Piernikowe serca

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
kurcze mowilam, ze w tym roku piernikow nie upieke, a tu masz, rano telefon z zapytaniem, czy upieke w tym roku jakies pierniki, bo byliby chetni... i coz robic? pomyslam, ze skoro prezentow nie robie dla daleszej rodziny, to chociaz obdaruje ich piernikami... wybor padla wlasnie na te.
przpis drukuje, meza po skladniki wysylam, wieczorem bedziemy z cora piekly.

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
juz wiem co i jak
icon_mrgreen.gif

kilka dni temu zrobilam ciasto z podwojnej porcji ,wiec najpierw upieklam tylko z częci ciasta.
wyszly twardziele.pyszne ale twardziele.
dziś zabralam sie za resztę ,ktora czekała w lodowce.
ciasto zbiło się w gęstą bryłę,ktora kruszyla się przy probie wałkowania.wlałam wiec do miski kilka łyzek mleka,sypnelam jeszcze 2 łyzeczki sody i po kawałku wkruszalam ciasto do miski.
zagniotłam i eureka!
ciasto stalo się dokladnie takie jak opisywala je Caritka-elastyczne i plastyczne.
tym razem wałkowałam je dośc grubo -ok.5 milimetrow-i piekłam 5-6 minut. w 200 stopniach gora i doł.
wyszły rzeczywiscie mięsiste i miękkie. nie tak mięciutkie jak pierniki >>polezane<< ale tez nie twardziele.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Moje pierniki zmiękły, wczoraj jeszcze jedliśmy twarde a dziś kończymy je i są mięciusieńkie
anbetung.gif

bałam się dodawać do nich jabłko w obawie przed pleśnią na jabłku
Jak długo może leżeć takie jabłko w puszce, czy tylko chwilkę i je wyjąć czy też długo długo?

tabako

Member
Wrz 17, 2008
27
0
0
sypnęłam do pudełek przyprawę piernikową i moje pierniki nabierają aromatu i miękną ;D będą pyszne na święta, w poniedziałek lukrujemy :)

gosiaspa

Member
Sie 29, 2008
442
0
0
zrobiłam z 1/2 porcji, mama mi za cienko rozwałkowała ciasto zamiast na 5 to na 3 mm i wyszły cieniasy i twardziele, chociać w smaku podobno ok, polukrowałam je i posmarowałam polewą, bo każda próba przystrojenia porażka ;( nie mam zdolności piernikowych
icon_sad.gif
((

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
gosiaspa @ 18 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=922636zrobiłam z 1/2 porcji, mama mi za cienko rozwałkowała ciasto zamiast na 5 to na 3 mm i wyszły cieniasy i twardziele, chociać w smaku podobno ok, polukrowałam je i posmarowałam polewą, bo każda próba przystrojenia porażka ;( nie mam zdolności piernikowych
icon_sad.gif
((
głowa do góry - na każdy piernik trzeba znaleźć swój sposób
bussi.gif

za pierwszym razenm nie wyjdzie, za drugi, trzecim.... ale potem jak już wyjdzie to są to cudeńka i później wychodzą już zawsze
icon_smile.gif

Ja jak patrzę na zdjęcia dziewczyn to za każdym razem szukam szczęki pod stołem bo ciągle mi opada. Ale grunt to się nie załamywać - trzeba czytać, podziwiać i zapamiętywać, kombinować i działać, znaczy się pierniczyć
fiesgrins.gif
Nie od razu domek z piernika zbudowano
icon_lol.gif

gosiaspa

Member
Sie 29, 2008
442
0
0
dzięki bardzoo
icon_smile.gif
jestem perfekcjonistką (cholerna wada), nie lubie jak mi coś nie wychodzi, tak zostałam wychowana, że czuje niedosyt jak coś nie jest zrobione bardzo dobrze, zawsze wymagano ode mnie dużo.

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Bardzo sie ciesze, ze Wam wyszly i ze smakuja
banana.gif

Tabako, super, ze pierniki udaly sie uratowac w taki sposob
daumen.gif

Kasiu, nie wiem, jak dlugo to jablko sie tam trzyma.
Pierniczyc zaczelam dopiero od zeszlego roku i nie mialam jeszcze potrzeby wlozenia jablka do puszki.

