Pani Walewska/Pychotka

Kata-73

Member
Cze 11, 2007
92
0
0
To ciasto zrobiło w moim domu furorę.
icon_mrgreen.gif
Zamierzam powtórzyć je na święta.
Pytanie do Beaty - czy mogę upiec placki jednego dnia i przełożyć je masą dopiero dzień później?
gruebel_2.gif

Czasowo się nie wyrabiam...
icon_sad.gif
A wszystkie moje wypieki (baby drożdżowe i sernik na zimno) powinny być zrobione w sobotę.
I tak sobie pomyślałam, że placki upiekę jutro a masę zrobię w sobotę...
Można tak bez uszczerbku dla ciasta?

Acha, masę do Pani Walewskiej robilam z przepisu Dziuni na "przepyszną masę do napoleonki,tarty,babeczek"

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Przepraszam że odpisuję za Beatkę chociaż do niej kierowane pytanie, ale placki możesz piec z powodzeniem dzisja bez uszczerbku dla ciasta
icon_wink.gif

One kruchę są wiec to żadem probelm.
Tylko w jakieś suche miejsce schowaj.

Kata-73

Member
Cze 11, 2007
92
0
0
Tak wygląda Pani Walewska, którą zrobiłam na święta. Moje modyfikacje - masę zrobiłam z przepisu Dziuni, a ciasta nie posypywałam rodzynkami (poprzednio się spaliły).
Następnym razem do masy i bezy dam mniej cukru. Troche było za słodko jak na mój gust.

P3225425a.jpg

Załączniki

• P3225425a.jpg
    P3225425a.jpg
    111.8 KB · Wyświetleń: 0

zunia

Member
Cze 11, 2008
115
0
0
To ciasto jest po prostu rewelacyjne, ja dałam krem typowy do karpatki, niebo w gębie.

Załączniki

• magda_292.jpg
    magda_292.jpg
    133.4 KB · Wyświetleń: 0

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
Mam pytanie -robiłam kiedyś to ciasto i wyszło mi twardawe.Teraz planuję powtórkę-czy maka to krupczatka i czy blenderem da się zrobić?

mcdulka

Member
Lis 1, 2007
219
0
0
bietka @ 25 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=827723Mam pytanie -robiłam kiedyś to ciasto i wyszło mi twardawe.Teraz planuję powtórkę-czy maka to krupczatka i czy blenderem da się zrobić?
ja daję zwykłą mąke tortową i masło. Jeśli nie jesteś wege zamiast części masła możesz dać 50g smalcu- ponoć jeszcze lepsze:).

ja osobiscie do Pychotki robie ten krem: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27290 i dodatkowo dodaje do niego posiekane orzechy, posiekaną czekoladę i pokrojoną galaretkę- PYSZNOŚĆI!
icon_smile.gif

Menuszka

Member
Mar 13, 2009
41
0
0
A ja mogę na razie tylko poczytać, popatrzeć, i dać upust emocjom; bo: karmię piersią czwarty miesiąc i ciągle nie mogę mleka, śmietany i orzechów
icon_rolleyes.gif

Ale przeczytam ze sto razy, nauczę się na pamięć na zapas
icon_lol.gif

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,897
6
38
Ze względu na oszczędność czasu można upiec na termoobiegu 2 placki jednocześnie? Nie utracą swoich walorów?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewa1203

Member
Gru 13, 2008
181
0
0
skusiłam się (a obiecałam ze po swietach min.miesiac wolnego od pichcenia ciast)... naprawde zasluguje na okreslenie pychotka... u mnie nie za slodkie (robilam troszke inny krem niż podany w przepisie, bo boje sie ucierania budyniu z margaryna) a do bezy dodalam kosos... super dobre i sie ladnie prezentuje.. do powtorki...Dzieki autorce tematu za przepis :*

p.s. piszac jako amatorka pieczenia uczaca sie na bledach moge pwoiedziec kazdemu kto tez zaczyna piec ze to ciasto nei ma prawa sie nie udac :D nawet mi wyszlo!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

lusiem

Member
Maj 22, 2009
5
0
0
ja znam to ciasto jako pychotka. i chyba tylko tak można powiedzieć po zjedzeniu tego ciasta.polecam wszystkim, którzy jeszcze się zastanawiają czy piec...

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
mialam dylemat co upiec... teraz juz go nie mam.
milo bedzie wrocic do tego ciasta.

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
siedzi w piecu, zapomniałam co prawda dodać mąkę do białek, ale cóż, trudno... zobaczymy co wyjdzie

dorkie

Member
Cze 13, 2010
34
0
0
a mnie coś kurcze nie wyszło
icon_sad.gif

ogólnie ciasto w smaku dobre,
ale placki wyszły mi jakieś twarde, zbite,
troche mnie to zdziwiło, bo już nie raz piekłam
inne ciasta kruche i wszystko było ok,
zamiast margaryny dałam masło, ale to raczej nie miało wpływu,
może kiedyś zrobie jeszcze raz, bo trudno się oprzeć,
kiedy tyle pozytywnych komentarzy i zachwytów

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
Wasze ciasta wyglądają bardzo apetycznie , wiec warto je wyprubowac . Niestety mam mały problem : zawsze ale to zawsze krem budyniowy oważa mi się .
Wyczytałam w Waszych postach że budyń można połączyć z nie utartą margaryną i dopiero wtedy oba składniki ucierać na puch ( o ile dobrze zrozumiałam ?)
Może tym sposobem krem mi się uda . Jak długo piecze się jeden placek ?
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy