w jakiej foremce (przybliżone wymiary) piekłaś z tej połowy porcji? Bo zachęcają mnie Twoje zdjęcia bardzo
lecker.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,198
2,749
113
Cieszę się, że Wam się podoba.

Joanna @ 2 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=798115Powiem Wam, że mnie nie wydaje się szczególnie pracochłonne.
Fakt, trzeba do niego co jakiś czas zaglądnąć, ale zwykle tylko na kilka minut.
W międzyczasie można robić coś innnego.
Ale w domu trzeba być.
icon_wink.gif


Lud_ @ 2 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=798132Hazo, a w jakiej foremce (przybliżone wymiary) piekłaś z tej połowy porcji?
Piekłam w takiej formie.
 

tamanu

Member
Cze 9, 2008
11
0
0
Piekłam to ciasto parę dni temu w dwóch foremkach, precyzyjniej:) w foremce i w garnku. Trochę wypłynęło mi masło i nadymiło się nieźle ale Pandoro wyszło całkiem niezłe. Na drugi raz muszę pamiętać aby dobrze "wwałkować" masło:) Dołączam zdjęcie ciasta z garnka. Aha, kolor naturalny - dodałam kurkumy.
 

Załączniki

  • babka.jpg
    babka.jpg
    394.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kajtek

Member
Gru 8, 2008
498
0
16
Może głupie pytanie ale jak nastawiacie piekarnik przy pieczeniu drożdżowego??
Sam dół? czy góra dół? a może tak jak ja tylko termoobieg?
gruebel_2.gif

Przepraszam za zaśmiecanie ale mam nowy piec i jak narazie tylko termoobieg w ruchu
dump.gif

Nawet niewiem czy grzałki działają
rofl.gif
dump.gif
gruebel_2.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Bardzo rzadko używam przy pieczeniu ciast termoobiegu - jedynie wtedy, gdy chcę jakieś ciasto zrumienić.
Drożdżowe piekę w opcji górna i dolna grzałka.
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Tyle pochwał przeczytałam na temat tego ciasta, że wczoraj też się na nie skusiłam. Trochę późno zaczęłam i ciasto wylądowało w piekarniku dopiero w nocy, ale naprawdę warte jest tych kilku nieprzespanych godzin. To najlepsza drożdżowa baba jaką jadłam kiedykolwiek. Zdecydowanie do powtórki! Polecam!
Joanno, dzięki za przepis.
bussi.gif


Ze składników podanych w przepisie wyszły mi dwie baby. Formy były z kominkiem i miały wymiary: średnica 24 cm, wysokość 11 cm/ średnica 23 cm, wysokość 10 cm. Na zdjęciu jest ta większa.

DSC_0494.JPG
 

Załączniki

  • DSC_0494.JPG
    DSC_0494.JPG
    236.3 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Przez ten zapach to ja nie mogłam zasnąć! Marzyło mi się rozkroić ją jeszcze ciepłą, ale się powstrzymałam.
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy