Ilona @ 19 Dec 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=639421Tfuuuuuu.
Noo - myslalam 1 pisalam 2.
![]()
![]()
ok, czyli wszystko jasne![]()
Powodzenia! Te pierniczki są pyszne![]()
Ilona @ 19 Dec 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=639421Tfuuuuuu.
Noo - myslalam 1 pisalam 2.
![]()
![]()
ok, czyli wszystko jasne![]()
Powodzenia! Te pierniczki są pyszne![]()
Joanna @ 1 Oct 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=371942Pierniczki z tego przepisu są pyszne i bardzo trwałe. Niedawno odkryłam w szafce puszkę z pierniczkami z tamtego roku i okazało się, że nadają się do jedzenia!![]()
Fantastyczne jest samo ciasto piernikowe. Elastyczne, sprężyste, nie przykleja sie do podłoża. Wykrawanie pierniczków staje się przyjemnością dla dorosłych i dzieci. Trzeba się tylko powstrzymywać, by nie pożreć wszystkiego na surowo...
Janka @ 2 Oct 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=372355To fakt-ciasto jest bardzo wdzięcznym materiałem" do obróbki".
Nie trzeba podsypywac maką. Pokaż załącznik 1245 Pokaż załącznik 1246Joanna @ 27 Nov 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=401763Moje pierniki już w puszkach.![]()
Ciasto było jak zwykle bardzo przyjemne w obróbce - nie wymagało podsypywania mąką przy wałkowaniu i ładnie się wykrawało foremkami. Pierniczki "utrzymały fason" po upieczeniu, choć urosły. Są tradycyjnie bardzo smaczne. Będę je lukrować przed samymi świętami, bo nielukrowane się łatwiej wg mnie przechowują.
Janka @ 19 Dec 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=639498Ilona=jeśli chodzi o jajka,to daję wtedy 3 małe.Z miodem trochę gorzej,bo biorę zważoną miseczkę ,dokładam miód ,a potem daję pustą miseczkę do wylizania.Zrobione.
Dałam 3 jajka - takie nieduze mialam, wiec sie nie zastanawialam wcale czy wszystkie wciepnąć![]()
Mniodu dalam "1,5" szklanki (co zostalo wylizałam![]()
)![]()
A pozniej marudze, ze mnie przybywa![]()
Ciasto na balkonie w garnku, zakryte foliami. Jutro pieczenie.
A mam pytanie. Bo jak rozpuszczalam cukier, wewalilam maslo i miód to na dnie garnka chyba cukier zaczał sie krystalizować. Tez tak macie czy cos skopalam?? Temperatura nie taka, za malo albo za duzo mieszane??
Ilona @ 20 Dec 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=639765A mam pytanie. Bo jak rozpuszczalam cukier, wewalilam maslo i miód to na dnie garnka chyba cukier zaczał sie krystalizować. Tez tak macie czy cos skopalam?? Temperatura nie taka, za malo albo za duzo mieszane??Tak się czasem niestety robi - trzeba cały czas mieszać i podgrzewać masę na małym ogniu.
Jak piekłam kiedyś pierwszy raz pierniki, to mi się zrobiły takie mini karmelki z cukru i musiałam całą masę przecedzać przez sitko...![]()
Ilona @ 20 Dec 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=639794Zastanawiam sie ile pierniczkow z tej ilosci ciasta wyjdzie
Hm... ja robiłam w pełnej porcji... wałkowałam raczej grubsze (ok. 5mm), wyszło mi... niech się zastanowię... (w pracy jestem i nie mogę zerknąć)... 3 średniej wielkości puszki![]()
![]()
Ilona @ 20 Dec 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=639840![]()
Hmm. Puszek nie mam. W pojemnikach plastikowych moge trzymać??Puszek mi zabrakło.... kontynuowałam w plastikachNie wiem czy to "zgodne z procedurą" ale skuteczne![]()
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.