Pierniczki wg Bakerlady

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
moje są twarde okrutnie.
nie wałkaowałam b. cienko ale nie też jakoś grubo.
i moje sa na maśle i na Palmie.

icon_sad.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,193
2,746
113
CYTATi pieczemy około 10 -12 minut w 190 stopniach - nie za długo, tylko do momentu aż urosną i nabiorą złotej barwy
Olcieek, podejrzewam, że je przepiekłaś. Te pierniki są miękkie od razu.
Ja wałkowałam na około 0,5 cm.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,193
2,746
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
rozumiem że z tymi skórkami tak się właśnie robi.. ?
tylko mi powiedz może jak dokładniej to zrobić. Bo jak będzie szczelne pudełko to chyba mi zgnije ta skórka ?
gruebel_2.gif
coś mi się wydaje że kiedyś było coś o wkładaniu chleba ? ale mogę się mylić.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
olcieek @ 13 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=789405rozumiem że z tymi skórkami tak się właśnie robi.. ?
tylko mi powiedz może jak dokładniej to zrobić. Bo jak będzie szczelne pudełko to chyba mi zgnije ta skórka ?
gruebel_2.gif
coś mi się wydaje że kiedyś było coś o wkładaniu chleba ? ale mogę się mylić.
Z chlebem to ja nie wiem... ale skórki kiedyś wkładałam ( i jeszcze wkładałam skórki z pomarańczy) pierniki mi nie zgniły ale często zaglądałam do nich, mieszałam ... a pierniki zmiękły tylko te które były bardzo blisko skórek
icon_rolleyes.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Hazo, cudne są. Te zdjęcia to najlepsza reklama dla przepisu!
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Dzisiaj z reszty tego ciasta upiekłam pierniczki, część z bakaliami, ale nie są takie ładne ja Siostry, bo niczym nie smarowane i takie matowe wyszły.
Pozostałe bez niczego lub nadziewane. ( nadziewanych najwięcej mam-jabłka, bałwanki i miśki w czekoladzie) Tu dowód, że nadziewane-nadgryzione jabłko
icon_wink.gif


pierniki_016.jpg

pierniki_002.jpg

pierniki_003.jpg
 

Załączniki

  • pierniki_016.jpg
    pierniki_016.jpg
    100.1 KB · Wyświetleń: 5
  • pierniki_002.jpg
    pierniki_002.jpg
    98.3 KB · Wyświetleń: 5
  • pierniki_003.jpg
    pierniki_003.jpg
    103 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
pyszne są i bardzo pierne, mimo że nie dodałam wszystkich dodatkowych przypraw, myśle że ten przepis zostanie ze mną na dłużej
icon_mrgreen.gif

pierniczki.jpg
 

Załączniki

  • pierniczki.jpg
    pierniczki.jpg
    39.9 KB · Wyświetleń: 5

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Siostro
lecker.gif
 

dorota_s1

Member
Mar 13, 2007
890
0
16
U mnie jednak krajanka, bardzo wysoka wyszła, upiekłam dwa cienko rozwałkowane placki wielkości blachy, które ładnie wyrosły. Kolor cudny, bardzo aromatyczna i pyszna
po złożeniu
_wi___8482_ta_748.JPG

i polane czekoladą
_wi___8482_ta_755.JPG
 

Załączniki

  • _wi___8482_ta_748.JPG
    _wi___8482_ta_748.JPG
    71.4 KB · Wyświetleń: 5
  • _wi___8482_ta_755.JPG
    _wi___8482_ta_755.JPG
    47 KB · Wyświetleń: 5
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy