Olcieek, podejrzewam, że je przepiekłaś. Te pierniki są miękkie od razu.
Ja wałkowałam na około 0,5 cm.
olcieek @ 12 Dec 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=789162a z kamieniami co mam zrobić ?Moje pierniczki były wyjmowane z piekarnika całkiem miękkie, tylko lekko obsuszone na wierzchu. Po wyjęciu od razu przekładałam szeroką łopatką na kratkę lub na chwilę na drewnianą deskę, a potem na kratkę.
olcieek @ 13 Dec 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=789405rozumiem że z tymi skórkami tak się właśnie robi.. ?
tylko mi powiedz może jak dokładniej to zrobić. Bo jak będzie szczelne pudełko to chyba mi zgnije ta skórka ?coś mi się wydaje że kiedyś było coś o wkładaniu chleba ? ale mogę się mylić.
Z chlebem to ja nie wiem... ale skórki kiedyś wkładałam ( i jeszcze wkładałam skórki z pomarańczy) pierniki mi nie zgniły ale często zaglądałam do nich, mieszałam ... a pierniki zmiękły tylko te które były bardzo blisko skórek![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.