PIERNIKI

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
Zarobione z 3 kg mąki... i wyniesione do piwnicy
icon_smile.gif

Tym, którzy planują pierniczkowe prezenty i nie tylko ;) polecam śśśliczne puszki z Lidla
icon_smile.gif
Wczoraj kupiłam a są w trzech rozmiarach.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
H_elen puszki faktycznie śliczne. Kupiłam komplet okrągłych i jeden prostokątnych. Ja już też zagniotłam, ale tylko z jednej porcji.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
sabinal @ 14 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1048549H_elen puszki faktycznie śliczne. Kupiłam komplet okrągłych i jeden prostokątnych. Ja już też zagniotłam, ale tylko z jednej porcji.
Jak dla domu
icon_wink.gif
i na rozdanie, to za mało
icon_smile.gif
. Im dłużej poleżą tym pyszniejsze
icon_smile.gif
Oczywiście mowa o pierniczkach
icon_smile.gif

Puszki po leżakowaniu są takie same
rofl.gif

Powiem tak, ogarnęła mnie głupawka... Najpierw stłukłam szklany butel w którym była nastawiona nalewka z róży, mało nie płakałam. Płyn się nie rozlał więc odzyskałam ale szkoda było mi pięknego zielonego pojemnika, który w moim domu był od zawsze... Mąż pojechał do województwa blisko 30 km i kupił dwa... takie przeciętne. A teraz wraca mi dobry nastrój.

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
H_elen, wiem, że to mało, ale tak mnie kuszą pierniki w/g. Bakerlady. Chyba jeszcze je zagniotę w tym tygodniu. Muszę tylko kupić szybko składniki do przyprawy bo gotowiec Kotanyi mi się już skończył a innych nie chcę bo Cinki pisały, że to nie udane podróby z mąką.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
sabinal @ 14 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1048679H_elen, wiem, że to mało, ale tak mnie kuszą pierniki w/g. Bakerlady. Chyba jeszcze je zagniotę w tym tygodniu. Muszę tylko kupić szybko składniki do przyprawy bo gotowiec Kotanyi mi się już skończył a innych nie chcę bo Cinki pisały, że to nie udane podróby z mąką.
co do przyprawy -racja, Kotanyi najlepsze bo bez wypełniaczy.
co do pierniczków - wg Bakerlady też dwie porcje w piwnicy
icon_smile.gif
, a co , jak obdzielać to wszystkich
rofl.gif

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,220
1,748
113
Moj sposob na miekkie pierniki: do puszki z piernikami wkladam swieze skorki od cytrusow ( mandarynki, pomarancze, grejpfruty). I juz. Skorki schną niemal blyskawicznie, a pierniczki miekna
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,955
6,373
113
Ciasto w lodówce. Tym razem trzysta gramów mąki pszennej zastąpiłam żytnią chlebową.
Poza tym bez zmian.

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,307
383
83

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
U mnie wszystko daleko w polu,miałam trochę zawirowań w życiu i powoli wszystko wraca do normy.
Myślę ze w ciągu tygodnia zrobię ciasto.

Cafe_time

Member
Lip 6, 2010
40
0
0
Przeczytałam cały wątek i zdecydowałam- piekę te- moja terma jest tym większa, że to moje pierwsze pierniczki w życiu...aż wstyd się przyznać- ale lepiej późno niż później...czy jakoś tak
gruebel_2.gif
;)

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,955
6,373
113
Cafe_time, nie bój się. To łatwy przepis, a pierniczki wychodzą bardzo smaczne.

Dziś upiekłam swoje. Na razie zapakowałam do puszek; dekorować będę tydzień przed świętami.

Cafe_time

Member
Lip 6, 2010
40
0
0
bardzo, ale to bardzo dziękuję za ten przepis- po czterech dniach leżakowania w lodówce zrobiłam pierniczki, tak jak piszecie- ciasto jest obłędne- nie potrzeba nawet mąki przy wałkowaniu. Pierniczków wyszła cała...siata- bo wstyd się przyznać, ale zaszalałam w tym roku
dump.gif
- a że to mój pierwszy rok pieczenia pierniczków, to musiałam wypróbować kilka...całe trzy przepisy plus ten. No to teraz ozdabiamy... Myślicie, że mogę przechowywać pierniczki w garnku, szczelnie owiniętym folią?
gruebel_2.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
jak najbardziej można , na dół tylko dałabym papier do pieczenia , tak wyścieliła , ja tez tak przed ozdabianiem je czasami trzymam , bo w garnek wchodzi cała porcja ,a w puszki to po jednej blasze

p.s też mam je już upieczone tylko jeszcze udekoruje , to pokażę

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
ja je uwielbiam , bo pięknie trzymają kształt( nie wiem tylko czemu co 10 troszkę ma taka popękana powierzchnie ,ale podejrzewam ,że to przez to ,że od razu wałkowałam , bo później wyrobiłam jeszcze raz ciasto i problem ustał, ale te co już ustroiłam są właśnie z tej partii od razu wałkowanej )

korzen_288.jpg

korzen_290.jpg

Załączniki

• korzen_288.jpg
    korzen_288.jpg
    205.7 KB · Wyświetleń: 5
  • korzen_290.jpg
    korzen_290.jpg
    208.5 KB · Wyświetleń: 5

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Maraa jakiego papieru używasz do rożka, którym dekorujesz psierniki i jaka jest technika składania. Zrobiłam ostatnio rożek z papieru do pieczenia, ale się rozjechał
icon_sad.gif
.

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Margot litości nie masz,nie masz
cry_1.gif

staram się jak mogę, żeby się nie zarazić foremkowym szaleństwem ale jak widzę te Twoje jajniki,janiołki ,ciuchcie ,sanki ,gwiazdki i inne cudeńka to mję żal tyłek ściska
icon_lol.gif

Viki-nka ja nie Maara ale mam pytanie-czy musisz używać papieru?
ja z powodzeniem używam metody Margot czyli woreczkow do mrożonek którym ucinam tyci, tyciulko końcówki rogów.i masy nakładam jak Margot radzi: po 1-2 łyżeczki ,a wtedy nie pękają.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy