Piernikowe serca

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Z dobrych wiesci...
Lukiej, jak to lukier, zrobil swoje.
icon_smile.gif
Miekna. Jupi !
 

Goszcz

Member
Lis 19, 2008
21
0
0
Ja zagniotłam dzisiaj to ciasto z połowy porcji i też mam wątpliwość co do jego elastyczności. Wyrabiało się je dość ciężko, mam nadzieję, że jutro będę mogła je spokojnie przerobić na pierniczki
icon_smile.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Część mojej abstrakcji
rofl.gif


SNV82202.JPG
SNV82203.JPG
SNV82201.JPG

EDIT:

właśnie spróbowałam pierniczka, który był albo cały pokryty polewą czy lukrem, albo w połowie przynajmniej i faktycznie - bardzo miękkie :-D
 

Załączniki

  • SNV82202.JPG
    SNV82202.JPG
    93.9 KB · Wyświetleń: 2
  • SNV82203.JPG
    SNV82203.JPG
    110.6 KB · Wyświetleń: 2
  • SNV82201.JPG
    SNV82201.JPG
    89.4 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

cheninn

Member
Kwi 22, 2008
31
0
0
przed chwilą skończyłam czterogodzinne dekorowanie ciasteczek, się napracowałyśmy z mamą, że już na ten lukier patrzeć nie mogę
sleep.gif
jutro porobię zdjęcia, bo dzisiaj już ciemno i padam.

hm, chyba miałam nieszczelne puszki, bo dzisiaj wyciągnęłam leżakujące pierniczki do ozdabiania a tu psikus.. twarde jak skała.. zęby idzie połamać..
co zrobić żeby do świąt zmiękły? poradźcie błagam. bo będziemy wyglądać po świętach jak ta bezzębna emotikonka
zahnlos.gif

czy lukrowanie powinno im trochę pomóc?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
...a moje ppprzednie nie sa ani miekkie ani twarde, bo.... ich w ogole juz nie ma...a ze mialam pretekst zeby zrobic nowe, wiec dzis zagniotlam ciasto i po 40-50 min. wycinalam pierniczki...znow wyszly przepyszne....zdecydowanie naleza do moich ulubionych :mniam
jutro bedzie dekorowanie, a w piatek zabieram je do polski
icon_mrgreen.gif

IMG013.JPG
IMG016.JPG
IMG017.JPG
 

Załączniki

  • IMG013.JPG
    IMG013.JPG
    54.2 KB · Wyświetleń: 2
  • IMG017.JPG
    IMG017.JPG
    69.2 KB · Wyświetleń: 2
  • IMG016.JPG
    IMG016.JPG
    52.2 KB · Wyświetleń: 2

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
cukier puder, sok z cytryny i woda. Ale mi nie wyszedł takie gładki, nie wiem, na lukrach się nie znam
icon_wink.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
ja tez tak robię. dodaję tylko jeszcze kropelkę aromatu rumowego
icon_smile.gif
 

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Dzisiaj pierniki idą do wylukrowania w takim razie
icon_mrgreen.gif
 

Goszcz

Member
Lis 19, 2008
21
0
0
Moje obawy niestety się spełniły... Ciasto dzisiaj było twarde i bardzo się kruszyło, dlatego idąc za przykładem mexikany dodałam więc masło stopione z miodem, i potem wszystko się już świetnie wyrabiało. Po upieczeniu pierniczki były mięciutkie, jednak tak jak wam później stwardniały - mam nadzieję, że zmiękną po polukrowaniu
icon_smile.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
powiem Wam, że dużo bardziej miękkie są pierniczki oblane polewą niż lukrem. Te z polewą aż się rozpadają w palcach jak za cienko były wałkowane
icon_wink.gif
i się rozpływają w ustach
lecker.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
myszko, ale po polaniu polewą czy lukrem robią się szybciutko miękkie i rozpływające się w ustach.
Polewę robiłam z żelatyną, przepis Cinka podała.
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
szczerze mówiąc żałuję, że się bawiłam w ozdabianie lukrem, czy ozdabianie polewą. Te, które w całości polałam polewą to poezja smaku
icon_mrgreen.gif
i gdybym miała czas dopiero teraz zdobiłabym lukrem.
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Przeczytalam z 3 razy posty, ktore napisalyscie od mojej ostatniej wizyty i bardzo sie ciesze z pozytywnych opinii i z pieknych zdjec.
Pieknie Wam powychodzily
icon_biggrin.gif


Przykro mi, ze niektorym nie wyszly i zastanawiam sie, co moglo byc przyczyna, ze niektore Wasze pierniki wyszly twarde.
Niestety nie mam pojecia o co chodzi. Dzisiaj jakos nie potrafie myslec.
Moze to wina maki? Moze zbyt dlugiego pieczenia ? Moze ciut za cienko walkowane?
No, jeeejc- nie wiem.
Moje od razu po upieczeniu wyszly miekkie.
Te, ktore sa na zdjeciu pod przepisem jeszcze mi sie uchowaly. Przed chwilka sprobowalam i musze powiedziec, ze sa nadal mieciutkie,
o ile nie bardziej miekkie, niz na poczatku.
Jedynie co mi przychodzi do glowy, to przy nastepnej probie- o ile sie nie zrazilyscie
icon_wink.gif
- to moze sprobujcie je piec jeszcze ciut krocej.
gruebel_2.gif


ewalukas @ 7 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=785917Oj rumienię się, bo pierwszy raz
icon_wink.gif


Co do lukru - czytałam to, co pisała Caritka, ale mi bardziej chodzi jaka ilość wody a jaka soku cytrynowego. Bo jak ja robię, to mi wychodzi gęsty, ale niestety kolor taki hm... mało mleczny
icon_wink.gif
taki prześwitujący
icon_mrgreen.gif
Ewus, wiem, ze juz po ptokach
icon_wink.gif
bo pieklas je pare razy i "oblalas" je polewa, ale jednak odpowiem na Twoje pytanie
icon_wink.gif

Moze bedzie na przyszlosc
icon_wink.gif

Jak juz mowilam, lukier robie "na oko", ale soku z cytryny daje jednak wiecej niz wody. Do slodkich (?) ciastek, wole, jak lukier ma wyrazna kwasna nutke
icon_wink.gif

Z mojej obserwacji wynika
icon_wink.gif
, ze lukier robi sie bardziej bialy, jesli jest dosc gesty.
Jak jest rzadszy, to na ciastkach / piernikach jest ciensza warstwa i staje sie przezroczysty.

Pysia @ 11 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=787888Caritko piękne,cudne - nic dodać, nic ująć, jestem pod wrażeniem.

Czy te pierniczki można zawiesić na choince?
Pysiu, mysle, ze mozna
icon_wink.gif


margolcia @ 11 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=788169ale cudeńka:) Caritko
freu.gif

Mam pytanie co do proporcji (trudno mi się waży na mojej wadze), jak przeliczyć na szklanki (250 ml) ilość miodu 550 g? tzn ile to będzie dkg?
Margolciu, szczerze mowiac nie wiem, jak przeliczyc
icon_redface.gif

Ale jesli o mnie chodzi, to dalabym dwie szklanki miodu i troche
icon_mrgreen.gif
- tak poprostu
icon_biggrin.gif
i tak mniej wiecej na oko
icon_wink.gif

Jesli ciasto byloby zbyt slodkie zredukowalabym troche cukru
icon_wink.gif


JotHa @ 12 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=788619Caritko, te pierniki walkowane na 5-7 mm grubosci, to chyba te wieksze, czy takie maluchy rowniez ?
Jotha, - i male i wielkie walkowalam na 5-7 cm.



Jesli przeoczylam jakies pytanie, to prosze o powtorzenie
icon_wink.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Caritko
bussi.gif


mój lukier za Chiny nie chciał się zrobić biały. Soku także więcej dałam niż wody. Całość ucierałam pewnie dobre 20 min i guzik. Wyszedł jaki wyszedł. Dziś robiłam z sokiem pomarańczowym i jeszcze lepszy smak jak dla mnie. ale że ja raczej nie lukrowa, a czekoladowa
icon_lol.gif
to dla mnie polane polewą to cud miód i malina
lecker.gif
i tak jak pisałam, pod polewą tak zmiękły, że aż strach brać do ręki
rofl.gif


jeżeli chodzi o pieczenie - piekłam 7 min większość, krócej się nie dało bo surowe
icon_wink.gif
ja myślę, że to może wina mąki
gruebel_2.gif
w końcu mąka mące nie równa
gruebel_2.gif
te cieniej wałkowane są były bardziej miękkie niż te wałkowane grubo. Może nie miękkie, kruche. W tych grubszych trzeba było dobrze zęba wbić
icon_wink.gif
ale teraz już ok. super mniamuśne są
lecker.gif
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Mam w domu mąkę 500 i 650. Wydaje mi się, że te ostatnie robiłam z 500
gruebel_2.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy