PIERNIKI

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,528
2,133
113
Wczoraj u mnie było pieczenie dla radości pierniczkowania. Moja zaprzyjaźniona dentystka, która ostatnio przeniosła się do Hiszpanii , rokrocznie przychodziła na pierniczkowanie, bo ją to bawi. W tym roku przyleciała niceo wcześniej na święta i zgłosiła akces. Poszła 1 porcja pierniczków Janki i 2 porcje lebkuchen. Może się nam uda jeszcze ze dwie porcje skandynawskich ( 'z przecinkami') i pieprzowe żytnie, Zobaczymy.

Załączniki

• pierniczkowanie 2024.jpg
    pierniczkowanie 2024.jpg
    287.7 KB · Wyświetleń: 24

basiak

Well-known member
Kwi 11, 2006
304
357
63
Dzisiaj piekłam pierniki ale bardzo źle wałkowało się ciasto, rwało się. Nie wiem dlaczego tak się działo piekę je co roku w grudniu. Ciasto zrobiłam z 1kg mąki w tym 25 dkg użyłam mąki żytniej razowej. Pierwszy raz tak robiłam i zastanawiam się czy to miało jakiś wpływ.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
35,364
8,985
113
Nie wydaje mi się. Ostatnio dodaję mąkę żytnią do niemal wszystkich pierników i nie miałam takich problemów. Mogłaś mieć po prostu za dużo mąki w stosunku do płynnych składników, bo pełnoziarnista jest imo bardziej chłonna. Trzeba było dodać trochę płynu, na przykład jedno jajko lub chociaż żółtko.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
35,364
8,985
113
Dziś odpiekałam swoje ciasto i przyszło mi do głowy, że Twoje mogło być po prostu za zimne.Trzeba jakiś czas odczekać od przyniesienia z chłodu do wałkowania, żeby się uelastyczniło.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy