Piernik świąteczny

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
ewalukas @ 5 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=406495Nie wiem czy coś może się mu stać
gruebel_2.gif
Na wszelki wypadek bym przepakowala
icon_rolleyes.gif
Ale z drugiej strony czy ja wiem
gruebel_2.gif


Nie wiem
zahnlos.gif
Ja bym tę smakowitość w alufolii włożyła w reklamówkę jednorazową i już
icon_smile.gif


Pimpku, też przygotowałam dwie blaszki
icon_smile.gif
tyle, że ja matematyk od siedmiu boleści, wyliczyłam, że jedna ma keksówka to za mało i jak już przygotowałam blaszki, pomyślałam MOCNIEJ i... jedna mi się ostała pusta
icon_smile.gif
Z moim myśleniem było ciężko w związku z czym nic więcej nie upiekłam...

Kasiak, ciasto wyrabiałam mikserem, a rodzynek nie moczyłam, choć się nad tym zastanawiałam...

Moje ciasto było również bardzo gęste.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
jaka
daumen.gif

i ja też bym tak zrobiła jednak
icon_rolleyes.gif
 

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
Moja blaszka już nie jest pusta
fiesgrins.gif
zrobiłam piernik Syso z połowy porcji. I oba w reklamówkach czekają na blacie co z nimi sie dalej stanie... właśnie nie wiem gdzie je dać... czy one mogą sobie leżakować na balkonie?
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Ja trzymam w kuchnia na parepecie
icon_lol.gif
 

Nutka

Member
Wrz 25, 2005
815
0
0
a ja w malutkim pokoiku na parapecie. Mam tam rozszczelnione okno, jest trochę chłodniej niż w kuchni. W sumie to nie wiem czy temp. ma coś do "gadania"
icon_razz.gif
 

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Siedzi w piekarniku. Ciasto przepyszne
icon_lol.gif
dodałam jeszcze orzechy
icon_lol.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
banana.gif
banana.gif
banana.gif
 

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
tak mi się spodobał ten przepis ze wczoraj zrobiłam kolejny..
icon_redface.gif
tym razem z morelą sliwka i zurawiną!
lecker.gif


JA CHCE SWiETA!

[SIZE=36pt]DZIĘKUJE ZA PRZEPIS![/SIZE]
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Oj Małogoś
icon_redface.gif
przepis jak przepis
icon_rolleyes.gif
a że fajowy to już nie moja zasługa
icon_mrgreen.gif

W tym roku robiłam ze śliwką, rodzynkami i skórką kandyzowaną bo mi zostawała
lecker.gif
 

kasiak73

Member
Lut 15, 2005
2,590
0
0
Mój dzisiaj upieczony zawiniety w folie aluminiową i włożony do reklamowki myśle ża tak może być
Wyniesiony do chłodnego miejsca
Piekł sie godzinke ładnie wyrósł
Teraz czekam tydzień
icon_razz.gif
 

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
kasiak73 @ 6 Dec 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=407839Mój dzisiaj upieczony zawiniety w folie aluminiową i włożony do reklamowki myśle ża tak może być
Wyniesiony do chłodnego miejsca
Piekł sie godzinke ładnie wyrósł
Teraz czekam tydzień
icon_razz.gif
To tak jak ja
icon_lol.gif
icon_lol.gif


Mój też ładnie wyrósł i ślicznie pachnie, mam nadzieję, że za te niecale trzy tygodnie, będzie tak samo smakował
icon_lol.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Alicjanka nie tak samo
icon_rolleyes.gif

Lepiej
icon_mrgreen.gif
o niebo lepiej
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
paula on mięknie stopniowo, w tej chwili jeden już jest bardziej miękki od drugiego
icon_rolleyes.gif

Ten piernik nie będzie puszysty i mięciutki nawet po tych 3 tygodniach, ale też nie będzie twardy jak kamień
icon_mrgreen.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Paulinko fotki będą po 3 tyg
icon_mrgreen.gif

Ja wczoraj nasączałam swoje pierniki
icon_rolleyes.gif
Powiem Wam, że dla tych co nie mają silnej woli to nie lada wyczyn
icon_wink.gif
Zapach powala z nóg jak się piernik rozwinie
icon_rolleyes.gif
 

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
Ja swoje dwa bede nasączać dopiero w niedziele
icon_lol.gif
Pierwszy raz robie to ciasto dlatego ma proźbe. Czy moze ktos mi opisac jak go nasaczyć? Ile ma byc tej wódki i kawy? Może ktos udzieli mi praktycznej rady?
dziękuje
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
Malgosiu, wg tego co pisze Ewa - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalewasz 50 ml wody do tego 30 ml wódki.
Tyle wiem z przepisu i dyskusji o nim...

Chętnie poczekam na potwierdzenie Ewy, bo mój piernik dziś będę nasączać. Ewuś, napisz jeszcze jak to dokładnie robisz - nakłuwasz wykałaczką, ale jak to praktycznie "wygląda"? Czy ten piernik jest bardzo mokry? Czy zawijasz go po wchłonięciu? Czy zawijasz go w ten sam zestaw, tzn. foliowy? Radź nam szybko!
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy