PIERNIKI

agnesew

Member
Gru 8, 2005
381
0
0
Ilona @ 19 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=639421Tfuuuuuu.
Noo - myslalam 1 pisalam 2.
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
ok, czyli wszystko jasne
icon_smile.gif

Powodzenia! Te pierniczki są pyszne
icon_smile.gif
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
abba29w ciepłym pomieszczeniu ciasto trochę mieknie,a potem musisz potraktować je jak plastelinę.
Ilona=jeśli chodzi o jajka,to daję wtedy 3 małe.Z miodem trochę gorzej,bo biorę zważoną miseczkę ,dokładam miód ,a potem daję pustą miseczkę do wylizania.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,955
6,373
113
Dziś przyszedł czas na zdobienie pierników. Oblałam je glazurą wg Bajaderki i polukrowałam.
Niestety z braku czasu tylko symbolicznie....
icon_redface.gif


pierniki_polewane_glazur__czekoladow_.jpg

pierniki_Janki_lukrowane.jpg

pierniki_Janki_lukrowane1.jpg

pierniki_Janki_lukrowane2.jpg
 

Załączniki

  • pierniki_Janki_lukrowane.jpg
    pierniki_Janki_lukrowane.jpg
    40.4 KB · Wyświetleń: 12
  • pierniki_Janki_lukrowane1.jpg
    pierniki_Janki_lukrowane1.jpg
    48.9 KB · Wyświetleń: 11
  • pierniki_Janki_lukrowane2.jpg
    pierniki_Janki_lukrowane2.jpg
    44.1 KB · Wyświetleń: 10
  • pierniki_polewane_glazur__czekoladow_.jpg
    pierniki_polewane_glazur__czekoladow_.jpg
    25.4 KB · Wyświetleń: 12
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
bussi.gif
Piękne.
Jutro chyba dokończę lukrowanie.
Przekładam z dnia na dzień, bo razem z pomocnicą upadłyśmy na zdrowiu.
 

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Prosze powiedzcie - jak sie wałkuje to ciasto? czy nie jest twarde? no i czy pierniki bardzo rosną? Niby na zdjęciach widac co nie co, ale wiadomo, to nie to samo, co wiadomości z praktykującej ręki.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,955
6,373
113
Joanna @ 1 Oct 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=371942Pierniczki z tego przepisu są pyszne i bardzo trwałe. Niedawno odkryłam w szafce puszkę z pierniczkami z tamtego roku i okazało się, że nadają się do jedzenia!
icon_smile.gif

Fantastyczne jest samo ciasto piernikowe. Elastyczne, sprężyste, nie przykleja sie do podłoża. Wykrawanie pierniczków staje się przyjemnością dla dorosłych i dzieci. Trzeba się tylko powstrzymywać, by nie pożreć wszystkiego na surowo...
icon_smile.gif
Janka @ 2 Oct 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=372355To fakt-ciasto jest bardzo wdzięcznym materiałem" do obróbki".
Nie trzeba podsypywac maką
. Pokaż załącznik 1245 Pokaż załącznik 1246
Joanna @ 27 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=401763Moje pierniki już w puszkach.
icon_smile.gif

Ciasto było jak zwykle bardzo przyjemne w obróbce - nie wymagało podsypywania mąką przy wałkowaniu i ładnie się wykrawało foremkami. Pierniczki "utrzymały fason" po upieczeniu, choć urosły. Są tradycyjnie bardzo smaczne. Będę je lukrować przed samymi świętami, bo nielukrowane się łatwiej wg mnie przechowują.
 

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Joanno
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif


a jeszcze jedno pytanie: jesli rozwałkuję je cieniej, niz te przepisowe 5 mm - to będa cienkie i chrupiące?
icon_mrgreen.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,955
6,373
113
Wg mnie wszystko zależy od temperatury i czasu pieczenia. Jak będziesz piekła krótko, będą miękkie, jak dłużej - twarde i chrupiące.
icon_smile.gif
Ja czasem wałkuję cieniej niż przepisowe 5 mm, a pierniki nadal pozostają mięciutkie, bo piekę je krótko, około 10 minut.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Janka @ 19 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=639498Ilona=jeśli chodzi o jajka,to daję wtedy 3 małe.Z miodem trochę gorzej,bo biorę zważoną miseczkę ,dokładam miód ,a potem daję pustą miseczkę do wylizania.
Zrobione.
Dałam 3 jajka - takie nieduze mialam, wiec sie nie zastanawialam wcale czy wszystkie wciepnąć
icon_mrgreen.gif

Mniodu dalam "1,5" szklanki (co zostalo wylizałam
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
)
A pozniej marudze, ze mnie przybywa
icon_redface.gif


Ciasto na balkonie w garnku, zakryte foliami. Jutro pieczenie.

A mam pytanie. Bo jak rozpuszczalam cukier, wewalilam maslo i miód to na dnie garnka chyba cukier zaczał sie krystalizować. Tez tak macie czy cos skopalam?? Temperatura nie taka, za malo albo za duzo mieszane??
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,955
6,373
113
Ilona @ 20 Dec 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=639765A mam pytanie. Bo jak rozpuszczalam cukier, wewalilam maslo i miód to na dnie garnka chyba cukier zaczał sie krystalizować. Tez tak macie czy cos skopalam?? Temperatura nie taka, za malo albo za duzo mieszane??
Tak się czasem niestety robi - trzeba cały czas mieszać i podgrzewać masę na małym ogniu.
Jak piekłam kiedyś pierwszy raz pierniki, to mi się zrobiły takie mini karmelki z cukru i musiałam całą masę przecedzać przez sitko...
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
anbetung.gif


Moze za duzy "prąd" miałam
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif

Na szczeście tylko po bokach przywarło
fiesgrins.gif


To juz mam kolejną informacje o piernikach
icon_mrgreen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Zastanawiam sie ile pierniczkow z tej ilosci ciasta wyjdzie
gruebel_2.gif
 

agnesew

Member
Gru 8, 2005
381
0
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
anbetung.gif


To troche mi wyjdzie.
Cos jeszcze upieke (mysle o muffinkach) i finito.
Dzięki za info.

Hmm. Puszek nie mam. W pojemnikach plastikowych moge trzymać??
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy