ewalukas @ 17 Dec 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=792160właśnie spróbowałam pierniczka, który był albo cały pokryty polewą czy lukrem, albo w połowie przynajmniej i faktycznie - bardzo miękkie :-DEwa - powiedz z jakiego przepisu robiłaś lukier? pls. bo ja swoje też wylukruje w takim raziei składam modły aby zmiękły.![]()
![]()
![]()
ewalukas @ 7 Dec 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=785917Oj rumienię się, bo pierwszy raz![]()
Co do lukru - czytałam to, co pisała Caritka, ale mi bardziej chodzi jaka ilość wody a jaka soku cytrynowego. Bo jak ja robię, to mi wychodzi gęsty, ale niestety kolor taki hm... mało mlecznytaki prześwitujący![]()
Ewus, wiem, ze juz po ptokachbo pieklas je pare razy i "oblalas" je polewa, ale jednak odpowiem na Twoje pytanie![]()
![]()
Moze bedzie na przyszlosc![]()
Jak juz mowilam, lukier robie "na oko", ale soku z cytryny daje jednak wiecej niz wody. Do slodkich (?) ciastek, wole, jak lukier ma wyrazna kwasna nutke![]()
Z mojej obserwacji wynika, ze lukier robi sie bardziej bialy, jesli jest dosc gesty.![]()
Jak jest rzadszy, to na ciastkach / piernikach jest ciensza warstwa i staje sie przezroczysty.
Pysia @ 11 Dec 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=787888Caritko piękne,cudne - nic dodać, nic ująć, jestem pod wrażeniem.
Czy te pierniczki można zawiesić na choince?Pysiu, mysle, ze mozna![]()
margolcia @ 11 Dec 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=788169ale cudeńkaCaritko
![]()
Mam pytanie co do proporcji (trudno mi się waży na mojej wadze), jak przeliczyć na szklanki (250 ml) ilość miodu 550 g? tzn ile to będzie dkg?Margolciu, szczerze mowiac nie wiem, jak przeliczyc![]()
Ale jesli o mnie chodzi, to dalabym dwie szklanki miodu i troche- tak poprostu
i tak mniej wiecej na oko![]()
![]()
Jesli ciasto byloby zbyt slodkie zredukowalabym troche cukru![]()
JotHa @ 12 Dec 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=788619Caritko, te pierniki walkowane na 5-7 mm grubosci, to chyba te wieksze, czy takie maluchy rowniez ?Jotha, - i male i wielkie walkowalam na 5-7 cm.
Jesli przeoczylam jakies pytanie, to prosze o powtorzenie![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.