Piernik świąteczny

ka_thy

Member
Kwi 13, 2006
372
1
0
O matko
icon_exclaim.gif
Zupełnie zapomniałam o tym pierniku
icon_exclaim.gif
Jak to dobrze, że trafiłam na wątek
icon_smile.gif
A na jutro zaplanowałam pieczenie pierników, więc w samą porę
icon_smile.gif

ania29247

Member
Mar 24, 2010
39
0
0
A ja jeszcze raz odnośnie przyprawy korzennej. Ile jej dajecie? Myślę , że 1 łyżeczka na 0,5 kg. mąki to wręcz barbarzyństwo dla piernika, może chociaż 1 łyżka?
icon_smile.gif
Proszę o szybkie rady, jutro pojutrze muszę go upiec
icon_smile.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Wszystko zależy od tego jaką przyprawę dajesz i jak bardzo jest ona aromatyczna - jesli taka ze sklepu (może jeszcze z mąką w składzie) to można sypać więcej, zwłaszcza jeśli się lubi bardzo intensywny korzenny zapach - ja akurat nie przepadam, delikatne korzenne nuty w zupełności nam w tym pierniku wystarczają
icon_smile.gif

ania29247

Member
Mar 24, 2010
39
0
0
Dzięki Cinko za szybką odpowiedź, jesteś jak cukiernicze pogotowie- zawsze odpisujesz mi na czas, dziękuję
icon_smile.gif
Mam domową przyprawę i kupną Kotanyi, najlepszą bez wspomnianych ulepszaczy typu mąką. Pomyślę, którą dodać, ale chyba zaryzykuję i dam choć 2 łyżeczki. Buziaki

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
Właśnie wyjęłam z piekarnika, urósł dokładnie drugie tyle nad foremką, oczywiście, że kawałek odkroiłam i gorący pożeram, niebo w gębie, to co będzie za 3 tygodnie?
icon_mrgreen.gif

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
Za 3 tygodnie będzie NIEBO W GĘBIE ;)

Fajnie, że się na niego kusicie. Ja w ubiegłym roku odpuściłam i w Święta bardzo żałowałam, i postanowiłam, że nigdy więcej, bo Święta bez niego takie... mniej smaczne ;)
W tym roku upiekłam dwa
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

soap_bubble

Member
Maj 14, 2008
46
0
0
Mój też się już piecze, tzn. pierwsza partia, druga jest w fazie studzenia miodu
lecker.gif

Zapomniałam kupić kakao
dump.gif
, dałam prawdziwą czekoladę pitną w proszku... Ciekawe, co z tego będzie...
Do ciasta wmieszałam też drobniutko posiekane orzechy.

katka323

Member
Cze 7, 2011
253
0
0
Trochę sie martwię, czy wszystko z moim piernikiem w porządku, bo wszystkie piszecie, ze po upieczeniu jest twardy, a mój jest taki sprezysty, skorka sztywna, ale boki lekko elastyczne... Nie dopiekl sie? Patyczek był suchy...

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
On twardnieje po ostygnięciu, myślę że dziś potwierdzisz moje słowa.

gosia_w

Member
Gru 6, 2009
10
0
0
Ja daję 2 czubate łyżki przyprawy piernikowj (takiej bez mąki) i moim zdaniem to nie jest za dużo.
U mnie upieczony w środę.

soap_bubble

Member
Maj 14, 2008
46
0
0
A przełożony i przyozdobiony?
lecker.gif

Moj będzie pojony po raz drugi w środę. Pierwszy raz poiłam wódką z rumem, tym razem będzie tylko rum.
Polewa czekoladowa, z żelatyną, taka jaką tak tu zachwalacie
icon_smile.gif

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
soap_bubble @ 16 Dec 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1489356A przełożony i przyozdobiony?
lecker.gif

Moj będzie pojony po raz drugi w środę. Pierwszy raz poiłam wódką z rumem, tym razem będzie tylko rum.
Polewa czekoladowa, z żelatyną, taka jaką tak tu zachwalacie
icon_smile.gif
Przekładać i stroić polewą Cinki będę w kolejną niedzielę, za każdym razem próbuję kawałeczek piernika
icon_redface.gif
i utwierdzam się w przekonaniu, że warto było upiec ten właśnie
lecker.gif

malwiśka

Member
Kwi 21, 2013
61
0
0
Zachęcona pochwałami zrobiłam ten piernik. Piekłam wg przepisu, w 200 st. i mi się przypalił z każdej strony
icon_mrgreen.gif
odciełam zwęglone częsci, ale czuję, że tak trochę czuć smak węgla jak go próbowałam
gruebel_2.gif
dziś go przełożyłam po raz drugi. Kolejnym razem zmniejszę temperaturę pieczenia, mam nadzieję, że to pomoże.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy