bardzo ładne pierniczki
ja robie każdego roku na Święta pełne orzechowych aromatów
(na 40 ciasteczek)
25 dag migdałów, 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 4 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej, 3 łyżki likieru,1o dag masy marcepanowej 3 białka, 18 g cukru pudru, 1 łyżeczka do kawy mielonego cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta zmielonych goździków; na lukier: 10 dag cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny
marcepan zetrzeć, Migdały sparzamy i obieramy ze skórki. Osuszamy je, i mielemy,prażymy a potem mieszamy z 2 łyżkami skórki pomarańczowej oraz 2 łyżkami skórki cytrynowej. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie, cały czas ubijając, dodajemy 18 dag cukru pudru. Pianę mieszamy z migdałami i korzeniami. Porcje masy na ciasteczka nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy między ciasteczkami. Odstawiamy na noc do wysuszenia, następnie pieczemy 20-25 min w temp. 160°C. 10 dag cukru pudru ucieramy z sokiem cytrynowym na lukier, którym smarujemy ostudzone pierniczki. Przybieramy je pozostałą skórką pomarańczową i cytrynową. Na ciasteczka możemy przed upieczeniem nałożyć kawałki opłatka.