Gosiu, wydaje mi sie, ze nawet cienkie powinny zmiekanc.
Poczekaj dzien - dwa... - trzymam kciuki
icon_wink.gif

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
weerka @ 16 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=922091juz wiem co i jak
icon_mrgreen.gif

kilka dni temu zrobilam ciasto z podwojnej porcji ,wiec najpierw upieklam tylko z częci ciasta.
wyszly twardziele.pyszne ale twardziele.
dziś zabralam sie za resztę ,ktora czekała w lodowce.
ciasto zbiło się w gęstą bryłę,ktora kruszyla się przy probie wałkowania.wlałam wiec do miski kilka łyzek mleka,sypnelam jeszcze 2 łyzeczki sody i po kawałku wkruszalam ciasto do miski.
zagniotłam i eureka!
ciasto stalo się dokladnie takie jak opisywala je Caritka-elastyczne i plastyczne.
tym razem wałkowałam je dośc grubo -ok.5 milimetrow-i piekłam 5-6 minut. w 200 stopniach gora i doł.
wyszły rzeczywiscie mięsiste i miękkie. nie tak mięciutkie jak pierniki >>polezane<< ale tez nie twardziele.
Ja wczoraj probowalam zagniatac ciasto na pierniki, ktore lezalo juz od jakiegos czasu, a ja nie moglam sie za nie zabrac...
Nie potrafilam nawet wbic palca do ciasta, bylo takie twarde. Mozna bylo nim z pewnoscia zabic.
Po pol godzinie &quot;walki&quot; na malym kawalku, bo zaganiatac wielki, to juz wcale mowy nie bylo...- zmieklo tylko troszke...
Wpadlam na pomysl, aby wlozyc go na 0,5 - 1 min. do mikroweli
rofl.gif
(tylko nie moze byc za gorace to ciasto... - bardzo letnie, tak aby-aby)
i wspaniale sie zagniatalo.
icon_mrgreen.gif

Upieczonym piernikom nic sie nie stalo
icon_mrgreen.gif

Nie wiem, jakby zachowalo sie to ciasto, ale mysle, ze zawsze mozna sprobowac
icon_wink.gif
.
Tylko nie przegrzewac !!!
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

gosiaspa

Member
Sie 29, 2008
442
0
0
Caritka @ 18 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=922757Bardzo sie ciesze, ze Wam wyszly i ze smakuja
banana.gif

Tabako, super, ze pierniki udaly sie uratowac w taki sposob
daumen.gif

Kasiu, nie wiem, jak dlugo to jablko sie tam trzyma.
Pierniczyc zaczelam dopiero od zeszlego roku i nie mialam jeszcze potrzeby wlozenia jablka do puszki.

Gosiu, wydaje mi sie, ze nawet cienkie powinny zmiekanc.
Poczekaj dzien - dwa... - trzymam kciuki
icon_wink.gif
Będzie powtórka hihihihihi - smakują!!!!!!!!!!!! nawet cieniasy i nie rozmięknięte wiem bo znikają.jest u mnie Pan maluje mi kuchnie i mówi że pyszne tak samo rodzice ;)))) ja nie jem bo trwa akcja &quot;Gosia musi się wylaszczyć&quot; no ale zapach w domu jak nie wiem co i mnie ogromną radość sprawia jak innym smakuje coś co zrobie. Moje postanowienie noworoczne naucze się piec ciastka, no ciasta już umiem i to bardzo dobrze. Zawsze unikałam wałkowania ale sie naucze.

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
gosiaspa @ 18 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=922759Będzie powtórka hihihihihi - smakują!!!!!!!!!!!! nawet cieniasy i nie rozmięknięte wiem bo znikają.jest u mnie Pan maluje mi kuchnie i mówi że pyszne tak samo rodzice ;)))) ja nie jem bo trwa akcja &quot;Gosia musi się wylaszczyć&quot; no ale zapach w domu jak nie wiem co i mnie ogromną radość sprawia jak innym smakuje coś co zrobie. Moje postanowienie noworoczne naucze się piec ciastka, no ciasta już umiem i to bardzo dobrze. Zawsze unikałam wałkowania ale sie naucze.
Swietna wiadomosc
banana.gif

Super
icon_lol.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
a co to &quot;wylaszczyć&quot;?
icon_eek.gif

na lachona się zrobić?!
oj, chyba palnęłam jak gołąb na parapet
pinggrins.gif

Lemoni

Member
Paź 18, 2008
75
0
0
 Nigdy jeszcze nie piekłam pierniczków, ba, raz w życiu jakiekolwiek ciastka - ale chyba zaszaleję. Mam zamiar zadebiutować z tym przepisem, ale okropnie się boję:D. Nie potrzebujecie ewentualnie powbijać czymś gwoździ przed świętami;>?

Trzymajcie kciuki:)!

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
wczoraj w koncu i my upieklysmy... twarde jak kamienie

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
w Photoshopie je malowałaś piórkiem?! :D
Prześliczne są te Twoje cudeńka
icon_eek.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy