PIERNIKI

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0
Mam balkon. Ale nie wiedziałam jak to jest z przymrozkami, a nie chciałam, żeby mi zamarzało i odmarzało, więc wrzuciłam do lodówki
gruebel_2.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,952
6,369
113
Melduję, że pierniki upieczone.
Zastanawiam się, czy nie nastawić drugiej porcji ciasta....
icon_wink.gif

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Ja wczoraj skończyłam z pierwszą partią ciasta i drugie ciasto dojrzewa na balkonie
icon_biggrin.gif

Z pierwszej porcji niewiele zostało,a jeszcze nie były lukrowane.

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,322
906
113
Moje doswiadczenia z piernikami nie sa zbyt bogate, wyprobowalam jakies 6 przepisow, ale Twoj zdecydowanie wysuwa sie na prowadzenie. Pierniczki wyszly pyszne, ciasto idealne do wykrawania. Musialam schowac puszki gleboko do szafy, bo moi chlopcy ciagle po nie siegali. W przyszlym roku tez na pewno sie pojawia na naszym stole.

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
Pierniczki wyszly na sto dwa lepsze niz w zeszlym roku!
Zrobilam je mojej siostrze jak bylam w Arizonie jakos udalo mi sie przeszmuglowac ciasto ha ha.
Wszyscy je uwielbiaja i otrzywiscie musiala schowac puszke zeby zostalo cos na swieta.

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,307
383
83
Planuję zrobić z tego ciasta topniejące bałwanki na prezenty dla dzieci do szkoły. Mam już zagniecione ciasto, wczoraj kupiłam białe pianki ale kiedy ja się z tym wszystkim wyrobię?
icon_smile.gif
Mam coraz więcej planów i coraz mniej czasu.
icon_mrgreen.gif

Janko, rozdaję Twój przepis na prawo i lewo, wszyscy są zachwyceni! Reklamacji nie odnotowałam!
icon_smile.gif

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
pierniki_2.jpg pierniki1.jpg
Trochę rosną,ale trzymają forme.Robiłam głowy łosia i wszystko jest ok. Nie jest to kunszt zdobniczy,ale grunt że smaczne.

Załączniki

• pierniki1.jpg
    pierniki1.jpg
    65.6 KB · Wyświetleń: 4
  • pierniki_2.jpg
    pierniki_2.jpg
    47.3 KB · Wyświetleń: 4

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
A może dałaś za duży proszek do pieczenia.W tym roku do jednej porcji 1,5 kg mąki z rozpędu wsypałam cały proszek (30g)i też trochę bardziej rosły,ale kształty widać.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
mysz @ 15 Dec 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1379580No to od czego mogą rosnąć? Co mogę robić źle?
Czy Twoje ciasto jest zwięzłe czy raczej luźne/rzadkie? Pierniczki tak jakby rozlewają się i tracą kształt? Moim zdaniem zbyt rzadkie ciasto.
Odejmij niewielką ilość surowego, wgnieć na próbę trochę mąki i wytnij pierniczki. jeżeli zachowają ładnie formę to znaczy, że brakuje mąki.
Tyle mogę poradzić, może coś Janka podpowie?

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
One zawierają proszek i sodę oczyszczoną, więc teoretycznie mają prawo rosnąć. Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że może masz luźniejsze (bardziej miękkie) ciasto. Spróbuj kawałek podsypać mąką (będzie gęściejsze, więc powinno mu być trudniej urosnąć), zagnieć i zobacz czy będzie jakaś różnica w pieczeniu.

EDIT: Pisałam w tym samym czasie co h-elen.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
Hm... może powodem jest proszek, tak jak napisała Janka.
Zrób chociaż jeden z podsypaną mąką i sama się przekonasz czy da rade uratować kształty.

mysz

Member
Cze 11, 2006
19,624
0
0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
Mysz, a jak piecze piekarnik? może zbyt niską temperaturę ustawiłaś...
I co słychać na placu boju, lepiej?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy